Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film. Hilary skvelá, aj keď vzhľadom na jej predchádzajúce výkony, len nadpriemer, Gere priemerný, ako vždy, ale povedal by som, že je teraz ešte menej výrazný, ako obyčajne, čo je zle. Skvele vytvorená atmosféra dvadsiatych rokov, excelentný vizuál. Film, na ktorý budem spomínať iba v dobrom... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $14,279,575Tržby Celosvetovo $19,756,077Tržby za predaj DVD v USA $6,136,864 //počet predaných kusov 356,840║ V rámci výpravy, navodenia dobovej atmosféry, kostýmov, či vizuálu dobrá práca, obsadenie tiež fajn ale využité pre jednoduchší režisérsky prístup tak na pól plynu, snímka nestrhne ako by mala, nemá to patričnú hĺbku. /55%/ ()

Reklama

Hafran 

všechny recenze uživatele

Přeletět přes Atlantik je hračka, stačí se trochu zasnažit. ;) Možná byla Amelia Earhart výjimečná žena se zajímavým životem, ale z tohohle upovídaného filmu bez příběhu se nedozvíte nic víc, než co je v obsahu. Sterilní a bez nápadu, nevypráví ani o útrapách během letu, ani o těžkostech pro ženu se prosadit v letectví, ani o lásce a radosti, takže vlastně o ničem. Navíc Gere a McGregor opravdu nepředvedli nic moc. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Poviem na rovinu, že som sa na tento film s H. Swank tešil. Nízke hodnotenie ma sklamalo, napriek tomu som sa chcel presvedčiť. Akosi cítiť, že film režírovala žena. Film obsahuje mnoho pekných záberov na krajinu pretkaných hudbou, hrdinku, ktorá sníva svoj sen a postavy, ktoré riešia problémy, ktoré s divákom nepohnú. Škoda, príbeh Amelie Earhart určite stál za zfilmovanie, ale chcelo to viac hĺbky dramatičnosti a v závere určite chýbalo vygradovanie a aj preto tragický záver divák jednoducho prijme, ale s citmy to nepohne. Ani z témy ako je nevera nedokázali tvorcovia vyťažiť aspoň nejaké napätie alebo iskrenie medzi H. Swank a R. Gerom. Nerád to hovorím, ale je to prierný film, ktorý stačí vidieť iba raz a do zabudnutia upadne veľmi rýchlo. 60%. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale jedná se o nepovedenou biografii velmi zajímavé ženy s krásně dobrodružným životem, během nějž překonala několik hranic do té doby považovaných ze nepřekonatelných. Film trpí okoukaností motivů, příběhové linie a "papírovostí" scénáře. Některé věty přímo řvou na diváka; "pozor, říkám něco důležitého a velkého a chci za to sošku!" Mira se snaží do leteckých scén vnášet atmosféru a poetičnost, ale ve výsledku je to spíš táhlá nuda. Vůbec celý film na mě působil tak nějak nezajímavě (což je vzhledem k hrdince dosti paradoxní). Kdybych na to natrefil při přepínání na Halmarku, nepřekvapilo by mě to, ale takhle to mrzí. Amelia chtěla vždycky létat a létat daleko, doletěla, ale divák u toho div neusne... 40% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Amelia Earhart byla první ženou, která překonala rychlost 290 km/hod. (jenik71)
  • V roce 2010 byly nalezeny na atolu Nikumaroro fragmenty kostí, které zřejmě patřily Amelii Earhartové a jejímu navigátorovi Fredu Noonanovi. Je pravděpodobné, že zde nějakou dobu žili, než zemřeli (zřejmě na dehydrataci). (Petulka88)
  • Amelia Earhartová přeletěla Atlantik poprvé 17. června 1928, tentokrát ještě v roli cestující. 20.–21. května 1932 to už zvládla jako pilotka. Na osudný let kolem světa odstartovala 1. června 1937. Pohřešovaná je od 2. července 1937. (Petulka88)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama