foto

Ota Sklenčka

  • nar. 19.12.1919
    Hradec Králové, Československo
  • zem. 10.10.1993 (73 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Ota Sklenčka se narodil 19. prosince 1920 ve východočeské metropoli Hradec Králové. Jako mládenec začal studovat medicínu, ale po zavření českých vysokých škol německými okupanty se v roce 1939 dal na hereckou dráhu. Začínal v Jihlavě roku 1942 u Horáckého divadla. Postupně vystřídal divadelní jeviště v Liberci, Teplicích a v Táboře. V roce 1951 se stal členem Ústředního divadla československé armády působícího v budově Vinohradského divadla v Praze. V letech 1961-1975 byl členem Městských divadel pražských a od roku 1975 hrál v Realistickém divadle. Po revoluci v roce 1989 byl jako důchodce několik sezón členem Divadla na Vinohradech.

Ota Sklenčka působil také jako pedagog. Od roku 1961 pracoval na Divadelní fakultě AMU, kde vychoval celou řadu skvělých herců. Dlouhá léta působil také v Československém rozhlase. Manželkou herce Sklenčky byla Nina Popelíková, také známá herečka. Nina Popelíková se proslavila zejména v seriálu Nemocnice na kraji města, ale mnoho let působila i v Divadle na Vinohradech.

Mezi záliby herce Sklenčky patřilo sběratelství a malování. Sbíral kamínky a brouky, malovat chodil především do volné přírody. Ke konci života chodíval rád na ryby. Pokud měl volno, vydával se pravidelně večer nebo ráno k vodě. Co ale nesnášel, byly rozhovory. Sám říkával, že kdyby si měl vybrat mezi zubařem a rozhovorem, šel by raději vždy k zubaři.

Měl rád režiséry, kteří uměli poznat špatnou manýru a chtěli ji z člověka sedřít a najít v každém herci to nejlepší. Už jenom proto si asi nejvíce rozuměl s Alfrédem Radokem při práci v Městských divadlech pražských. Ve filmu začínal v 50. letech. Jako první filmový režisér, který oslovil Sklenčku, byl Jiří Slavíček. Vznikl tak film MORDOVÁ ROKLE, ve kterém hráli i špičkoví herci jako Vladimír Hlavatý či Josef Beyvl. Následovaly další filmy - NA KONCI MĚSTA, BOTOSTROJ, ZTRACENÁ STOPA, TANKOVÁ BRIGÁDA či komedie POSLUŠNĚ HLÁSÍM.

V 60. letech hrál Sklenčka ve známých filmech KRÁL KRÁLŮ (komedie s Jiřím Sovákem a Milošem Kopeckým) a TCHÝNĚ (komedie) či v seriálu SŇATKY Z ROZUMU (režie František Filip). 70. léta byla ve znamení seriálů - F.L.VĚK (1971), MUŽ NA RADNICI (1976), NEMOCNICE NA KRAJI MJĚSTA (1977) či INŽENÝRSKÁ ODYSSEA (1979). Rok 1974 přinesl roli plánického faráře v seriálu 30. PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA.

Diváci si na něj pamatují i ze snímků KONEČNÁ STANICE (1981), TŘETÍ PRINC (1982) a z detektivky O MRTVÝCH JEN DOBŘE (1985).

