Reklama

Reklama

Lištičky

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Au pair Alžběta (23) se zoufale snaží vytvořit si svůj nový domov v Irsku tím, že si chce najít chlapa za každou cenu. Částečně proto, že její skutečný domov na Slovensku bude brzy srovnán se zemí kvůli nové dálnici, ale hlavně má své osobní důvody. Její starší sestra Tina (27), zasnoubená s Irem Stevem (30), jí chce pomoct, cítí, že jí to dluží. Alžběta ale její pomoc kategoricky odmítá a zdá se, že na idylický bezstarostný život Tiny se Stevem žárlí.

Od začátku je mezi sestrami něco temného, nevyřčeného, co vytváří obrovské napětí a brání jim přiblížit se k sobě. Z jejich pohledu představují muži jedinou šanci nabízející štěstí a lepší život. Jedinou možností pro sestry, jak se dostat ven z tohoto bludného kruhu, je postavit se jejich společné minulosti – momentu, o kterém nikdo nepromluvil a nepojmenoval ho od chvíle, kdy se stala.

Alžběta se rozhodne zůstat v Dublinu na vlastní pěst. Potkává tam podivnou punkerku Ducky (23), která Alžbětě pomůže udělat první krok do neznáma. Avšak s Ducky nepřichází jenom fyzická proměna Alžběty, ale vrací se i temná minulost.

Jakkoli se obě sestry snaží vyhnout konfrontaci s tím, co bylo - což je následně vede do slepé uličky - jedině vzájemným odpuštěním se k sobě opět mohou přiblížit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Zlá, zlá, zlá vzťahová dráma, ale nie obsahom či kvalitou, leč zlom samotným a bezdôvodným. Ja, dúfam z celého srdca, nedal by som sa nikdy zatiahnuť psychopatickou osobou do takéhoto vývoja situácie. Hádam by som musel zabiť takú mrchu, aj keď za to možno vlastne ani nemohla a vyžadovala skôr súcit. Ktože mi to naposledy tak strašne dokázal liezť na nervy ako hlavná hrdinka ? - aha ! už si spomínam - jedine snáď moja sestra to dokáže. Z témy súčasného vysťahovalectva sme teda zaraz skočili k asociálnej psychopatií. Autorkina inteligencia je zrejmá...ale ten príbeh, tak nepríjemý, vskutku hrozné niečo, poondiate medziľudské vzťahy.. Radšej zatvoriť oči pred takým ! . . Ale Írsko ja mám rád. Až tak, že tam asi radšej nikdy nepôjdem. Hlavne nie za sestrou ! Lebo čo ak som aj ja sám taký sociopat ? Možno si pred sfušovaným x-tým pokusom o samovraždu trošku užijem, pretiahnem všetko, čo mi príde do cesty. Veď ľudí mám ja rád - aj Slovákov... Vačšinu... A Poliakov a Čechov, Britov, Írov, Pakistáncov aj čiernych tiež. Našťastie ! . . No, a ešte sú v tom filme aj líšky skutočné.. myslím zvieracie, tie sú strašne fajn. Inak skurvené citové vydieranie... ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Nejnesympatičtější hlavní postava dekády a jeden z nejzmatenějších tuzemských filmů, při jehož sledování vám bude úplně fuk kam to bude směřovat nebo jak se postavy budou vyvíjet, jelikož to nikam nesměřuje a to ani dějově ani postavově. Kdybych byl šovinista a sexista tak řeknu, že jediným kladem filmu jsou prsa té nesympatické 'bitch'. ()

Reklama

papaguy 

všechny recenze uživatele

Mě osobně k filmu přitáhl především zájem o téma. Ale popravdě také negativní hodnocení psaná jak přes nějaký kopírák:-) Zpravidla se totiž probírá film ze všech stran: od scénáře, přes rozpočet, až po zadek představitelky hlavní role. Zde jsem se zpravidla dozvěděl jenom něco o liškách rozhrabávající odpadky a že hlavní postava byla naprostá kravka... _______ Vyodpadění filmu s odůvodněním, že hlavní postava je kráva, neberu, pokud není zdůvodněno, co je špatně na tom, že se postava chová tak, jak se chová. Protože mi to nějak nehrálo, schválně jsem se pro srovnání mrkl na hodnocení na IMDb: 57 %! Cha! Ale abych komentujícím nekřivdil – v zásadě si myslím, že hlavní kámen úrazu reflektují komentáře věrně, byť se z nich nedozvíme nic konkrétnějšího... Alžběta se totiž opravdu chová jako emoční blb, jejíž chaotické destruktivní konání postádá zdání smyslu. Takže pokud bylo cílem filmu zpodobnit nevyzrálou rozloženou holku, která neřeší svou situaci adekvátně... a jakou paseku to nadělá jí osobně i všem okolo, podařilo se to výborně. Pokud bylo smyslem vytvořit film s naprosto překvapujícím závěrem, při kterém divák projde katarzí a pochopí, jak je důležité nenechávat věci ve vztazích k blízkým vyhnívat a je potřeba si odpouštět, tak v tomto případě se režisérce nepodařilo její nápady přenést dostatečně přesvědčivě na plátno. Musím ale říci, že na podprahové úrovni film nějak funguje, a člověku to vrtá hlavou. Možná proto tolik rozhořčených reakcí. Když jsem se pak s časovým odstupem k filmu vrátil, projížděl jsem namátkou některé zajímavější scény, celé to najednou dostalo úplně jiné grády. To mi potvrdilo mou domněnku, že filmu by mnohem více slušel krátkometrážní formát. Některá místa film zbytečně natahují a mučí diváka. Přestříhat a udělat z toho kraťas!! :-D No dobře, tak alespoň filmu dopřát pořádnou redukční dietu. _______ Střípky: 1/ Krátká soulož s černochem – že by pomsta za nějakou kamarádku?:-) 2/ Nesouhlasím s názorem, že film ničí pověst našim dívkám vyjíždějícím za prací jako au pair. Film pouze potvrzuje názorová klišé, která obyvatelé západních zemí o au pair z východu již mají. _______ Hodnocení: Objektivně by to bylo na 2 lepší hvězdy. S ohledem na to, že se jedná o debut, navíc naprosto ojedinělé a dosud nezpracované téma, dorovnávám na 3 (pokud byste o podobném filmu věděli, budu vděčný za tip – pokud to nebude americká komedie Au Pair).:-) Režisérce držím palce a doufám, že se nenechá odradit a zase něco osobitého natočí. Zajímavý komentář, se kterým se naprosto ztotožňuji: puget. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

No fasa. Takže okrem toho, že doteraz som o Dubline vedel len to, že tam kdesi na hausbóte bývajú Kelly Family, tak teraz navyše viem aj to, že tam kdesi býva aj au pair Alžbetka, ktorej náplňou práce je vymetať diskotéky, pri najmenšom konflikte v práci dávať výpovede a súložiť s černochom, poprípade sestrinim snúbencom. Ale to už som si ani tak neni istý, lebo moja pozornosť ku koncu tejto blbiny bola už nudou silne otupená. Mizéria. ()

Mafiapau odpad!

všechny recenze uživatele

Super film kterej se hodí když jste zbořený kocovinou.. Ne fakt.. nekoukejte na tuhle sračku pokud nejste zbořený alkáčem nebo drogama.. jelikož jinak chcípnete nudou.. Brutálně debilní průjem, film nedává smysl, je to ABSOLUTNĚ, ale teď myslím ABSOLUTNĚ O NIČEM.. jediný co se ve filmu stane je to, že píča jedna a píča dva pendlujou mezi pár lokacema, pak přijdou do skvotu, pobrečí si a to je konec.. a největší akční scéna a flashback je to že si Betka strčila nůžky do kundy.. To je moc: Ale hlavně že platíme za rozvoj České kinematografie.. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Film Lištičky byl letos vybrán do soutěže 66. mezinárodního filmového festivalu v Benátkách (soutěžní sekce Týden mezinárodní kritiky - 24 International Film Critics´ Week). Po roce 1989 nebyl do některé ze soutěžních sekcí tohoto festivalu zařazen žádný český nebo slovenský filmový debut. (Martin00x)
  • Režisérka filmu Mira Fornayová o filmu říká: „Tajemství jsou v našich životech jako kotvy. Dokud je nepojmenujeme, neodkryjeme a nepromluvíme si otevřeně, drží nás na jednom místě a točíme se jakoby v kruhu. O tom je příběh Alžběty a možná i ostatních postav filmu.“ (Martin00x)

Reklama

Reklama