Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl pocit, že tento dokument nemá úplně koncept. Přeskakoval z jednoho hradu na druhý a většinu situoval do prostředí Čech. Jak kdyby Morava a Slezsko vůbec neexistovaly. Později jsem si ale na vyprávění zvykl, protože ústřední dvojka – laik Jarda Plesl a profesionální archeolog Tomáš Durdík – se perfektně doplňovali. Velice mile mě překvapil hlavně Jarda Plesl, protože jeho nadšení pro hrady mi dělala vysloveně radost. Super herec a ještě má stejný zájem, jako já…hned to na mě působí pro koncept samotného dokumentu o stupeň lépe. Navíc, i když jsem nepochopil situování jen pro Česko, jsem byl rád, že mluví o hradech, které osobně dobře znám. Dozvěděl jsem se plno zajímavých věcí a nejvíce se mi líbily momenty, kde kamera zaměřila své oko na současný stav hradu nebo zříceniny a následně do něj vkreslila hezkou kresbou jak původně hrad vypadal. Člověk tomu prostě nedokáže uvěřit. Nejvíc u hradu Veliš. Další krásný seriál z pera České televize o středověké historie naší země. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepší, co se v Čechách urodilo z dokumentů o českém středověku. Zvídavý divák si podobné dílka sám najde a standardního ignoranta to k obrazovce v žádném případě nepřiková. Velmi to připomíná české školství, nikoliv naučný, ale poučující způsob vyprávění, přehlcení fakty, přeskakování mezi tématy i hrady, minimální systematizace předložené faktografie, minimální animace – tj. tam kde se vykládá o stavebních postupech, způsobech obrany i obléhání a kde by byla vysoce žádoucí, není vůbec, použije se pouze k dokreslení hradu v místech, kde jsou dnes jen ruiny. Navrch její úroveň je stejná, jako malířské možnosti Mr. Beana při restaurování obrazu Whistlerovy matky. O rekonstrukci některých událostí za pomocí herců a hraných scének se autoři ani nepokusili. Tomáš Durdík je evidentně odborník na slovo vzatý, ale také brutálně nudný patron a uspavač hadů. Kdosi tu psal, že by měla být delší stopáž, aby to bylo ono. Neměla, usnuli by i ti, které historie baví. Jak na konci, tak na začátku každého dílu jsou stejné, nicneříkající kecy páně Plesla, místo toho by tam mohlo být jedno až dvouminutové opáčko a shrnutí o čem vlastně (na začátku minulý, na konci právě shlédnutý) díl byl. Na historický dokument je formát Kalendária Saskie Burešové poněkud nešťastné řešení, navrch bez časové posloupnosti prezentovaných údajů. Na to, kolik hradů ten kočovný cirkus s natáčením navštívil a kolik to muselo i tak stát, je velká škoda, že televize nedala do projektu víc peněz a nezkusila jednou formát, který by byl schopný i exportu. V Čechách špička, bohužel jen v Čechách. ()

Reklama

CSSML 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tam nebyl prof. Durdík sám, byl by to kvalitní objektivní dokument. Pleslovy komentáře o temně temném a barbarském středověku byly vyloženě debilní. Mám rád, když o humanitě žvaní představitel pohanské společnosti, v níž matky jen v ČR nechají každý rok zavraždit více než 22 000 vlastních dětí. Tento počet je několikrát větší než počet heretiků odsouzený k smrti katolickou Inkvizicí v celé Evropě během 500 let jejího trvání! Pohani nemají žádné právo brát si Inkvizici do huby. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

kdo umí o historii hradů povídat tak poutavě a s humorem jako Tomáš Durdík,je můj člověk....a měla jsem to štěstí zažít ho na jednom archeocampu,trochu expresivně řečeno - pan profesor byl bedna,tolik vědomostí se v hlavě snad ani nedá udržet :-).....a pásmo (neb se mi příčí říkat seriál) Štíty království českého jsou moc hezký odkaz,který tu zanechal pro poučení i potěšení široké vrstvy diváků ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Na ČT opravdu trochu nezvyklý dokument... že by se konečně začínala Česká televize probírat do jiného světa a přestala předstírat, že se po roce 1989 vlastně nic nestalo? Byť se jedná o seriál pro širokou laickou veřejnost se všeobecně známými fakty, musím podotknout, že se to sleduje velice příjemně a zvláště tuto tématiku nemohu hodnotit jinak než příznivě. A kdo jiný by měl takovýto pořad provázet, než mírně kontroversní dinosaur české castellologie Doc. PhDr. Tomáš Durdík DrSc. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama