Reklama

Reklama

Nebeští jezdci

  • Česko Armáda v nebesích (více)
Trailer

Kam přijdou po smrti válečníci, kteří bojovali na nebesích? Japonský animovaný sci-fi film o mladistvých pilotech a jejich dramatických bitvách. Mamoru Ošii náleží vedle Satošiho Kona, Hajaa Mijazakiho, Kacuhira Ótoma a Isaa Takahaty mezi přední režiséry japonské animace, kteří tvoří snímky spojující autorskou osobitost s komerční přitažlivostí. Ošii se realizuje především v oblasti filosofických sci-fi filmů, kde prostřednictvím dystopických společností, robotů a kyborgů zkoumá podstatu člověka. Jeho melancholicky zasmušilí hrdinové procházejí spektakulárním postmoderním světem. Ve chvílích, kdy nebojují s protivníky, proti nimž je zpravidla postavil nějaký mocenský aparát, přemítají o své roli ve světě a hranicích osobní svobody. Mezinárodní věhlas režisérovi přinesl kultovní kyberpunkový film Ghost in the Shell, který po premiéře v roce 1995 oběhl celý civilizovaný svět, byl uvedený na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a utužil zájem o japonskou animaci v zahraničí. Volné pokračování Innocence bylo o devět let později za velké pozornosti světové kritiky uvedeno na vlivných festivalech v Cannes a Torontu. Zádumčivá sci-fi Nebeští jezdci byla ozdobou prestižních přehlídek v Benátkách, Torontu, Sitges a Locarnu. Vyprávění o mladistvých válečných pilotech, kteří bojují v táhlé válce dvou států, jež už dávno ztratila jakýkoli jiný než ryze ideologický smysl, mísí spektakulární sekvence leteckých soubojů s náladovými momenty rozjímání o smyslu a podstatě lidské existence. Ošiiho řemeslně invenční snímky vždy posouvaly technické normy animovaného filmu a také Nebeští jezdci uhranou dokonalým skloubením tradiční kresby s počítačově vytvořenými 3D modely letadel v dravých vzdušných bitvách. (Česká televize)

(více)

Diskuze

bergenia

bergenia (hodnocení, recenze)

S anglickým dabingem a s anglickými titulky na KissAnime (lze stahovat z puštěného videa): http://kissanime.to/Anime/The-Sky-Crawlers-Dub a http://kissanime.to/Anime/The-Sky-Crawlers

 

Také patřím k těm, co konec úplně nepochopili... Pointa podle mě je (možná píšu SPOILER), že Kildren byli vyrobeni, aby byli věčně mladí a nemohli umřít přirozenou smrtí. Aby je nekonečný stereotyp každodenních leteckých bitev s nepřáteli psychicky neničil, "trpí" amnézií a průběžně zapomínají svou nedávnou minulost (zbývá nanejvýš pocit, že je jim někdo/něco povědomé). Aby jejich věčné mládí nebylo příliš nápadné, občas "zmizí", je jim smazána paměť (kromě leteckých a bojových zkušeností), dostanou novou identitu a vzpomínky, vracejí se zpátky a fungují dál. "Učitel", který je vycvičil, možná přešel na druhou stranu právě proto, že si uvědomil, co jsou Kildren za zrůdnost (hlavně pro ně samotné, protože to byli pořád "lidi" s city, kteří potřebují smysl života).

DongFangXu

DongFangXu (hodnocení, recenze)

Ty obličeje hrdinů mi nebyli moc sympatický a taky je to na mě moc melancholický - což o to, všechny filmy nemůžou bejt pozitivní, jako Totoro :-), ale na čtyři hvězdy bych si to musel chtít někdy pustit ještě jednou. Dobrá podívaná, ale opakovat netřeba.

Krysap

Krysap (hodnocení, recenze)

Bez podobných filmů by stál život za prd.. :-) Moc nevim co na tom kdo nepochopil, bylo to dost evidentní téměř od začátku a pro natvrdlé sloužil ten dodatek po titulcích (to by pochopila snad už i moje babička). Jinak osobně se mi kontrast mezi způsoby animace naopak líbil. Podobnost a jednoduchost (na první pohled) jednotlivých postav by totiž klidně mohla být úmyslem. No a ty souboje.. No comment, to byl orgáč :-)))

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Jj, je to jak říká prome....Akorát bych k tomu doplnil podstatnou informaci, že Kildren nikdy nedospějou, zůstavají stále dětmi....

prome

prome (hodnocení, recenze)

Ve filmu proti sobe bojuji dve spolecnosti Rostock a Lautern ... Teacher byl byvaly velitel zakladny na ktere ted veli Kusanagi a nemyslim si ze ma jako jediny vrtuli vepredu ale maji ji vsechny letadla protivniku (aspon myslim) ... a Kildren jsou ti piloti, kteri jsou klonovani kdykoli zemrou z toho duvodu, protoze spolecnost si nemuze dovolit ztratit takovou zbran aspon takhle jsem to pochopil ja ...

AnimeFan

AnimeFan (hodnocení, recenze)

Tak tohle sem absolutně nepochopil. Kdo sou Kildren, někdo je vyrábí (viz. scéna po titulkách)? Co je Lantern, kdo je Teacher a proč má jako jedinej letadlo s vrtulí vepředu?

Reklama

Reklama