Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film je to sice ruský, ale primárně určený západnímu publiku. A z tohohle hlediska myslím dobře naplňuje svůj účel, tedy polopaticky a zjednodušeně ukázat povrchnímu a průměrnému současnému euroamerickému divákovi, jak to zhruba vypadalo v Leningradě za blokády. K tomu jsou samozřejmě použity ryze hollywoodské postupy a historické reálie jsou jim jemně přizpůsobeny. Po scénáristické stránce sterilní a schématický film, ale s pěknou stránkou vizuální. Ta moje slabá třetí je jen a pouze za výpravu. V každém případě nedoporučuju verzi s jednomužným simultánním překladem anglofonních pasáží do ruštiny, to už si to pak klidně můžete rovnou pustit v nějakém retardovaném českém dabingu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak veľkú udalosť, tak tragickú, kde zomreli vlastne až milióny ľudí a dodnes je tam jeden obrovský cintorín, sfilmovať takto, tak to je priam až na zákaz filmovania. Hekticky rýchlo prestrihaný film, ktorý si nezobral ako film Pianista osud obyčajného človeka, ale rovno zahraničnej reportérky a opisuje diania veľmi zvoľna. V tej dobe tam ľudia páchali kanibalizmus, často na vlastných deťoch a tento film je podľa mňa veľmi vlažný, veľmi slabo zachycuje správanie velenia, udalosti v meste, boje, skrátka je to akoby poloromantický žvást. S úctou k mŕtvym a so zachovaním reality a histórie sa to obchádza a preto tento akoby televízny triviálny film nehodnotím dobre. Film veľmi naivný a najmä nedobre zvládnutý po realistickej stránke, či už nálety alebo iné veci, ale naozaj aspoň už viem približne, čo je 300 gramov chleba. Film nehodný tých udalostí. Nebudem rád, ak na toto natočia film Američania, skôr by sa k tomu mali postaviť čelom domáci, aspoň tí v emigrácii alebo dobre informovaní nezávislí ľudia, lebo toto bol trapas. ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

Seriálová verze. Jeden z nejnákladnějších ruských filmových projektů. Hollywoodské cukrkandlové zpracování pro hollywoodského diváka, podobně jak to zcela vypočítavě udělal Michalkov s Lazebníkem sibiřským v naději zabodovat na západních trzích. Ruská kritika prohlásila Leningrad za komiks o válce a urážku pro diváky a ty, kdo zažili blokádu. Jednoduše řečeno Hollywood, blokáda a hlad jsou neslučitelné věci. Škoda peněz. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Tak a opäť tu máme tému druhej svetovej vojny-východný front.Leningrad si vybral cestu mierne psychologického filmu. Máte k dispozícii pohlad obyvatelov blokovaného Leningradu, pohlad zahraničnej novinárky ktorá ma sidealizované predstavy,nacistického predáka a nacistického pilota ktorý ma na rukách krv nevinných civilistov. Zrejme rozpočet nepustil že tvorcovia sa vybrali touto cestou a oželeli boje, chceli zrejme na tomto čiernobielom plátne ešte výraznejšie podčiarknuť utrpenie ruského ludu a zároveň ich nezlomnosť a hrdinstvo počas 2 svetovej. Zábery na zbombardovaný Leningrad,mŕtve a zamrznuté telá na uliciach či prehlbujúce sa zúfalstvo Leningradčanov, keď od nariekania postupne prešli na konské mäso a kanibalismus, presne tieto účelové zábery mali podporiť ideu a získať si diváka, žiaľ vsadené medzi nudné a rozťahané chvílky v mrazivom Leningrade stratili na sile. Problémom Leningradu bola vata, bolo jej dosť a bola nepozeratelná, prázdne frázy a dialógy nudili, tiež technická stránka filmu bola biedna(či už bombardovanie ale taktiež aj prestrihy tie vidíte lepšie aj na slovensku). Tiež mi nedá nespomenúť Armin Muellera-Stahla, všimol som si že tento v celku dobrý herec sa(neviem či je to úmyselne) stále objavuje v podobných rolách. Jeho postava je väčšinou taký skrytý záporak bez chrbtovej kosti, proste mám ho už prečítaného a to mi na ňom v Leningrade vadilo. Bola to mierna dilema či dať dve alebo tri napokon som sa rozhodol pre vyššie hodnotenie, možno konštatovať že Leninrad je dôstojnou pamiatkou na tých ktorý padli za svoje ideály a presvedčenia. Nič svetoborné však nečakajte. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Pozeratelna drama, kde islo o prezitie v Leningrade. Uvod filmu bol podareny, kde bojovali Nemci s Rusmi. Potom sa dej preniesol na jednu Anglicanku, ktora zila na pokraji biedy medzi ruskymi detmi a jednou zenou z milicie. Sem tam sa aj objavil nejaky nalet od nemeckych stihacov, ale tie niektore vybuchy bomb mi pripadali nejake umele a nie moc doveryhodne. Vo filme sa vystriedali az tri jazyky. Pri nemeckom jazyku som nemal ziadnu sancu o com hovoria a absencia tituliek mi dost vadila. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)

Reklama

Reklama