foto

Dominic Cooper

  • nar. 2.6.1978 (39 let)
    Greenwich, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dominic Cooper pochází z Londýna. Zde se, konkrétněji v Greenwichi, dne 2. června roku 1978 narodil do poměrně rozvětvené rodiny (má tři bratry a jednu sestru) učitelky v mateřské školce. Studoval na Thomas Tallis School, škole uměleckého zaměření, která se k němu hrdě hlásí, poté na London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA). Po promoci v roce 2000 svoji kariéru rozjížděl v televizi, na prknech National Theatre debutoval o rok později ve hře "Mother Clap's Molly House".

Další divadelní krůčky jej zavedly ke hře Alana Bennetta "The History Boys", s níž se dostal na scény v Sydney, Wellingtonu, Hong Kongu a také na slavný Broadway. Účinkoval i v rádiové a později filmové verzi, u nás známé jako ŠPRTI. Zatím je nejvíce spojován se snímky MAMMA MIA! jako snoubenec Amandy Seyfried (právě ta vystřídala jeho dvanáctiletou známost Joannu Carolan) a VÉVODKYNĚ, kde si zahrál milence Keiry Knightley.

Jeho zatím posledním filmovým počinem je seriál BBC ROZUM A CIT, kde ztvárnil pana Willoughbyho. Nyní natáčí snímek DAVID COPPERFIELD, kde se znovu objeví po boku Colina Firtha.

Za svoji poměrně krátkou hereckou kariéru byl již nominován na tři ocenění ( 2x za "The History Boys" a jako Nejslibnější nováček roku 2006). Sice zatím žádnou z nich neproměnil, ale vypadá to, že se zrodil nový herec, který to válí jak na plátnech kin, tak na prknech, která znamenají svět.

Katka "Nausike" Bochníčková

Herecká filmografie

Filmy

2018 Icarus Factor
Mamma Mia: Here We Go Again!
My Dinner with Herve
2017 John Stratton: V první linii
The Escape
2016 Warcraft: První střet
2015 Dáma v dodávce
Už teď mi chybíš
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
Drákula: Neznámá legenda
Need for Speed
Reasonable Doubt
2013 Léto v únoru
Marvel One-Shot: Agent Carter
Pomsta mrtvého muže
2012 Abraham Lincoln: Lovec upírů
2011 Captain America: První Avenger
Ďáblův dvojník
Hello Carter
Můj týden s Marilyn
2010 Tamara Drewe
2009 Faidra (divadelní záznam)
Freefall (TV film)
Něco na těch mužích je
Škola života
2008 Bůh před soudem (TV film)
Mamma Mia!
Official Selection
The Escapist
Vévodkyně
2006 Šprti
Zahřívací kolo
2005 Snídaně na Plutu
2003 Královna bojovnice
Perlivý kyanid (TV film)
2002 Anazapta
Nečistá hra
2001 The Gentleman Thief (TV film)

TV seriály

2017 Preacher (TV seriál)
The End of the Road (S02E13)
On Your Knees (S02E12)
Backdoors (S02E11)
další epizody (13)
2016 Preacher (TV seriál)
Call and Response (S01E10)
Finish the Song (S01E09)
El Valero (S01E08)
další epizody (10)
Agent Carter (TV seriál)
Hollywood Ending (S02E10)
Better Angels (S02E03)
2015 Agent Carter (TV seriál)
Valediction (S01E08)
SNAFU (S01E07)
A Sin to Err (S01E06)
další epizody (8)
2014 Fleming (TV seriál)
Episode #1.4 (E04)
Episode #1.3 (E03)
Episode #1.2 (E02)
další epizody (4)
2009 Horne & Corden (TV seriál)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
Rozum a cit (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2006 Jericho (TV seriál)
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
Currahee (E01)

Dokumentární

2014 Marvel Studios: Assembling a Universe
2013 National Theatre Live: 50 Years on Stage (TV film)
2011 Reconstructing Tamara Drewe
The Big Picture (TV seriál)
2010 Guión busca estrella (TV film)

TV pořady

2015 Hot Ones (TV pořad)
2010 Plesoví kouzelníci (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace