Reklama

Reklama

Krakonoš a švec

  • Východní Německo Rübezahl und der Schuster
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Východní Německo / Československo, 1975, 15 min

Obsahy(1)

V Krkonoších žil jeden švec se svou ženou. Byl ale tuze lakotný a rád nakupoval „za pět prstů“ – prostě kradl rád všude a všechno. Jeho žena s tím měla spoustu starostí. Krakonoš o tom věděl, jen čekal, až ho ševcová požádá o pomoc. A opravdu, jednoho krásného dne, kdy švec ukradl sousedovi kozu, už toho na ni bylo opravdu moc a požádala Krakonoše o pomoc. Ten proměnil ševce ve strašáka. Když šla ševcová kolem něj, manžel na ni promluvil, že je mu zima a má hlad. Ševcová se mu nejprve smála. Ale když ležela pak večer sama doma, přece jen se jí po manželovi zastesklo. Druhý den tedy za ním přišla se snídaní a přinesla mu pak také kabát. Ale šel kolem pocestný a říká si, k čemu bude strašákovi kabát? A tak si ho vzal. Teď poznal švec na vlastní kůži, jaké to je, když člověka okradou a slíbil manželce i Krakonošovi, že už bude sekat dobrotu. Krakonoš ho tedy proměnil zpět na švece a on už nikdy nic cizího nevzal, ba ani se na to závistivě nepodíval. (Matematicka)

(více)

Recenze (17)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Série třinácti krátkých filmečků o Krakonošovi daná do seriálu jsem absolutně neznal. Jediné, co znám jako pohádky z Krkonoš jsou ty Krkonošské pohádky. Loutkově je to hezky zpracováno, ale škoda, že je to tak tak temné. Nebo chcete-li málo barevné. Bohuš Záhorský pak nedostal moc prostoru na svůj hlas, ale když se zapojil, tak mi to ladilo. A poučení o jednom z božích přikázání k pohádce patří. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Loutky jsou beze sporu krásné, ale... o lakotě a hamižnosti se mi víc líbí pohádka Lakomá Barka od Wericha. Chápu, že Krakonoš je "česká" klasika, ale mě zas tolik neoslovuje. Ve zkratce je tenhel loutkový kraťas o tom, jak švec vše kupuje za pět prstů (fakt mi chvíli trvalo, než mi došlo, jak to vypravěč myslí) a jak jeho žena na jeho lakotu doplácí (facky, urážky atp.). Vše zachrání Krakonoš, který lakotného ševce potrestá - na přání ženy. Hloupá žena, místo aby odešla, pak přijde za svého muže div ne orodovat. Moje feministické srdce pláče. ()

Reklama

Bart 

všechny recenze uživatele

Ať už vynikající cyklus o Krakonošovi se skvělou hudbou Luboše Fišera vyprávěl Bohuš Záhorský, Václav Voska nebo Ota Sklenčka, první film je charakteristický především úsporou hlasu vypravěče a snahou o maximální vyprávění obrazem s doprovodem hudby. Na jednu stranu je to dobře a svědčí to o skvělém režisérovi, na druhou stranu to člověka ochudí o krásný hlas Bohuše Záhorského. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších dílů této volné a poněkud nevyrovnané série loutkového zpracování Krakonoše. Tato série je velice dobře zpracovaná (loutky, vypravěč), ale moc se mi nelíbí příběhy, různě posbírané od různých autorů. V tomto příběhu se mi nelíbilo, jak se ševcová svému muži posmívala, když se stal strašákem. To bylo až příliš nepohádkové, naštěstí pak vše dobře dopadlo :-) V tom nesouhlasím s hous.enkou - má jít o pohádkou a ne o propagaci feminismu či individualismu :-) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jo jo, to je ta síla svědomí. Myslivec mohl šveci v rámci spravedlivé odplaty stokrát rozstřílet barák, ale s ním to ani nehnulo. Stačilo ale, aby mu jednou někdo něco vzal, on se hluboce zastyděl a s krádežemi okamžitě přestal. Jinak horská atmosféra je v příbězích moc pěkně zachycena, i když mě kapku mate, že jednotlivé baráky jsou utopené hluboko v lesích. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama