Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedno se musí tomuto poměrně novátorskému hororu nechat: lekačky a strašidelné scény působí ve tmě nadmíru efektivně. V neproniknutelné temnotě kinosálu to mohlo být o nervy, mě musela stačit záře televizoru. Lekací scény se zdaleka nedají předvídat (znáte to také z těch laciných hororů) a seriózně jsem měl pocit, že mi dokonce jednou hrozila srdeční zástava. Prostě jsem se bál - hodně. Škoda, že nudných míst je tu požehnaně a herci se snad jakoby schválně nesnaží moc hrát, když vedle sebe mají na obrazovce své reálné předlohy. Je to něco nového, ale možná se to dalo udělat lépe. A jestli věřím? Dovolím si citovat: Mr. Mulder, they´ve been here for a while... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc lákavej námět, ale bohužel poměrně tragickej výsledek. Snad ještě nikdy mě v žádném filmu něco neotravovalo tak, jako zdejší "skutečné záběry". Už jenom ten rozhovor režiséra s doktorkou působí tak strašně nepřesvědčivě, že je až urážlivé, že se po nás chce, abychom tomu věřili. Herci neodvádí příliš dobré výkony, scénář vede odnikud nikam - v podstatě to mohl být desetiminutový dokumentární spot, neboť všechny příležitosti k nějaké zajímavé filmové scéně jsou zabity "skutečnými záběry", tzn. když se začne dít něco zajímavého, nastoupí "skutečná kamera", která však v tom okamžiku z paranormálních důvodů přestala natáčet. Takže divák vidí jenom zrnění a slyší výkřiky. A ten závěr, kterej naprosto nesmyslně dává pointu něčemu, co by ji bývalo (jako snad jediné) vůbec nepotřebovalo... to už jsem si fakt nevěřícně klepal na čelo. Myslím, že v nadpřirozeno svým způsobem věřím, ale rozhodně se mi proto nezačne líbit tento film. PS: Sovy nejsou, čím se zdají... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pravda v tomhle filmu prý podle studia Universal není. Ale je jen na nás, jak tenhle film pochopíme a pochopit ho můžeme skutečně všelijak. Ve skutečnosti přesně ten příběh, co se odehrál v tomhle filmu, realita není. Autoři to všechno geniálně vymysleli. Zakomponovali dohromady skutečný horor a třesoucí se šílenost a la Záhada Blair Witch do jednoho takovým stylem, že se tomu věřit prostě musí. A pokud do toho filmu jdete s tím, že chcete vidět zajímavý, originální přběh a o něm toho příliš nevíte, tak si ho užijete. I když ten začátek se nezdá, později se to rozjede. Nutno dodat, že ne všecko na filmu je lež. Když Milla Jovovich tvrdí, že deset milionů lidí na světě má zkušenosti se setkáním s mimozemšťany. Je třeba si uvědomit, že ten film vůbec nemusí být lež. Už se stalo, že pár sci-fi bylo natočeno a pár let na to přišel nějaký vyvrhel vědec z Oblasti 51 v rozhovoru, že ten film vlastně žádná fikce není. Nedivil bych se, kdyby tohle byl jeden z těch utajených případů, o kterém nějaký jiný vědec bude za pár let mluvit jako o dobře zakamuflované realitě. Jen by mě zajímalo, jak autory napadlo použít jako komunikační jazyk mimozemšťanů právě summerštinu. Zajímavý nápad, nebo spíš jen čerpali ze skutečných faktů? Bůhví. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Největší problém je, jak strašně vážně se ten film bral a už vůbec ta první scéna s rotující Millou, která s kamenným výrazem přesvědčuje, že "byly použity archivní záběry" a "je na vás, čemu uvěříte," byla směšná. O to víc tragický jsou pak všechny dvoj-scény s filmovým a "pravým" záběrem, který jsou podle mě úplně zbytečný a navíc mi strašně lezla na nervy "pravá" doktorka Abigail s tím plačtivým výrazem a tenkým hláskem. Další zklamání bylo, že jsem až do konce trpělivě čekala, že konečně něco uvidím. Pokud nepočítám jeden úplně rozmazanej stín a ten asi vteřinovej záběr nad domem, tak, zřejmě v rámci věrohodnosti, nám neukázali nic a ta zrnící obrazovka mě časem těžce štvala. Mělo to ale pár tajemnejch momentů a ty 2* jsou přesně za dvě scény, který byly velice dobrý, a to jsou obě scény z hypnózy. Snad už ten trend hororů, co se "doopravdy staly," brzo přejde. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavě natočený horor. Skutečné záběry naháněly husí kůži. Milla Jovovich převedla skvělý herecký výkon, který jsem u ní nikdy neviděl a tím se Fourth Kind dost zvedl. Výborný horor, který váš vyděsí, ale jen pokud věříte. Věta, která zazněla ve filmu na začátku i na konci ,,Záleží pouze na vás zda tomu věříte nebo ne". Tato věta byla perfektní a Fourth Kind nepředhazuje rovnou to, že je to podle skutečné události, což beru jako obrovský klad. Záleží jen a jen na vás. Po třetím zhlédnutí jsem se rozhodl pro 9/10 = 90% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Podle propagačních údajů Universalu je film založen na výsleších psycholožky Abigail Tylerové, ale o žádné Abigail Tylerové nejsou na Aljašce, kde k událostem došlo, nikde žádné záznamy. Ředitel Aljašského psychiatrického institutu Ron Adler ani prezident Aljašské psychologické asociace Denise Dillard o Abigail Tylerové v životě neslyšeli. (3DD!3)
  • Natáčení filmu probíhalo v Bulharsku. Úvodní záběry, které mají zobrazovat město Nome, je ve skutečnosti Squamish v Kanadě. (_ksilt)
  • Název Čtvrtý druh je odkazem na J. Allen Hyneka a jeho rozčlenění UFO. (3DD!3)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama