Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je zvláštne raz za čas naraziť na film so známymi hviezdami, ktorý je tak zvláštny, má tak zvláštnu atmosféru, tak zvláštnu stavbu deja a pôsobí aj napriek krimi žánru a tomu obsadeniu absolútne nekomerčne. V hmle je film určený skôr pre festivaly, ale aj medzi európskym, ázijským a americkým artom musel pôsobiť značne zvláštne. No proste je to zvláštny film a už sa mi to slovo nechce viac používať. Chvíľami sa film začne kolísavým tempom potápať v miestnych bažinách, chvíľami prekvapí zaujímavou scénou, prekvapivým momentom a končí možno trochu konvenčnejšie, ako by divák vzhľadom na atmosféru diela čakal. Tavernier si hrá s Jonesovou hereckou škatulkou drsného a férového policajta (nikoho iného si v tejto úlohe neviem predstaviť) a odviedol spolu s ním výbornú prácu. V tom ostatnom to trochu drhne. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

TLJ se vrací v tričku s límečkem zastrčeném do kalhot s páskem, jako tomu bylo už mnohokrát. Opět sám táhne kriminálku s lehce pomalejším tempem a dostává se věcem na kloub, tentokrát i v přítomnosti zesnulého generála Johna Bell Hooda. Vrací se s ním pozapomenuté stálice John Goodman, který nedostává moc příležitost nebo například Mary Sttenburgenová hrající věčně čekající manželku. Mysteriózní to zas tak moc není, akce je tam trocha (a že u ní Jones pořád nepůsobí směšně). Jedná se tak o lehce nadprůměrný thriller se solidními herci. 60%. ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Priemerná americká dráma s dobrým výkonom Tommy Lee Jonesa.Filmová adaptácia románu od Jamesa Lee Burkeho-In The Electric Mist Of The Confederate Dead.Väčšinou má film pomalé tempo,je uvoľnený a nikám sa neponáhľa.Dej je situovaný do močaristej južnej Louisiany.Bez nejakých väčších akcií,aj násilia je pomerne málo.Aj napriek pomalosti film nie je nudný a dialógy majú zmysel.Len Tommy Lee Jones bol celý film akýsi smutný,bez výrazu.A už je vidieť na ňom aj vek.Je to dráma ale zároveň aj detektívka. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Poněkud mdle a nezáživně podaná mysteriózní detektivka, které nechybí správná jižanská atmosféra, ale na druhou stranu jí dost nadbývají duchové z občanské války, jejichž výskyt byl smysluplný asi jako ochlupení na ženské hrudi. Vyžilého ksichta Tommy Lee Jonese v roli drsňáka vždycky ráda vidím, bohužel mě tentokrát vytrvale mlátil přes uši nosovým skřehotem Jiřího Heřmánka. Který za tohle audiozvěrstvo odpovědný chuj neví, že TLJ má dvorního dabéra Pavla Rímského? Horší volbu hlasu jsem zažila jen jednou na TV H@vna, když šerifa Gerarda kvičel Michal Pavlata. Dabing stál celkově za hovny pasírovaný kočičí pšouk a dost mi curvil zážitek, s bídou a soucitem proto udělím 50% (v původním znění možná i kousek přes 60%). ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Vemte 10 deka Šerifů, 15 Hořící Mississippi, 5 deka Insomnie (nakrájené nahrubo), špetku Tahle země není pro starý a jemně dokořeníme Šestým smyslem. Vaříme v nezakrytém hrnci 117 minut. Pokud se vám to povede, může z toho být zajímavý kulinářský zážitek, pokud se vám však pokrm zdrcne a připálí, vznikne In the electric mist. Jones hraje zestárlého, tak trochu loserovského šerifa, kdesi na jihu USA a aby toho nebylo málo, musí řešit několik vražd. Film začíná jako klasická kriminálka, která ke konci sklouzne do žánru thrilleru. Film má poklidný průběh (ovšem například oproti Fargu je zde poklidnost na škodu a vyloženě nudí). Z rozuzlení filmu si rozhodně nikdo na zadek nesedne, spíš si řeknete: „Aha, tak to byl vrah, a co jako má být…“. V dílku se objevuje několik vyloženě rušivých momentů: mysteriozní úroveň, ve které Tommy hovoří s duchem konfederačního generála je hrozně BLBÁ. Taky jsem nepochopil jak postava hollywoodské star (Peter Sarsgaard) hledá neustále útočiště, poučení a otcovskou oporu u alkoholického šerifa Tommyho, no to bych blil. Hlavním negativem filmu je především nedotažený scénář. Tommy sice hraje důvěryhodně, ovšem bez jakékoliv hloubky, takže to rozhodně žádný hogofogo není. Ostatní herecké výkony nevynikají ničím jiným než šedí. Na začátku jsem byl ochoten dát filmu 4*, v průběhu jsem byl místy i na 2*, ale nenatahovaný konec mě ustálil na 3 s malinkatým pluskem. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle románu In the Electric Mist with Confederate Dead od autora James Lee Burke. (Pattrick)

Reklama

Reklama