Reklama

Reklama

Zpátky doma

  • Čína Luo ye gui gen (více)

Obsahy(1)

Zčásti road movie, ale především černá komedie jak břitva je snímek režiséra Zhang Yanga, který natočil v roce 2007 a za nějž získal cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Jeho ústředními hrdiny je velmi nesourodá dvojice – nemajetný nájemný dělník Zhao a jeho kamarád. A ona hlavní nesourodost tkví v tom, že onen přítel je mrtvý. Na Zhaovi, kterého ztvárnil Benshan Zhao, nyní leží břímě, aby tělo svého zesnulého bližního dle tradic dopravil zpět domů. Což je bohužel dost velký problém, protože jejich rodný kraj je od místa, kde se momentálně nacházejí, zatraceně daleko. Tato vzdálenost ale zároveň znamená, že během jejího zdolávání bude spousta příležitostí potkat a poznat zajímavé, mnohdy značně výstřední lidi. Například bohatého samotáře, který rád přemýšlí o vlastním pohřbu, značně neotesaného majitele restaurace u silnice, nakažlivě optimistického cyklistu, jenž má namířeno do Tibetu, nebo třeba rodinu včelařů, kteří se otočili zády k moderním vymoženostem a chtějí si v klidu žít po svém. I takové tváře skrývá ekonomický gigant jménem Čína. Tváře, které by mnohý z nás nečekal... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

sam.uel 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční road movie.Asijskou kinematografii si dám jednou za čas velice rád ale filmů,,říše středu,, z posledních let jsem mnoho neviděl.Putování Zhaa a jeho mrtvého kamaráda krásami i špínou Číny, kdy potkává spoustu zvláštních lidiček a zažívá spoustu bizarních situací, ale stojí opravdu za shlédnutí. ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Zhang Yang ukazuje, že nie náhodou je jeden zo známejších režisérov v Európe, a to i bez toho aby točil veľkofilmy o bojoch veľkého čínskeho národa a na podobné - stokrát otrepané - témy. Aj v "ceste domov", po čínsky poeticky nazvanom "List sa vracia ku koreňom" pán Zhang Yang dokazuje, že jeho cit pre obyčajného človeka mu dáva schopnosť vypovedať príbeh, čím stiera rozdiely medzi kultúrami. Pre mňa je najeurópskejším režisérom a rád by som si pozrel ešte viac z jeho tvorby. Škoda len, že pre prílišnú orientáciu na anglosaskú kultúru sa do našich končín dostáva málo dobrých filmov z Číny, resp. z Ázie. ()

Reklama

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Ne ne, opět přílišné tlačení na pilu a ještě k tomu hodně málo komediálních momentů, které by jistě napomohly k rozumnému vyvážení. Vidím to jenom na uměle moralizující snímek, zklamání, i přesto, že to pochází z totalitních vod. Tam by se dalo přihmouřit, ale v samotném finálním důsledku - zklamání .... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Čínská komediální road movie, ze které mrazí, aneb Chtěli byste žít v dnešní Číně? 1) Mé sympatie pro exotickou Čínu silně poklesly po dvou návštěvách země a zamrzly úplně po shlédnutí tohoto hořkého snímku. Mandarinsky neumím, musel jsem se spolehnout na titulky. I tak mi chvílemi při sledování této story podle skutečné události běhal po zádech mráz._____ 2) Zloděje, lupiče, podvodníky, vychytralce, podivíny, ale i optimistické, laskavé a obětavé lidi potkává na své cestě hlavní hrdina příběhu. Jeho věrnost příteli není ani tolik věrnost danému slovu jako spíše věrnost sám sobě, svému způsobu života, vlastní poctivosti a morálním principům._____ 3) Nadupaný scénář, který by vystačil snad na celý seriál, ke konci ve snaze po smírném všeobjímajícím pochopení trochu zhollywoodštěl, ale na přesvědčivosti mu to v mých očích neubralo._____ 4) Doslova lahůdkou je výkon devětačtyřicetiletého Zhao Benshana, velmi oblíbeného komediálního herce v Hong Kongu i v Číně._____ 5) Působivá kamera představuje krásnou krajinu povětšinou z jihozápadní provincie Yunnan, přestože cesta vede hrdinu ze Shenzhenu (vedle Hong Kongu) do Chongqingu._____ 6) Režisér a spoluscénárista Yang Zhang odvedl výbornou práci. Na scénky, jak Zhao závodí s tažným volem nebo jak prochází s mrtvým kamarádem kolem stojících automobilů před závalem na silnici, budu dlouho vzpomínat._____ 7) Myšlenku filmu nejlépe vyjadřuje originální název, čínské přísloví: Padající listí se vrací zpátky ke svým kořenům. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě roztomilý a naivní snímek, který nám ukazuje, kolik hodných lidiček ochotných pomoci je kolem nás, ačkoliv najdou se i zlí - viz vychytralý majitel restaurace. Na začátku stál nápad přepravy mrtvého kamaráda na vlastní pěst přes celou Čínu při nedostatku peněz. A od něho se odvíjí snaha scénáristy nalepit na něho co nejvíce nápadů a scén, které by daly možnost vzniku celého filmu. Snaha je to, zejména v první polovině, často upocená a neucelená, ale s postupem doby se začínají objevovat i nápady kupodivu vtipné (kupříkladu koulení mrtvého zaklíněného v obrovské pneumatice před sebou, závod s volem nebo originální snaha o sebevraždu zavěšeným balvanem) a tato netypická road movie dosahuje i své osobité poetiky, která vyvrcholila bohémskou jízdou na bagrech a náklaďacích, kdy si oba sympatické hrdiny přehazoval jeden stavař za druhým. Pořád si říkáte "to je ale blbost", ale díváte se dál, protože je to jiné, ulítlé a milé. Nakonec se to povedlo. Tak na 3.5/5. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama