Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Larky 

všechny recenze uživatele

To, že Gomora nemá žádnou dějovou kostru by mi nevadilo v případě, kdyby měla povedeně vykreslené charaktery a kdyby jednotlivé scény fungovali...ale nefungují, Gomora celá nefunguje..tvůrci se vůbec neobtěžují s tím vysvětlit i ty nejzákladnější věci a tak sledujeme různé situace bezejmených hrdinů na neapolských sídlištích a neskutečně to nudí...ani dialogy se nepovedli a občas vůbec nedávaji smysl..velmi špatný film...myslím si, že právě o Neapolské mafii by se měl natočit pořádný film a ne takovýto ultra - nudný, prázdný blábol...nemůžu na ní najít nic, co by za něco stálo...no jediná pro mě pozitivní věc byla, že jsem usnul už asi po 10-ti minutách filmu, za chvilku jsem se vzbudil se zjištěním, že jsem o nic nepřišel a že je úplně jedno jestli jsem něco zaspal nebo ne, protože v Gomoře se stejně vůbec nic neděje...1* za kameru... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Reálná a nepřikrášlená sonda do Neapolského sídliště ovládaného mafií. Bylo to dost zmatený a moc jsem nevěděl, kdo je proti komu a tak. Jenže, oni to tam moc nevěděli ani ti gangsteři. Akční scény tam nejsou, vždycky klid, klid a pak bum bum a mrtvola. Čekal jsem od toho filmu víc, zároveň mne ale nenudil. Možná sáhnu po stejnojmenné knize. 70% ()

Reklama

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Odvazne?Urcite!Zaujimave?Pre niekoho urcite.No pre mna totalne chaoticka nuda, ktora sa snazi previest dokumentaristickozurnalisticky ton Savianovej knihy (ktora ma v podstate tiez nezaujala) do filmovej reci, co jej vsak vobec nevychadza. Film ako taky v mojich ociach absolutne nefunguje a ja ako divak znudene sledujem epizodicke okamihy zo zivota kadejakych gangstrov a wannabegangstrov, ktorych postavy su len vytrhnute z kontextu a som voci nim uplne chladny. Ak by to trvalo o hodinu kratsie a nesnazilo by sa to byt hranym filmom, ale viac hranym dokumentom, vysledok by bol vyrazne lepsi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tuhle Gomoru zničí zas jedině oheň a síra.. Garrone položil klasicky vystavěný spletenec gangsterských historek na oltář autentické deromantizace, kde akty „neorganizovaného zločinu“ (Camorra totiž má organizační strukturu spíše horizontální než vertikální) a všechno to zabíjení působí tak nějak všedně a odporně samozřejmě. Z filmařského hlediska jsem neměl problém ani tak s podstatou formy, jako se stylem jejího prosazení. Loňská lehce neo-noirová Suburra je nesporně divácky vstřícnější, ale záleží pochopitelně na tom, co při potápění v jezerech špíny preferujete.. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Autenticita je svatým grálem současné postmoderní kinematografie a Matteo Garrone je jejím veleknězem. Gomorra není ani tak film, jako spíš syrové a absolutně uvěřitelné dokudrama o životě v podzemí neapolské společnosti. Tahle podívaná je tak autentická, že má člověk občas pocit, že Garrone točil skrytou kamerou opravdové mafiány. City of Gods proti ní vypadá jako kašírovaná ochotničina. Nebude to rozhodně vyhovovat všem, není tu žádný příběh, děj, či zápletka, která by stála za řeč, Garrone se v adaptaci slavného Savianova románu zaměřil čistě na vizuál bez nějaké větší snahy o narativ....skoro by pod filmem mohl běžet titulek "Bez komentáře", jako u těch "tichých" pětiminutovek na ČT24. Tahle volně poslepovaná mozaika historek z italského podsvětí je ale pro mě osobně působivá velmi a z hlavy ji hned tak nedostanu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)
  • Autor románu Roberto Saviano žije od vydání románu pod policejní ochranou. (zigot7)
  • Veľká časť filmu sa natáčala v neapolskej časti Scampia, ktorá je domovom mafie Camorra. Štvrť je známa ako najväčší drogový "brloh" Neapola, v ktorom funguje niečo na štýl drogového distribučného centra mesta, v ktorom majú najmladší drogoví dealeri 12 rokov. Štvrť je známa ako najhoršie sídlisko novodobej Európy, v ktorom je na každodennom poriadku streľba, prelety vrtuľníkov a razie policajtov i protidrogových jednotiek. Kolorit dopĺňa neznesiteľný zápach odpadkov a fekálií. (k4li)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama