Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Fantazie Roalda Dahla nezná hranice. Vždy se zabýval dětskými tématy a silnými poselstvími, které ve svých příbězích srozumitelně reflektoval. Matilda jakožto příběh jedinečného dítěte si proto vysloveně říkal o skvělé zpracování. Danny DeVito je skvělý herec a člověk s velkými ambicemi, avšak s Matildou si mohl vyhrát i lépe. Neznamená to, že by byl film špatný, naopak. Velmi dobře drží předlohu samotného Dahla, hravosti jen příběhu dodal, příběh pojal srozumitelně a věrohodně. Chybí mi však v příběhu nějaká větší síla myšlenky reflektované skrze hravý příběh Matildy. Rovněž příběhu chybí určitý druh hravosti jakou požíval Dahl skrze jazyk v knížce. Burtonův Karlík a továrna na čokoládu tuto hravost měl a byť je Matilda jiný příběh, nebál bych se na místě autorů místy zvážnět, pohrát si jako dítě a přenést tak diváky do čarovného Dahlova světa ještě o kus více. 6/10 ()

EllinkaD 

všechny recenze uživatele

Ale no tak ... je to přece film pro děti - tak proč takhle dopodrobna "rozpitvávat", co je blbost a jestli to má nějaký smysluplný děj ..... Knížku jsem jako malá holka měla moc ráda a film se náhodou docela povedl :o) Je to prostě oddychovka určená DĚTEM a ne nám dospělým - schválně se zkuste zeptat nějakého 6ti letého špunta (myslím, že spíš se to líbí holčičkám) na jeho názor ...... :o) Asi jsem nějak "zaostalá", ale myslím si, že tenhle film se mi pro menší děti líbí víc, než třeba seriál vyloženě pro dospívající holky (napr. Hannah Montana) .... poslouchat některé děti, které ani nechodí do školy, jak "diskutují" o seriálu HM ... to se fakt moc nedá :o) ()

Reklama

Charlinka 

všechny recenze uživatele

Předtím než ohodnotím tento film, musím vzít v úvahu, že je natočen podle knihy Roalda Dahla. Nevím jak je to v knize, nicméně jako u většiny takovýchto filmů mě bavila první polovina. Stejně jako u filmu Sám doma mě film bavil do doby než dítě ( v tomto filmu tedy Matilda) začne provádět všelijaké kruté kousky zlému protivníkovi. V tomto směru ten film byl hodně americký a pokud to tak je i v knize tak jsem se v Roaldu Dahlovi zklamala. Nicméně první polovina i myšlenka filmu o dívce, která je chytrá a ráda čte i když jí to rodiče nedovolí se mi líbila a proto celkově dávám dvě hvězdičky. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Dahl bol jeden z autorov môjho detstva. O filme som paradoxne dodnes nemal ani poňatia (a to už je údajne aj remake). Ak by som bol dieťa, film by na mňa pôsobil "desivo", pre moje dospelé ja je to ale vtipný a celkom chytľavý bizár. DeVito už vtedy pôsobil dobre divne. Z hlavnej záporáčky mi bolo miestami vážne zle. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

DeVitova počáteční komedie motivující děti prostřednictvím bystré a chytré Matildy ke čtení knížek a ukojování touhy po vzdělání se postupem času zvrhne ve one woman show despotické ředitelky Trunchbullové. Dvě třetiny filmu jsou tak stále více absurdnější a křečovitě tlačící na pilu býti tou nejšílenější zábavou pro děti. A co hůř: ve výsledku je upozaděna samotná Matilda, jejíž příběh je nedotažen a odfláknut. Dětské cílové publikum snad ale Matilda osloví o něco více. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Na pozici režiséra byl zvažován i Richard Donner. Nakonec byl angažován Danny DeVito. (mi-ib)
  • Během natáčení bojovala matka Mary Wilson (Matilda), Susiue, s rakovinou prsu, které nakonec podlehla. Danny DeVito (Mr. Wormwood) ji navštívil v nemocnici a ukázal ji téměř hotovou verzi filmu, aby viděla svou dceru hrát ještě předtím, než zemře. (Anife)
  • Vzhled Matildiny panenky navrhla sama její představitelka Mara Wilson. Dokonce má i jméno – Wanda. (Anife)

Reklama

Reklama