Reklama

Reklama

Dolanův cadillac

  • Velká Británie Dolan's Cadillac (více)

Robinson ztratil ženu svého života, Elizabeth, která měla svědčit proti jednomu z největších zločinců Jimmymu Dolanovi. Než došlo k soudu, zahynula záhadně při „nehodě“. Zoufalý Robinson chce za každou cenu spravedlnost, a když selžou všechny legální prostředky, bere pomstu do svých rukou. Dolan jezdí ve svém cadillacu po dálnici a právě tu si zvolil Robinson jako místo odplaty… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Bacha, bacha! Koment obsahuje hned několik spoilerů! :-) Veškerá Kingova práce s touto povídkou (Dolanův cadillac - Noční můry a snové výjevy) je naprosto zadupána do země (nebo spíš pohřbena do díry). To, co se ve filmu dozvíme až nakonec (teda hups do jámy), se v povídce dozvíme skoro hned. A celá povídka je postavena na dokonalosti a propracovanosti a neuvěřitelnému odhodlání hlavního hrdiny se pomstít za smrt svojí ženy tím, že Dolana pohřbí i s jeho cadillacem do ďoury (spíš mega ďoury) v silnici. Tady tomu je věnováno tak asi deset minut, takže vám pak mohou připadat některé věci dost přitažené za vlasy. Ale v předloze je vše dokonale vysvětleno, vypočítáno a objasněno. Já sice chápu, že natočit 90minut o tom jak někdo kope ďouru, by asi nikoho nebavilo a že bylo k tomu potřeba nějakou omáčku uvařit, ale tady té omáčky je až trochu moc. Je fakt, že King dal pro vymýšlení důvodu smrti Robinsonovi ženy volnou ruku, protože on to v povídce vůbec neobjasňuje. Takže jsou do toho zataženi uprchlíci a děvky. Jak už jsem napsala několikrát, tady jde o díru (nenarážím na ty šlápoty, ale na cadillac) a o dráhu pádu (s tím ovšem nepřišel Dolan). S ohledem na rok, kdy povídka vznikla a s ohledem na to, že jde o cadillac 13 metrů dlouhý, pochybuji, že měl King na mysli zrovna SUV a měl být stříbrnej, jako Dolanovi vlasy. I v tomto jsou ty krásný detaily (teda ve filmu ne). On vlastně Dolan v předloze nemá skoro žádnou „roli“, ale zase by byla škoda, kdyby se tam Slater jen mihnul, že. Taky mě mrzí, že si tady King nějakou drobnou roličku sám nestřihnul (třeba toho předáka nebo jak se těm týpkům nadává). Jsou tady sice některý vtipný hlášky, který King nenapsal, ale rozhodně to zase nemůžu považovat za dobře zfilmovanou povídku. Ale jak říkám, tohle by šlo vážně těžko. Nemůžu tedy hodnotit to, jak je povídka zpracovaná (to by dopadlo mnohem hůř). Když na ni zkusím zapomenout a zaměřit se čistě jen na film, tak to zas tak strašný nebylo (až na nějaký nelogičnosti). Prostě slušnej průměr. ()

demented 

všechny recenze uživatele

Naozaj netuším, prečo sa všetci za každú cenu snažia uviesť do filmovej podoby VŠETKO, čo na nás King vyflusne. Nieže by poviedka Dolnaov cadillac bola zlá... problém je v tom, že gro a sila tej poviedky spočívali v niečom než je to, čo sa nám snaží podstrčiť film a námet rozhodne nepostačuje na cca 80 minútovú stopáž. Výsledok je tak prinajlepšom nevýrazný a NUDNÝ. ()

Reklama

Mr.Nigga 

všechny recenze uživatele

Naprostá slabota a zklamání. Díky dlouhé stopáži postrádá drive Kingova originálu, navíc přidává zbytečný balast okolo a přitom vynechává některé věci z knihy, které prohlubují příběh. King často u svých románů ze začátku nudí a má velice svižné vyvrcholení. To ovšem neplatí u krátkých příběhů ze kterého tento film vychází a přitom se chová stejně (první hodina nicmoc, konec velice dobrý). Herecké výkony nejsou vyloženě špatné, ale místy je cítit křeč a přehrávání a tím kazí jinak dobrou scénu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Můj sklerotický asimozek ohledně Kingovy předlohy zprostředkovává matnou informaci, že jsem z povídky zrovna nepištěla nadšením, ale číst se to bez problémů dalo. Ráda bych řekla, že mám z filmu alespoň podobné dojmy... to bych ovšem strašně kecala. Tady nějak selhalo tempo vyprávění, které se vleklo jak důchodkyně na cestě domů z Kauflandu. Casting se taky úplně nepovedl - Wes Bentley může se svým nehybným, podmračeným obličejem hrát podivíny nebo psychopaty, roli zlomeného manžela na cestě za pomstou jsem mu věřila asi jako vítězství lenochoda na chrtích dostizích. Slater se svého padoucha zhostil s až divadelním přehráváním, jeho slizký gangster, zlý pro zlo samotné, neměl nic společného s realitou. Po týdnu od shlédnutí mizí "Dolanův cadillac" zvolna z mé paměti - a tak je to spravne, tak to ma byt! K povídce se v budoucnu pravděpodobně vrátím, k filmu asi jen omylem. 44% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

....kdyby vás minul na ulici, ani si ho nevšimnete. Ale když se zamračil, ptáci padali z drátů. Na koho se zadíval, onemocněl na prostatu a pálilo ho při čůrání. Kam plivl tam uschla tráva. Pořád byl nějak mimo. I mimo čas. Byl králem nicoty.... Film natočen podle příběhu Stephena Kinga. Perfektní scéna je když se Robinson ( Wes Bentley ) učí střílet ze zakoupené zbraně ráže 44...první výstřel a já brečel smíchy. Ale zabít Dolana ( Christian Slater ) nebude tak jednoduché. On má totiž svůj Cadillac. Robinson chce však pomstu za svou lásku Elizabeth ( Emmanuella Vaugler ). A když to nepůjde přímo musí to udělat oklikou. CITÁT : Ať Bůh pomáhá tomu, kdo mu zkříží cestu.... Řvi, Dolane, řvi !!!! Pohled z Pekla je čistý a jasný... Výkon Christiana Slatera v Cadilacu na silnici č.71 západně od Las Vegas je perfektní. A jeho dialog z Robinsonem je excelentní....to se mi líbilo. Musím vyzvednou úžasný konec. Ano vím, pár chybiček se tam najde. Třeba ta lžíce od traktoru, v jednom záběru je lžíce velká a v dalším má lžíci úzkou....nebo pokládání poslední betonové tvárnice se dá taky zpochybňovat, ale to by byl spoiler. Hudbu dělal James Mark Stewart a je docela povedená. Zazní zde třeba Hold on od Crystal Kay. http://www.youtube.com/watch?v=SE-TFHg-epY ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel od května do června 2008 v Kanadě (Moose Jaw a Regina) a USA (Las Vegas). (GASTON73)

Reklama

Reklama