Reklama

Reklama

Pět žen se ocitne na francouzském okupovaném území s úkolem zachránit britského geologa a zabít německého plukovníka. A Louise, Jeanne, Suzy, Gaëlle a Maria tvoří úžasný odbojový tým.  Píše se květen 1944 a skupina pěti žen zapojených do odboje seskočí padákem na okupované francouzské území se speciálním úkolem. Mají zachránit britského geologa, který byl zajat v Normandii a zabít německého plukovníka SS Heindricha. Skupinu vede vdova po vůdci odboje Louise (Sophie Marceauová), která prošla střeleckým výcvikem. Jeanne (Julie Depardieuová) je tvrdá holka, která se nerozpakuje zabíjet. Někdejší showgirl Suzy (Marie Gillainová) bývala Heinrichovou milenkou. Gaëlle (Déborah Françoisová) je odbornice na výbušniny, která zoufale touží po akci. A Maria (Maya Sansaová) je italská šlechtična, která v utajení pracuje pro francouzský odboj. Příběh pěti žen, které se staly hrdinkami, byl inspirován skutečným osudem Lisy Villameurové, která působila za 2. světové války ve francouzském odboji. Francouzské válečné drama režíroval Jean-Paul Salomé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Až prekvapivo kvalitný, vojnový film,opäť od francúzov,ktorí za posledné roky vyprodukovali pomaly viac vojnových filmov ako holywood /Príliš dlhé zásnuby,Štastné a veselé,Medzi nepriateľmi,Deň vítazstva/.Vyrozprávať príbeh štyroch žien,ktoré najali na zvláštnu akciu,bolo iste aj nejakým zadosťučinením a prejavom vďaky a uznania,veď takýchto žien padlo určite dosť.Film určite pripomenie Čiernu knihu alebo čiastočne Charlotte Gray.Film zbehne ako voda,nenudí ani nachvíľu,akcia je dôveryhodná a to pokladám pri prevažne ženskom obsadení za najväčšie plus.Málokedy sa mi stáva aby ma pri ženskej streľbe neoblieval pocit trápnosti.Tu sa to nestane,a vy veríte že sú toho schopné.Dej filmu je dosť nepredvídateľný,každú chvíľu je gestapom zatknutý a mučený niekto iný a to nevydrží každý...,zvlášť keď ženám trhajú nechty.Zrada a podrazy prichádzajú z každej strany.Silou odvahy by som nazval aj ťah akým tvorcovia prístupili k jazykovej verzii.Francúzi hovoria po francúzky,Nemci-nemecky a Angličania- anglicky.Divák má prehľad a je to určite dobrá voľba.Výborný vojnovo-špionážny film.Odporúčam.80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Napínavý a silný příběh francouzských žen, které šly bojovat proti zlu. Opět jeden z filmů, který jen tak mimochodem ukazuje britskou nadutost, jež pohrdala naprosto každým jiným národem. Fajn, bojujte s námi, ale rovnocenní partneři nikdy nebudete. Pro jednoho Brita pošleme na smrt klidně 6 lidí, jedna Francouzka nám nestojí ani za povytažené obočí. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Francouzi mají pořád mindrák z toho, jak lehce pustili nacisty do Paříže, tak ve všech filmech statečně proti Němcům bojují, i když pravda o francouzském odboji je poněkud jiná. Tady bojují ženy, bez nich by Den D nepřišel. Jsou ochotny se nechat i znásilnit pro dobrou věc. Mají drsné pohledy a střílí bez výstrahy. Promiňte, ale celé je to tak patetické, až je to k smíchu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kvintet špinavkyň. Pocta statečným dámám ve francouzském odboji, které když padly na kolena, nebylo to kvůli modlení. Když jde o svobodu a život, každý by měl použít tu nejlepší zbraň, co má.. Váleční veteráni Salomému filmu vyčetli, že se do odboje nevstupovalo z donucení, ale patriotismu. Já bych mu vytknul, že se moc nepáral s autentičností a zároveň nebyl schopen přijít s něčím, co by tu už x-krát nebylo a lépe. No nic, Jour J zůstal neprozrazen a ani nebylo potřeba ojet Pétaina.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Klíčová věta všech dějin: Zachrání nás pouze ta nejpřísnější disciplína!! Moc chyb v celém filmu, vědět to dříve tak se ani nepodívám. Proč tlaková vlna nerozbila ta okna? Věděla, že je to Sussanina láska, ale nevěděla, že je to Heindrich? Auta zničena, centrála zničena, ale ještě se najde nepoškozené auto a v něm co? No přece vysílačka...to je pech. Dle mého, zbabraný plán. Spousta chyb a protiřečení až hrůza. Ten film je buď blbost, nebo je natočen podle blbosti. Rozkaz je rozkaz, scénář je scénář a špatný plán je špatný plán. Rodinná setkání vhání slzy do očí. Tvrdé mučení a pak taková láska a soucit od Heindricha? Sakra já už raději končím. Dvě hvězdy za emancipované ženy.¨ ()

Galerie (53)

Zajímavosti (15)

  • Jean-Paul Salomé priznal, že zdrojom inšpirácie pri zostavovaní scenára k tomuto filmu bola angažovanosť Lise de Baissac v odboji spolu s jej bratom Claudom, ale zároveň poznamenal, že „film nie je v žiadnom prípade ich biografiou“. (Arsenal83)
  • Vo Veľkej Británii neexistovala „Royal Academy of London“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama