Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

V akurátnej uniforme roztomilá Carey Mulligan, opantaná Petrom S., výletom do Paríža, falošným venovaním od C.S.Lewisa a olivami v šampanskom (ktovie, čo z toho bolo pravé). A paradoxne motívy, ktoré ma bavili najviac, autori rozvinuli minimálne (Jenny´s slabosť/rebélia pre/voči Miss Stubbs, platonicky zamilované a smutné pohľady Dannyho smerom k nej). Škoda. Na moj vkus málo Hornbyovské, nadmieru kultivované, v závere príliš zhovievavé a didaktické. Takto anglické žubrienky prichádzajú o ilúzie?! ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tyhle meditace na téma nutnosti vzdělání pro ženy už tu byly tolikrát! Bylo by milé, kdyby tyhle klišátka Britové tentokrát nějak ozvláštnili, ale kdepak. Dojetí, citového napětí nebo opravdových emocí se tady těžko dočkáte. Ano, Carey Mulligan je skvělá, Peter Sarsgaard dokáže rozbušit srdéčka, Alfred Molina se tu ukazuje v krásně dojemné roli a dokonce i ten Dominic Cooper ze sebe vydal to nejlepší. Ale celé je to tak nějak zapomenutelné, protože na konci se nedočkáme žádné katarze, jen dospělého a smířlivého přitakání - a není to vlastno to, proti čemu hlavní hrdinka rebelovala? ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

71% stylové, vtipné, zábavné, milé, s výbornými herci (zvlášť proměna Carey Mulligan z věrohodné šestnáctky v dámu alá Audrey Hepburn je vyborna, stejně jako Alfred Molina v roli zmanipulovaného otce) a bohužel s uplně dementním koncem a poslestvím, které odpovídá té době před 50 lety, kdy se film odehrává, ale rozhodně nepatří do roku 2010. Ovšem nemůžu říct, že bych se jinak dobře nebavil.. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Dospívající holka si místo školy trochu povyrazí, aby posléze zjistila, že život není žádný med, a že k tomu, aby něčeho dosáhla, bude muset vynaložit mnohem větší úsilí, především to studijní. Herecké výkony jsou přirozené a jsou jasným lákadlem pro diváka. Mnohým také napoví, jak "zpracovat" rodiče oné dívky. Jinak mě ale tahle životní etapa jedné britské studentky nenadchla. 55% ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Co na An Education oceňuji nejvíc, je samotný příběh - o dobré studentce, která má i přes přísné rodiče svou hlavu a jednoho dne jí přestane bavit studium a chce si užívat. Ještě jsem snad neviděla film s tak silným výchovným podtextem a tak si říkám, že by se tohle mělo pouštět puberťákům :oD Nicméně pokud bych měla posuzovat zpracování, pak je tu nejvýraznější ústřední dvojice - Mulligan, Sarsgaard, čimž to tak trošičku končí, takže velmi pěkný průměr :o) ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Když se potkají poprvé Jenny (Carey Mulligan) a David (Peter Sarsgaard) velmi hustě prší, v některých záběrech je však evidentní, že svítí slunce a prší pouze nad jejich autem. (hansel97)
  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)
  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)

Reklama

Reklama