Reklama

Reklama

VOD (1)

Americké drama z produkce HBO vypráví příběh oddaného otce a manžela (Paddy Considine) v postsovětském Rusku, který pracuje v nukleární továrně. Poté, co je vystaven smrtící dávce radiace, když se pokusil zabránit katastrofě, se stane obětním beránkem a je bez odstupného vyhozen na dlažbu. Ví, že mu zbývá jen pár dní života a ve snaze zajistit svou milovanou ženu (Radha Mitchellová) a synka ukradne malé množství štěpného materiálu PU-239 a zamíří s ním do Moskvy. Tam se zaplete do ilegálního obchodu s jadernými zbraněmi, protože se obrátí na gangstera (Oscar Isaac), aby mu na černém trhu pomohl prodat nebezpečné zboží, které potenciálně ohrožuje celý svět. Tahle neobvyklá dvojice uzavře zvláštní přátelství - spojuje je láska k rodině a ochota přinést pro ni jakoukoliv oběť. Scénář napsal a film natočil Scott Z. Burns. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsem bohužel od fochu, a tak mě některé scény, především ta, kde hlavní hrdina s ukradeným plutoniem přijde na tržiště s cedulkou "Prodám levně plutonium", přišly jako hodně nejapná komedie a z celého příběhu jsem jasně cítil, že scénárista se v branži pohybuje opravdu povrchně a má představy běžného laika. Ten, kdo by se dostal k čistému plutoniu a dokázal ho propašovat ven, by zatraceně dobře věděl, na koho se obrátit a především by se dokázal postarat o to, aby materiál nikde nechyběl. Plutonium se ve skutečnosti nekrade a nepašuje, protože má specifické vlastnosti, které ho dokážou velice snadno identifikovat a odhalit. To, co se dostává na černý trh, je obohacený uran, který zdaleka tak nezáří a je hůř odhalitelný. Jenže toho by bylo potřeba na výrobu zbraní opravdu velké množství. Ve filmu mi přišla nevyvážená snaha o jakési poselství na jedné straně a na druhé straně snaha o zábavný film s rázovitými postavičkami z podsvětí a la Guy Ritchie. Jako ryze oddechový film celkem funguje a dal bych mu 3*, ale obecně nemám rád snahu vézt se na vlně strachu z jaderného průmyslu a démonizovat ho. Pokud už dochází k průšvihům s jaderným materiálem, je to v drtivé většině v medicíně, kde šlendrián dovoluje zašantročit zářiče z rentgenů tak, aby končily na smetištích a ohrožovaly životy lidí. Tahle story je ryze vykonstruovaná, kdyby došlo - a k tomu dochází zcela výjimečně - k podobné nehodě, zacpalo by postiženému a rodině ústa štědré odstupné. To, co by představovalo největší průšvih pro vedení, by bylo zveřejnění jakýchkoli negativních informací, protože média i veřejnost jsou k naší branži hodně kritické a vždycky naladěné k hysterii. Celkový dojem: 45 %. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Timofey (Paddy Considine) pracuje dlouhá léta v jaderné elektrárně, když jednoho dne zde dojde k havárii. I přes vlastní nebezpečí Timofey neváhá, a zabrání velké tragédii - nicméně sám je smrtelně ozářen. Místo pochopení a úcty vedení je naopak obviněn ze zavinění havárie a propuštěn. Ale Timofey, vědom si zodpovědnosti za svoji rodinu, z elektrárny uzme pár uncí plutonia, které se pokouší prodat na černém trhu. Ale na jedné straně praktiky mafie, a na druhé rychle postupující nemoc z ozáření ... Z filmu mám docela rozporuplné pocity - a jedné straně naprosto dokonalá linie samotného Timofeye - od počátku až do konce, na druhé straně celé ty zvěrstva s mafií mi do filmu moc neseděly (i když na druhou stranu, co jiného dělat s ukradeným plutoniem, že). Konec sice vše napravil, ale divná pachuť ze sledování filmu ve mně zůstala. Stále ale ještě nejsem přesvědčen, že Paddy Considine je natolik výrazný herec, aby ustál hlavní roli (podobně jako v Pláči sovy mi i tady přišel trochu mimo (ale to možná dělalo jen to plutonium :) ). Každopádně za shlédnutí tento film určitě stojí. 3.5* ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Produkcia HBO a ďalší z jej radu pôsobivo originálnych námetov. Veľmi smutný pohľad na pravdepodobne možnú tvrdú realitu a na to, čo všetko je ochotný spraviť otec preto, aby sa v časovej tiesni mohol postarať o budúcnosť svojej rodiny. Pesimisticky ladený, pochmúrny a zdrvujúci príbeh. Dve línie samostatných príbehov sa po polhodinke stretnú a do stredobodu pozornosti sa tak dostáva aj zobrazenie moskovskej mafie, ktoré občas pripomína zápletku ritchieovského typu. Miestami je dej výstižne odľahčený až morbídnym čiernym humorom, ktorého vrchol predstavuje záver. Všetko sa to však nesie v duchu nešťastia a beznádeje. Zárukou kvality je aj producentský dohľad Sodengergha a Clooneyho, či skvelých hercov. 85%. ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

Posadit vedle sebe a následně propojit smutné depresivní drama bez světla na konci tunelu s úsměvnou gangsterkou je možná poněkud cynické, rozhodně však originální. Já si nemyslím, že by si tady tyhle dvě zcela odlišné dějové linie nějak překážely a i když se snímek u mě na čtyři hvězdičky nevyšplhá, zvedám palec nahoru. Ale namusí to sednout každému. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Timofej byl ozářen. Protože nebyl hlupák, rychle pochopil, že od chlebodárců se spíš než pomoci dočká potupy, a vzal odpovědnost za budoucí osud ženy a dítětě do svých rukou. Vedle toho sledujeme moskevskou mafii od nejubožejších pešáků až po konkurenční špičky. Dvě linie a skoro se nechce věřit, že se ty prostřihy nakonec spojí. A tady mám problém. Timofej je v otřesné situaci, jeho martyrium ještě umocňuje herecké podání Paddyho Considineho, není tam světýlko na konci tunelu, je to jen a jen tragické a smutné, a na druhé straně mafiánští pohůnci působí jako by jejich etudy točil Guy Ritchie ve svých dobrých létech. Rozdílný feeling obou linií mi o sebe velmi drhne, ten pocit maličko usmiřuje jen osud jednoho z nádeníků, který není až takové hovado a když se láme chleba, zachová se lidštěji, přičemž ač není ozářen jako Timofej, stejně je způsobem svého žití odsouzen. Všichni jsou odsouzeni. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • PU-239 sa používa na štiepnu reakciu v atómových reaktoroch. (vander19)
  • Film sa natáčal predovšetkým v rumunskej metropole Bukurešť, ale aj v Moskve. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama