Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (258)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vyjímečně se neshodnu s gogo76. Tohle mi nesedlo. Ano akční scény byly na vysoké úrovni (mně se líbilo přepadení expresu). Ale po pár hodinách mě film začal nudit (trvá přes tři...). A to nemluvím o znásilnění originálu. Můj verdikt tedy je, že je to celé takové - Hodně, Zlé a Divné ! Dva kousky mapy. * * ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pif paf bez pořádného budování filmových postav s neustálým citováním velkého mistra Leoneho. Ji-un Kim je jenom zbrklým učedníkem nesmrtelnosti italského génia. První třetinu se film jenom pomaloučku rozjíždí, aby se nějak dokodrcal do cíle. Famfáry se nekonají, ale uznalý potlesk si přeci jen náš borec zaslouží. S aspoň trošku zajímavějšími postavami, kompaktnějším dějem a s lepší hudebním doprovodem by to byla pecka neznajíc hranic. Takhle je to jenom sic odvázaný, ale v podstatě nadprůměrný provar. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Při označení Kim Ji-woona za korejského Baye jsem se dopředu nehezky cukal, ale ve vztahu k The Good, the Bad and the Weird se mi teď jeví spíše jako poměrně trefný kompliment. Opíjela mě tu především formální stránka a východní "blockbusterovitost", za což se nestydím a ihned jak dopíši tento koment, sjedu si znova akční sekvence a podívám se na rozšířený závěr (v kině se zdál trochu ufiknutý). A také některé Song Kang-hoovy fóry... Ten chlap je prostě ďábel! A Kim Ji-woon pro mě po třech skvělých kouscích režisérský polobůh... 9/10 (Filmasia 2008) PS: Pevně doufám, že slova o distribuční premiéře v ČR se vyplní a orientální western v češtině zažiji na plátně ještě několikrát... Držím palce! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Jeden z piatich najlepších westernov, aké som doteraz videl, a film pri ktorom som sa bavil tak dobre, ako už dávno nie. Všetky nedostatky príbehu Lee Byeong-heonov absolútny badass, skvelá hudba, vynikajúca kamera, monštrózna bitka na planine, v ktorej sa utkali snáď všetky frakcie usilujúce o mapu, dynamický dej plný akcie, pravda o Prstorezovi a záverečný troj duel dostatočne vynahrádzajú. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobrý, zlý a divný funguje lepšie v sekvenciách, ako v celku. Jednotlivé sekvencie sú častokrát geniálne, majú kultový potenciál, ku ktorému aj dospeli a sú enormne násilné, akčné a vtipné. Lenže mojim subjektívnym problémom sa stalo, že som sa po hodine a štvrť pozrel na hodinky s pocitom, že sa na film už pozerám dve a pri jeho konci som mal dojem, že ubehli štyri. Ťažko vysvetliť tento jav, keďže sa jedná o taký ťažkotonážny akčný "nářež". Ji-un Kim sa zaoberá pohnutou históriou svojej krajiny v štylizovanom žánrovom filme, čo ma nesmierne bavilo. Prekonáva počet mŕtvol v Killerovi, Komande a trúfam si napísať, že dokonca aj v Horúcich strelách 2! Všetka česť! Koho potom zaujíma, že ústredná trojica je nesmrteľná, že guľky fičia okolo nich akoby boli nabité rovnakým nábojom ako oni. No priznám sa, že po čase mi to už začalo liezť trochu na nervy. Lenže vždy sa objavil nejaký ten vizuálny, takmer až nemo-groteskný fór a bolo zase dobre. A k tomu tá epickosť, akú žiadna európska produkcia v súčasnosti nedokáže vyvolať. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Představitel Hodného Woo-sung Jung si během natáčení zlomil ruku. (Morien)
  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)
  • Když Park Chang-yi (Byeong Heon Lee) ve svém pokoji vstává v noci z postele a nabodne nožem stonožku na dveřích, má na sobě moderní spodní prádlo (černé boxerky), které se ale začalo nosit až kolem roku 1990, což je téměř půl století po době, v níž se odehrává děj filmu. (kesinaa)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama