Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Charlinka 

všechny recenze uživatele

Předtím než ohodnotím tento film, musím vzít v úvahu, že je natočen podle knihy Roalda Dahla. Nevím jak je to v knize, nicméně jako u většiny takovýchto filmů mě bavila první polovina. Stejně jako u filmu Sám doma mě film bavil do doby než dítě ( v tomto filmu tedy Matilda) začne provádět všelijaké kruté kousky zlému protivníkovi. V tomto směru ten film byl hodně americký a pokud to tak je i v knize tak jsem se v Roaldu Dahlovi zklamala. Nicméně první polovina i myšlenka filmu o dívce, která je chytrá a ráda čte i když jí to rodiče nedovolí se mi líbila a proto celkově dávám dvě hvězdičky. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

DeVitova počáteční komedie motivující děti prostřednictvím bystré a chytré Matildy ke čtení knížek a ukojování touhy po vzdělání se postupem času zvrhne ve one woman show despotické ředitelky Trunchbullové. Dvě třetiny filmu jsou tak stále více absurdnější a křečovitě tlačící na pilu býti tou nejšílenější zábavou pro děti. A co hůř: ve výsledku je upozaděna samotná Matilda, jejíž příběh je nedotažen a odfláknut. Dětské cílové publikum snad ale Matilda osloví o něco více. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Dokonalý mix stylů Dannyho DeVita a Roalda Dahla, který svým hyperkativním, divokým a výstředním pojetím asi není pro každého. Totálně ujetá, bizarní a svérázně poetická komedie, ve které se dokonale mísí nechutnosti a kýč, milé a okouzlující funguje a současně je dokonalou parodií milého a okouzlujícího. Svižně odsýpající zábava, kde Mara Wilson je coby Matilda stejně milá a laskavá jako poťouchlá, tornádo Pam Ferrisová coby Hromaska řádí jako černá ruka, skrček DeVito levou zadní zvládá režii i roli povrchního primitiva a Rhea Perlman má úžasné klapky na oči. A děti se u toho skvěle bavily. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V tomto případě si myslím, že kniha asi bude lepší než film. Ten nedokáže tolik vystihnout kouzelné momenty boje proti ředitelce ani chvíle, kdy Matilda objevuje schopnosti. Přičemž se jedná o celkem slušný rodinný film, hlavně co se rodičů a školy týče. Kamarádi spolu drží, mladá paní učitelka je sympatická a hlavně dialogy rodičů jsou zábavné. Jenže filmu chybí takovéto tajemství a kouzlo. Z mého dojmu si beru to, že je až příliš přímočarý. Přitom přímočarost je někdy u leckterých filmů na škodu, ale zde mi to naopak přijde jako škoda. Víc se též dbalo na vizuální odpudivost Agathy Trunchbullové než na to, co skutečně žákům provádí. A naopak Matilda si svých schopností moc neužívala, pouze ve škole a doma... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Roald Dahl je bizarní spisovatel. Věnoval jsem jeho povídkám svého času hodně času. Nebyl nikdy zařazený mezi anglickou literární elitu. ŽE je MATILDA rodinný film, tak to zařazení je jistě správné, protože tahle holčička je laskavá, má svoji velkou protihráčku, v podobě darebné a zlé učitelky, celý film odsýpá, De Vito je nejen skvělý herec, ale zde ukočíroval nejen sebe jako herce, ale i režii a film je to miloučký. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)
  • Pam Ferris zůstávala v postavě a děsila děti, i když se zrovna nenatáčelo. Chtěla, aby strach dětí byl před kamerou upřímný. (mi-ib)
  • V době natáčení filmu zemřela matka Mary Wilsonové, představitelky hlavní role. Ta však statečně pokračovala v natáčení a tím si vysloužila obdiv jejích hereckých kolegů. (mi-ib)

Reklama

Reklama