Martin "Qvido" Kratochvíl

Herecká filmografie

1993 Pomalé šípy (TV seriál)
Pozvání na večeři (TV film)
1992 Helimadoe
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
Útěk do vězení (TV film)
1990 Svědek umírajícího času
1989 Člověk proti zkáze
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Faust (TV film)
Letící delfín (TV seriál)
Vážení přátelé, ano
1988 Český pekáč (TV film)
Lékaři (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Prokletí domu Hajnů
Rodáci (TV seriál)
Třetí táta (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Bratři (TV film)
Dům na Sahaře (TV film)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Děvče od vody (E02)
1986 Domek u lesa (TV film)
Gottwald (TV seriál)
Jsi krásná (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Ruce (TV film)
Statečný Azmun (TV film)
Velká filmová loupež
Zlá krev (TV seriál)
1985 Barvy na výběr (TV film)
Drahý Bedřichu (TV film)
Experiment Eva
Havárie v zámeckém parku (TV film)
Křídlovka pro Majoránka (TV film)
Marné cesty holubů (TV film)
O mrtvých jen dobře (TV film)
Případ Platfus (TV film)
Václava Kašpara den pátý (TV film)
1984 Adam a Eva (TV seriál)
Atomová katedrála
Bambinot (TV seriál)
Křižovatka (TV film)
Pod maskou (TV film)
Prodloužený čas
Radosti života (TV film)
Sanitka (TV seriál)
1983 Duch soudce Pauknera (TV film)
Dvě noci s císařem (TV film)
Klíče (TV film)
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Nuž, brány dokořán již otevřete...! (TV film)
Pod nohama nebe
Putování Jana Amose
Záchvěv strachu
1982 Ale je ženatý (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Dobrá Voda (TV seriál)
Krakonoš a ovčák
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
O labuti (TV film)
Plášť Marie Terezie (TV film)
Poslední propadne peklu
Sny o Zambezi
Šílený kankán
Třetí princ
Tři cesty k domovu (TV film)
1981 Cesta Karla IV. do Francie a zpět (divadelní záznam)
Dostih
Hodina života
Konečná stanice
Okres na severu (TV seriál)
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Sluníčko na houpačce (TV film)
Soví hnízdo (TV film)
Škola hrou (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Velitel (TV seriál)
Velké malé vody (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Halvard Solness (divadelní záznam)
I chytrák se spálí (divadelní záznam)
Italské jaro (TV film)
Nezralé maliny (TV film)
Panenka (TV film)
Romaneto
Rytmus 1934
Služební cesta (TV film)
Temné slunce
Zločin na poště (TV film)
Zlodějská komedie (TV film)
1979 Hordubal
Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Nositelé zeměkoule (TV film)
O Maryšce a vlčím hrádku
Zástava (TV film)
Žena pro tři muže
1978 Adriana (TV film)
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
Sněhurka (TV film)
Sólo pro starou dámu
Stříbrná pila (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Zákony pohybu (TV seriál)
1977 Čas polomů a štěpů (TV film)
Idiotka (TV film)
Mamzelle Nitouche (TV film)
Marie (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Pacient 001 (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
Vykřičník za Kateřinu (TV film)
Zítra vstanu a opařím se čajem
Zlaté rybky
Zrcadlení
1976 Běž, ať ti neuteče
Doba strachu (TV film)
Dům Na poříčí
Muž na radnici (TV seriál)
Ostrov stříbrných volavek
Paleta lásky
Střílej oběma rukama (TV film)
Zlaté pometlo (TV film)
1975 Když Praha povstala (TV film)
Mys Dobré naděje
Oči plné slunce (TV film)
Osvobození Prahy
Vlčí halíř (TV film)
1974 Drahé tety a já
Královské řádění (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Milenci v roce jedna
Větrné moře
Zločin v Modré hvězdě
1972 Pokušení mladého muže (TV film)
Slečna Golem
1971 Bakaláři (TV seriál)
Petrolejové lampy
Princ a chuďas (TV film)
Slaměný klobouk
Smrt černého krále
Vím, že jsi vrah...
Zajatec šílenství (TV film)
Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Hrabě Drakula (TV film)
Kouzelný dům (TV film)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
Obavy komisaře Maigreta (TV film)
Pěnička a Paraplíčko
Slečnám nic nevadí (TV film)
1969 Tchýně (TV film)
1968 Jak se Mette chtěla stát královnou (TV film)
Pan Jordán a Habada (TV film)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Vajíčko (divadelní záznam)
1967 Dům ztracených duší
Malá Dorritka (TV film)
Těžká srdeční komplikace (TV film)
1966 Dvě z Říma (TV film)
Evženie Grandetová (TV film)
Vražda v divadle pantomimy
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
Oliver Twist (TV film)
Perlový náhrdelník
Samota (TV film)
Zlatá reneta
1964 Obžalovaný
1963 Deváté jméno
Králíček (studentský film)
Král Králů
Mykoin PH 510
Smrt si říká Engelchen
Šach mat (TV film)
Začít znova
Závory (studentský film)
1962 Černá dynastie
Neomylní (TV film)
Oranžový měsíc
1961 Černobílá Sylva (studentský film)
Fuente Ovejuna (TV film)
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Malý Bobeš
Reportáž psaná na oprátce
1960 Lidé jako ty
Případ Lupínek
Smyk
Strýček Váňa (TV film)
1959 Nedohledné dálky (TV film)
Vstup zakázán
Zkouška pokračuje
1957 Od noci k ránu (TV film)
Poslušně hlásím
Přijde čas (TV film)
1956 Nevěra
1955 Tanková brigáda
Ztracená stopa
1954 Botostroj
Na konci města
1951 Mordová rokle

Dokumentární

2009 Ota Sklenčka: Ryba života (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1980 Tak se ptám (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace