Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1: Herecka v hl. ulohe Carey Mulligan + 7 nominacii: Najlepsi film / Rezia / Najlepsi anglicky film / Herec vo vedl. ulohe Alfred Molina / Kostymy / Adaptovany scenar / Masky a vlasy _______ Cakal som trosku viac od filmu, ktory bol nominovany na Oscara za najlepsi film roka, ale tak dala sa zvladnut hlavne druha polovica filmu. Najviac ma to bavilo vo chvili, ked prisiel na scenu prisny alebo zasadovy otec rodiny Alfred Molina, ale zaujimavy bol aj Peter Sarsgaard, ktory sa mi zdal byt podozrivy hned od zaciatku a tusil som, ze nieco tam nesedi. Nemozem vynechat aj hlavnu hrdinku Carey Mulligan, ktorej postava sice bola naivna, ale aj prirodzena a o tom je ten film, pretoze v jej veku by asi mnohe dievcata skor tuzili po dobrodruznom zivote, ako sediet nad knizkami a krvopotne sa ucit. Nominaciu na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe si Carey urcite zasluzila, avsak Oscara v tej istej kategorii ziskala Sandra Bullock za ulohu v drame ZROZENI SAMPIONA (2009). Okrem toho ako som uz spominal bol aj film nominovany za najlepsi film roka, avsak najlepsim filmom sa stala vojnova drama SMRT CEKA VSUDE (2008). _______ Carey Mulligan - (Jenny) +++ Alfred Molina - (Jack) +++ Peter Sarsgaard - (David) +++ Cara Seymour - (Marjorie) +++ Olivia Williams - (Slečna Stubbsová) +++ Matthew Beard - (Graham) +++ Rosamund Pike - (Helen) +++ Emma Thompson - (Riaditeľka školy) +++ Hudba: Paul Englishby +++ ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jistě, vždycky existují postarší pánové, kteří svádějí mladá děvčata. Ne každý je ale vezme do Paříže a ne každý dokáže okouzlit i jejich rodiče. Tenhle to uměl. Přestože se k mladičké a inteligentní Jenny zachoval v mnoha ohledech jako sviňák, zároveň jí otevřel dveře z dusného regulovaného života do širého světa. Ublížil ji ale dost, pořád je z příběhu cítit, jak se s ním stále vypořádává - ty narážky na sexuální nedostatečnost. _____ Poctivě natočené retro je svým způsobem jednoduchý, ale silný příběh, kde velkou roli hraje i docela pevný charakter a rozhodnost teprve šestnáctileté dívky. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tyhle meditace na téma nutnosti vzdělání pro ženy už tu byly tolikrát! Bylo by milé, kdyby tyhle klišátka Britové tentokrát nějak ozvláštnili, ale kdepak. Dojetí, citového napětí nebo opravdových emocí se tady těžko dočkáte. Ano, Carey Mulligan je skvělá, Peter Sarsgaard dokáže rozbušit srdéčka, Alfred Molina se tu ukazuje v krásně dojemné roli a dokonce i ten Dominic Cooper ze sebe vydal to nejlepší. Ale celé je to tak nějak zapomenutelné, protože na konci se nedočkáme žádné katarze, jen dospělého a smířlivého přitakání - a není to vlastno to, proti čemu hlavní hrdinka rebelovala? ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Začátek sliboval slušnou podívanou, ale jak čas běžel tak šel celý příběh pěkně do kytek. Zakončení film naprosto pohřbívá, kromě nezdařené snahy o moralizování je také dosti suché, nevýrazné a vůbec nekoresponduje s předchozím dějem. Co drží tenhle film nahoře jsou bezpochyby herci. Ale ani sebelepší herecké výkony nedokážou obsahově prázdný film vytáhnout na nic víc než průměr. /viděno v kině: 50% a 3*/ ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, možná že i překvapivě. Z obsahu jsem toho mnoho nevyčetl a tak bez jakýchkoliv očekávání se mi dostalo netradičního (především závěr jde proti proudu současné produkce), kvalitního a velmi dobře zahraného dramatu. Lone Scherfig je zručná dánská režisérka a Nick Hornby ostřílený scénárista a na výsledné kvalitě je to znát. Filmu se dostalo dokonce nominace na Oscara pro nejlepší film roku, i když asi jen díky rozšíření na 10 nominovaných. Lepších filmů bych našel letos několik, ale i tak je Škola života (An Education) dobrý snímek, který si zaslouží pozornost. 85%. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)
  • Předlohou pro film se staly memoáry Lynn Barberové, známé britské novinářky píšící v posledních letech pro nedělník The Observer. Samotná Barberová skutečně v šedesátých letech vystudovala Oxford, po jehož absolvování publikovala sedm let v časopisu Penthouse a posléze například ve Vanity Fair či listu The Daily Telegraph. Proslula svými nesmlouvavě až agresivně vedenými interview. (curfew77)

Reklama

Reklama