Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, možná že i překvapivě. Z obsahu jsem toho mnoho nevyčetl a tak bez jakýchkoliv očekávání se mi dostalo netradičního (především závěr jde proti proudu současné produkce), kvalitního a velmi dobře zahraného dramatu. Lone Scherfig je zručná dánská režisérka a Nick Hornby ostřílený scénárista a na výsledné kvalitě je to znát. Filmu se dostalo dokonce nominace na Oscara pro nejlepší film roku, i když asi jen díky rozšíření na 10 nominovaných. Lepších filmů bych našel letos několik, ale i tak je Škola života (An Education) dobrý snímek, který si zaslouží pozornost. 85%. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Krásně naivní příběh o dívce, která sešla ze své cesty a poté si na ní naštěstí opět přes pár překážek dostala. Český název je opravdu perfektně vystihující a film nemá nějak převratný příběh, ale rozhodně nádhernou atmosféru, kterou dokonale podkresluje kamera a výkon Carey. Jediné, co mi fakt vadilo, je, že jí má být 16!!!! Nemohli třeba změnit věk postavy, když už jí hraje 22-letá? No nic, jinak vážně příjemný film s poselstvím a od režisérky Lone Scherfig si určitě ještě něco pustím. :) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný, z veľkej časti romantický film. Výborne vykreslená atmosféra vtedajších rokov, spolu s výbornými hereckými výkonmi mali veľký podiel na tom, že romantická časť príbehu funguje naozaj bezchybne. Už samotný názov prezrádza dosť, takže asi v polovici filmu som si vravel, že je to až príliš dokonalé, príliš rozprávkové, že sa niečo stane. Ono sa naozaj stane a nie je to nič, čo by ste nečakali, alebo niečo, čo by vás malo šokovať. Jednoducho takýchto príbehov o naivných dievčatách už svet videl milióny a toto je jeden z nich. Pre dnešné dievčatá dosť poučné, pre nás ostatných príjemný film. Aj keď druhá polovica už romantická nie je, dovoľujem si to zaradiť do kategórie romantický a musím povedať, že ma film naozaj zaujal. 80%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti minutách jsem si přál, ať to skončí. Ne proto, že by mne to nebavilo, naopak, něco takhle stylově-retro božskýho jsem dlouho neviděl. A tak jsem se těšil, že tomu dám plnej poečet, konečně zase budu moct ohodnotit naplno, ale přišlo očekávané, film ke konci uklouzl do nahoněných "oscarových vod". __ Ta zašedlá Anglie a v ní přesný opak Holly Golightly a tajemný muž se sporťákem v podání čím dál tím lepšího Petera Sarsgaarda. Ten kontrast s Pařížem je výbornej a do posledních půlhodinky se to nese opravdu v kouzelném rytmu a čisté, plynulé romantice. Jenže... blbej konec, blbej film. Ne vždy, ale tady bohužel ano. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Není lepší zkušenosti, než nechat si v útlém věku řádně nafackovat od života. Trošku to sice bolí, ale náplasti v podobě mnoha nakouknutí do splněných životních snů mohou leccos vyléčit. Mne tedy šedesátkové retro příjemně potěšilo, ale rozhodně mi nepřidalo na náladě to, že děj směřoval do míst, která by pohádka nikdy nenavštívila, ale život by určitě jiný směr nepřipustil. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Jedna z prvních scén, když David (Peter Sarsgaard) zastaví autem a pomáhá Jenny (Carey Mulligan) s jejím cellem dovnitř, nakládá ho předkem do auta. Později, když si ho Jenny bere z druhé strany, měla by ho tahat opět krkem napřed, ale tak tomu není. (Aknah)
  • Snímek se natáčel na jaře 2008 v Londýně, Oxfordu a Paříži. (POMO)

Reklama

Reklama