Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Osobní poznámka: Před zhlédnutím filmu si zpravidla nedělám "research" o čem to celé je, v jaké zemi se to odehrává a kdo nakonec umře. Nedělám to proto, anóbrž se chci nechat překvapit. Jenže u Gomorry jsem na "překvap mě" efektu celkem krutě dojel. Protože než jsem se stačil jakž takž zorientovat v místě, čase a reálích, běžely závěrečný titulky... Jinak Gomora celkem pěkně (a myslím, že bez příkras) popisuje fungování organizovanýho zločinu - a bere to pěkně od podlahy, přes nejnižší pouliční verbež skrz několik hierarchických pater až k tzv. businessmanům. Jazyk je dokumentární, syrovej a bohužel taky dost nesrozumitelnej - možná toho chci příliš, ale když mě má film bavit, rád bych alespoň rámcově chápal, kdo je kdo nebo z jakých přičin se zrovna dějou nějaký události. Jinak je to stejnej zážitek jako čumet dvě hodiny do rozrytýho mraveniště. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 2008 - Veľká cena poroty ◘◘◘◘ European Film Awards 2008 - Najlepší film ◘◘◘◘ ťažko sa vyznať v tejto spleti zločinu a ľudských osudov.... niet vodiacej nite, hlavnej postavy-postáv, niet príbehu... a predsa, tá atmosféra určite diváka ohromí. Človek z našich zemepisných šírok sa musí sám seba pýtať "Aj toto sa deje v tzv. vyspelej Európe?", pretože niečo takéto by "bežný Európan" očakával maximálne niekde z Mexika, Kolumbie, Caracasu, Ria... a ono to žije tu, kúsok za Alpami.... cinické, chladnokrvné, iracionálne, nepredvídateľné zlo, dávno stratiace pozlátko noblesy (známe z filmov ako Godfather), ktorého totalita je absolútna a v dohľadnej dobe asi nezvrhnuteľná :-/ Atmosfére, dokumentárnosti a reálnosti obrazu, ktorá mi formálne pripomenula bratov Dardennovcov, nemožno nič vytknúť, hudobný podmaz tak isto presne zapadá do prostredia.... napriek tomu, nadšenie tento snímok nevzbudzuje.... pokrivkáva najmä scenáristicky (bližšie vysvetlenie väzieb medzi jednotlivými odnožami "podnikateľskej činnosti" Gomorry, hierarchia, funkcie postáv v nej) a prílišná dĺžka tak isto nie je pri filmoch vždy k prospechu.... dobrých 60-65% ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Více než film, je toto dílo sociologická studie do života italské společnosti, která je již od útlého mládí nekompromisně infikována zločinem ve všech jeho podobách (drogy, vraždy, úplatky, nelegální ukládání odpadu...). Film nemá žádné hrdiny, žádné šťastné události, žádné pozitivní výhledy do budoucna. Tvůrci ukazují, že spravedlnost či pravda jsou v takovém životě jen prázdná slova a státní úřady jsou jen jakési loutkové divadlo. Mafie je ta organizace, která stanovuje pravidla, jejíž jediným zájem je finanční zisk a prostředky k jeho dosažení jsou zpravidla různé formy násilí jako vraždy, zastrašování, nálože pod auty aj. Po shlédnutí jsem měl zoufalý a fatalistický dojem. Konejším se tím, že to snad není v takovém měřítku nejen v Itálii a i v jiných zemích na světě, ale sám trochu cítím, že si lžu do kapsy. Roberto Saviano měl mimořádnou dávku odvahy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok úplne bez scenára, zobrazujúci bežný deň rôznych poskokov z odlišných vrstiev Neapolskej mafie. Nie že by nebol dostatočne drsným, nie že by nedokázal zaujať. Akurát že mne to "skákanie" z jednej postavy na druhú neprišlo nijak priehľadné. Keď som sa miestami začal strácať, až môj záujem o tento film pomaly ale isto začal upadať, pochopil som, že ja osobne nie som priveľmi stavaný na tieto gang-bang hrádky. Je skutočne veľmi málo filmov s touto tématikou, ktoré pookriali moje srdce. No bohužiaľ, napriek tomu že "Gomora" pôsobí pomerne realisticky, nie je jedným z nich. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je jiný snímek než "Kmotr". Není to o to, jak je být gangsterem cool, jak to vypadá dobře a jak epické to dovede být. Tohle je snímek o tom, jak je to hnusné, jak je to krvavé a jak se to může dotknout každého, a to z různých důvodů. No, vlastně jsem rád, že nemusím žít v Itálii. Dobře natočený jiný pohled na mafii. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Film přibližuje praktiky neapolského mafiánského klanu Casalesi. (JoranProvenzano)
  • Název Camorra vznikl spojením dvou slov, capo (šéf) a morra (hazardní hra). (blackrain)
  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama