Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

peetriss 

všechny recenze uživatele

DeVitova počáteční komedie motivující děti prostřednictvím bystré a chytré Matildy ke čtení knížek a ukojování touhy po vzdělání se postupem času zvrhne ve one woman show despotické ředitelky Trunchbullové. Dvě třetiny filmu jsou tak stále více absurdnější a křečovitě tlačící na pilu býti tou nejšílenější zábavou pro děti. A co hůř: ve výsledku je upozaděna samotná Matilda, jejíž příběh je nedotažen a odfláknut. Dětské cílové publikum snad ale Matilda osloví o něco více. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci film pre deti. Ked som bola mala, pustali nam ho v druzine a skole v prirode a videla som ho milionkrat. Vsetky dospele postavy su prehnane karikatury - tak ako deti vidia dospelych, nie ako obycajnych ludi, ktori maju rozne problemy. Je tragedia, ked sa takto odlisne dieta narodi do jednoduchej rodiny, ale scenar to rozpravkovo vyriesi. Schopnosti ako Matilda som tuzila mat a urcite aj ostatne deti. ()

Reklama

unclejack 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi ako Danny DeVito pracuje s detským pohľadom na svet. Predstaviteľka Matildy je na rozdiel od celého zástupu detských herečiek perfektne uveriteľná a prirodzená, takže režisér mohol začať budovať dospelácky svet jej predčasne vyspelým pohľadom. Výborné herecké obsadenie na čele s režisérom filmu je zárukou pomerne inteligentnej zábavy a okrem toho je film nositeľom aj nejakého toho morálneho posolstva, takže pre detského diváka predstavuje Matilda nezvyčajne vyvážený mix. A pre nás ostatných je to možno trochu naivné rozprávanie v štýle rozprávok s citeľným nádychom príjemnej melanchóĺie... ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Půvabný příběh, velmi patřičně uchopený DeVitem skrzeva čiročirý dětský pohled na svět, jehož nepochopení zřejmě vede k tak absurdně nízkému hodnocení, které zde Matilda má... Ano, až dětinské triky a poetika, ale právě to všechno do sebe zapadá, snad jen použití liliputky v několika úvodních záběrech, než nastoupila na scénu roztomile obyčejná Mara Wilson, mě rušilo a kazilo dojem... Po zbytek filmu jsem byl spokojeným dítětem... (Trefné komentáře: Oskar; Naprosté nepochopení: Melies) ()

italka63 

všechny recenze uživatele

No nebyla paní ředitelová roztomilá bachařská Gertruda? Byla! A jak jí šlo veřejné nabízení čokoládového dortu na veřejnosti, pche, malá Matilda nestačí na to všechno kulit oči. Geniální dítě se švihlými rodiči, tak ta okatá holčička to nemá zrovna lehké. Tak. Bylo to tak blbý, až se mohl člověk u toho pobavit. Malým géniům se tenhle film určitě bude líbit. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Keď Matilda (Mara Wilson) nachytá dvoch agentov v garáži, svojimi schopnosťami uvoľní ich auto, ktoré sa začne rútiť dole ulicou. Agenti sa za ním rozbehnú a Matilda im ukradne videokazetu z kamery. V scéne predtým sa dvierka na kamere otvoria oveľa skôr a v ďalšej scéne sa otvoria opäť a Matilda vyberá kazetu. (DJ Rocco iNc)
  • Keď slečna Truchbullová (Pam Ferris) pije vodu v triede, v pohári má mloka. Toho odhodí na osvetlenie, ktoré je na strope a následne padá do rúk malého chlapca. Pri zábere predtým vidno, že svetlo nie je nad chlapcom, ale vedľa chlapca. (DJ Rocco iNc)
  • Obrázek otce slečny Krásné je ve skutečnosti portrét Roalda Dahla, autora knihy Matilda, která sloužila jako předloha k tomuto filmu. (mi-ib)

Reklama

Reklama