foto

Richard Donner

  • nar. 24.4.1930 (88 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pětasedmdesátiletý Richard Donner, jeden z nejúspěšnějších a nejlepších (co se komerčních filmů táče) režisérů, se narodil v New Yorku. Režii se začal věnovat v osmadvaceti, kdy se začal živit točením nepříliš známých seriálů, kterými se živil celých osmnáct let (plus k tomu natočil ještě několik televizních filmů). Pak, konkrétně v roce 1976, natočil horor Přichází satan! – film, který vydělal ve své době neuvěřitelných šedesát milionů dolarů a stal se jedním z nejlepších hororů všech dob. Donner se okamžitě stal režisérkou hvězdou.

V roce 1978 se ujal režie comicsového Supermana a hned si připsal na konto svůj 2. hit (nejlepší na tom bylo, že to byl zároveň jeho 2. celovečerní film). O dva roky později natočil druhého Supermana a potvrdil tak svou pozici hollywoodského hitmakera. V roce 1982 pak do kin uvedl svůj 4. film – Hračka, což byl první snímek, který se v tržbách spoléhal pouze na jeho jméno a opět to vyšlo, byl z toho hit. O tři roky později natočil méně úspěšnou fantazy Jestřábí žena, ale relativní neúspěch filmu každý ignoroval, protože ještě ten rok do kin Donner uvedl svůj další film, veleúspěšné Rošťáky, ve kterých hlavní roli ztělesnil Sean Astin, který později ztvárnil hobita Sama v trilogii Pán prstenů. A pak přišel rok, kdy Donner natočil své nejslavnější dílo.

V roce 1987 do kin přišla akční komedie s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem Smrtonosná zbraň, z čehož se vyklubal obrovský hit (a dodnes spolu se Skálou a Smrtonosnou pastí asi nejrespektovanější akční dílo všech dob). Rok na to natočil s Billem Murraym komedii Scrooged, pak následovala Smrtonosná zbraň II (1989), po jejímž enormním úspěchu, si Richard dal od celovečeráku na čas pauzu a v roce 1992 se vrátil ve velkém stylu, kdy do kin vrazily hned dva jeho filmy – nejprve třetí (a dle mého názoru nejlepší) pokračování Smrtonosné zbraně a pak malý, ale vydařený snímek Radio Flyer. V roce 1994 spojil počtvrté své síly s Gibsonem a natočil s ním westernovou komedii Maverick. To byla ale bohužel už poslední Donnerovka, která skutečně stála za to. V roce 1995 totiž Donner obsadil Sylvestera Stallonea a Antonia Banderase do akčního filmu Nájemní vrazi, z čehož se vyklubal totální propadák a jeho následující dva velkofilmy s M. Gibsonem v hlavní roli – Spiknutí (1997) a Smrtonosná zbraň IV (1998) se dočkaly ze strany kritiků velmi slabých recenzí a ze strany diváků docela slabých tržeb.

A to není nic proti roku 2003, kdy Donner do kin uvedl svůj zatím poslední film Timeline, který stál kolem osmdesáti milionů a nevydělal jich ani dvacet. Šancí na návrat do první ligy by pro něho mohl být akční snímek 16 Blocks, v čemž hlavní roli ztělesní Bruce Willis, nebo by Donner měl už jít raději do důchodu (věk na to má).

Jirka "Indiana" Vosátka

Režijní filmografie

Filmy

2006 16 bloků
Superman II: Verze Richarda Donnera
2003 Proud času
1998 Smrtonosná zbraň 4
1997 Spiknutí
1995 Nájemní vrazi
1994 Maverick
1992 Odvážné příběhy (TV film)
Radio Flyer
Smrtonosná zbraň 3
1989 Smrtonosná zbraň 2
Tales from the Crypt (video kompilace)
1988 Strašidelné Vánoce
1987 Smrtonosná zbraň
1985 Jestřábí žena
Rošťáci
1982 Hračka
1980 Inside Moves
Superman 2
1978 Superman
1977 Very Special Place, A (TV film)
1976 Přichází Satan!
1975 Bronk (TV film)
Sarah T. - Portrait of a Teenage Alcoholic (TV film)
Shadow in the Streets, A (TV film)
1974 Lucas Tanner (TV film)
Senior Year (TV film)
1973 Nightside (TV film)
1969 Twinky
1968 Salt a Pepper
1963 Philbert (Three's a Crowd)
1961 X-15

TV seriály

1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1974 Petrocelli (TV seriál)
Sons and Daughters (TV seriál)
The Six Million Dollar Man (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
1972 Ghost Story (TV seriál)
The Sixth Sense (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Cade's County (TV seriál)
Cannon (TV seriál)
1968 Banana Splits Adventure Hour, The (TV seriál)
1966 It's About Time (TV seriál)
The Felony Squad (TV seriál)
1965 Agent Smart (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Trials of O'Brien (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1964 12 O'Clock High (TV seriál)
Gilligan's Island (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Come Wander with Me (S05E34)
The Brain Center at Whipple's (S05E33)
The Jeopardy Room (S05E29)
další epizody (5)
1963 Uprchlík (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Nightmare at 20,000 Feet (S05E03)
1962 Combat! (TV seriál)
Sam Benedict (TV seriál)
The Nurses (TV seriál)
1958 The Rifleman (TV seriál)
Wanted: Dead or Alive (TV seriál)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(481)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace