Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

V tomhle dokumentu ani tak nejde o Ježíše, jako symbol jisté víry, naděje, jako spíše o ukázku davové psychózy, kterou už dlouho používají šamani a podobné spolky v lidských dějinách...K čemu to vede? Obecně k ničemu. Do těchto skupin vstupuje v dnešní době jen málo jedinců, a pokud jim to společnost dovolí, tak si mohou tenhle styl života pěstovat až do své smrti.... Kde ale dneska jsou ty aktivní skupiny církví, ti propagátoři jistého "typu" Ježíše, co zde korzovali republikou v 90. letech 20. století?...Ježíš nemusel odcházet, mohl zde zůstat a vládnout, ale jeho ambice asi byli větší, takže si klidně nanebevstoupil, a nás nechal tady abychom zde stárli už od narození, a nějak žili. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Byl jsem vychováván jako křesťan. O to víc mě šokoval tenhle film o lidech, pro které je každé třetí slovo Ježíš, každé druhé halelujá, občas mávají Biblí, ale jinak mi připadají jen jako zfanatizované nemyslící stádo. Ježíš je borec! Halelujá! Nevím, nikde jsem nezaznamenal žádné morální pilíře jejich víry. Jejich setkání mi přišlo spíš jako pošahaný rockový koncert. Co se týká filmařské stránky, tak to vůbec není špatné. Ale také ničím pozoruhodné. Naštěstí je hodně nosné samotné téma filmu. ()

Reklama

COF_666 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem věřící a křesťané mi nevadí. Když někdo věří, je to jeho věc a já mu to neberu, tohle ale bylo opravdu moc. Více vymytých mozků se snad před kamerou nikdy nesešlo a při pohledu na ty děti mě mrazilo v zádaech. Jak jsem řekl, nevadí mi věřící, ale tenhle fanatismus bytostně nesnášim. Navíc ten dokument nic neřeší, připadá mi že se pouze snaží šokovat. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, jsem katolík. Ale to neznamená, že budu neustále někde v podchodu metra vykřikovat "Ježíš je borec!". Dokument o lidech, kteří neustále přemlouvají lidi, aby začali věřit v boha. Tak já nevím, nemá si člověk svobodně vybrat? Pár mých známých v boha nevěří, ale přemlouvat je nebudu. A to, jak neustále vykřikovali "Halelujah" za každým čtvrtým slovem... Neuvěřitelné zostuzení katolické církve (vlastně ne katolické, tohle byli spíše fanatici, kteří byli propuštěni za "dobré" chování z blázince). Ještě aby svědci Jehovovy začali natáčet podobné dokumenty. To by bylo něco! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument mě vůbec neoslovil. Režisérka možná má s tímto tématem vlastní zkušenosti, ovšem nějak to neumí přenést na diváka. Při rozhovorech s bývalými spolužáky jsem si místy připadal jak na třídním srazu, na kterém nemám co dělat. A jejich debata s bývalým učitelem mohla být také trochu ostřejší a mohla se z toho vyvinout celkem dobrá konfrontace. A z pohledů do náboženských skupin jsem taky neodnesl nic nového a můj pohled na danou tématiku zůstává pořád stejný, protože tenhle dokument mi ten pohled prostě změnit nedokáže. Neměl jsem vůbec proč se nad daným tématem zamýšlet, protože film vlastně ani nepodává skoro žádné otázky.A to je škoda, téma to bylo dobré. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama