Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Střední průměr. Výkony hlavních hrdinů se mi zdáli dost průměrné. Hold na zpracování z roku 81 to stoprocentně nemá. Wyndhamovu knihu jsem kdysi přečetl jedním dechem a starší sága Dne Trifidů mě zaujala stejně. Tadle verze z roku 09, když se to tak veme, není špatná. Ale jenom díky trifidům. Vypadají zde o mnoho víc hezky než minule. Ale zábavu jsem si užil více ve starších Trifidech. Za ty nové tři hodiny jsem se ani nestačil ohřát. ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Na televizní filmek dobrý! Knížku jsem nečetl a celkem jsem se bavil i přes začátek, který připomínal spíše slepé zombie. Herecké obsazení není nejhorší a stupňující se atmosféra večerního pořadu v televizi klape jak má! V laboratořích, kde pěstují rostliny pod tajným dohledem a pod kontrolou el.proudu, vyrustají trifidi, kteří jsou určeny na výrobu oleje. Co se však stane, když jednoho dne celý svět ozáří magická zář světla? To nejhorší co nás mohlo potkat.. Všichni lidé krom hrstky, kteří do světla nekoukali jsou oslepeni a masožraví Trifidi po vypnutí proudu opuštějí farmu a postupují hlouběji do města, kde na ně čaká hojná potrava - MY lidé! ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Kniha Johna Wyndhama je opravdu skvělá(vřele doporučuji) a patří určitě do zlatého fondu sci-fi.Tohle televizní zpracování se do zlatého fondu asi nedostane a jeho"koukatelnost"záleží na několika faktorech.Předně jde o velmi volné zpracování knihy a tudíž,kdo jí četl,moc nadšen nebude,proto doporučuji knihu přečíst až po shlédnutí,nebo na ní na chvíli zapomenout(což je opravdu těžké).Osobně si myslím,že filmy podle předlohy,se mají,aspoň v hrubých rysech předlohy držet a respektovat jí.Dále jde o dvoudílný televizní film,který je místy dost(zbytečně,ale pochopitelně)natahovaný.A je taky nutné si uvědomit,že jde o televizní zpracování a tomu odpovídá i vizuální stránka(slušná,ale na televizní úrovni-nic bombastického a extra výpravného).Na druhou stranu je atmosféra poměrně temná,ponurá a správně postapokalyptická.Herci se taky snaží a zejména trio Cox,Richardson a Priestley(který mě opravdu příjemně překvapil)působí živě a uvěřitelně.Trifidi jsou udělaní velmi slušně,jen mi trochu vadilo lovení lidí šlahouny,což mají být zřejmě kořeny,které mají mít rostliny ovšem v zemi,což tvůrcům asi uniklo.Chápu,že tak chtěli zvýšit strach a napětí z pohybu trifidů,ale na mě to působilo divně a místy směšně.Takže kolem a kolem vzato-pokud na chvíli zapomenu na knihu,přivřu obě oči a uvědomím si,že jde o televizní film-vidím to na slabších 60%.Pokud oči otevřu a připomenu si knihu,bude to slabých 40% a jen tak tak.Každý si může vybrat.P.S.Anglický seriál (šestidílný)z roku 1981 se knihy držel mnohem víc,není tak vizuálně na výši,ale celková atmosféra ii vyznění je určitě lepší i když do kvality a geniality knihy má také daleko. ()

Šakal

všechny recenze uživatele

Takhle zprznit kultovní předlohu, by mělo být (snad i) trestné. John Wyndham se jistě obrací v hrobě a (snad i) spřádá plány na vendetu. Možná bych (samozřejmě s tvým svolením Johne) měl tip. Slyšel jsem, že do Botanické zahrady v (pražské) Tróji, právě přivezli novou „Adélu“. ANO, hádáte zcela správně, ještě (dnes) nevečeřela a žádný strach (tvůrci), Fata Morgana (skleník) je dostatečně prostorný, na každého se dostane resp. přijde řada. P.S. Termíny (časy) krmení si návštěvníci můžou vyzvednout na recepci u pí Pestíkové rozené Bliznová. P.P.S na druhý díl resp. již druhou polovinu prvního dílu jsem (přiznávám bez mučení) sílu, odvahu a zejména chuť nenašel. Hlavně, právě začínalo Amsterdamské finále Evropské ligy Chelsea-Benfica. To je však již jiný příběh. Pokud by byl zájem, (i ten) ochotně a rád převyprávím..... ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Kdo očekává od filmového zpracování, kde se navíc jedná o jasné B, věc věrnou předloze, ten ať se raději do sledování vůbec nepouští. Komu nevadí snímky pouze se inspirující knihami a vydrží i u celkem snesitelného druhořaďáku, pak se mu na nějaký deštivý zimní večer klidně může oko zastavit i na Dnu Trifidů dle Nicka Copuse. Nejde sice o nic světoborného, ale propadákem bych věc taky nenazvala. Někdy je vtipná, místy si hraje na vážnou, na chvíli propadne v romantiku, pak v boj a končí takovým nepřehnaným ,,happy" endem, takže vlastně jako každý běžný film podobného ražení. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)

Reklama

Reklama