Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Hillock 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh, okouzlující prostředí, překrásná krajina. Vánoce pro mě získaly ještě větší kouzlo a do budoucna si je nedokážu představit bez tohoto filmu. Pokud budu umírat v období kolem Vánoc, Legenda o Vánocích bude jeden z posledních snímků, který mé oči spatří. Poslední bude Dárek z lásky. K lásce patří i strach z její ztráty. Takový je život. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale nemohu se přidat k nadšencům tohoto filmu. Celý příběh mi přišel smutný a ponurý, ale hlavně neskutečně primitivní bez hlubšího děje. Finských filmů se v Česku nevyskytuje nadbytek, ale tento dvakrát opravdu vidět nemusím. Znám lepší filmy s vánoční tématikou. Ty se však na českých obrazovkách už hodně dlouho neobjevily. (Sobota 26.12.2009) ()

Reklama

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

Nemám slov, jenom slzy v očích... Jelikož jsem nečetl k filmu anotaci předtím, než jsem jej zkoukl, asi až v polovině mi došlo, kam vlastně vyprávění legendy směřuje a přikyvuji, že jsem ochotný věřit tomu, že tohle může být jedna z verzí, jak vznikla a jak se postupně rozšiřovala tradice rozdávání vánočních dárků. Nádherná pohádka! ()

Gereth 

všechny recenze uživatele

Koukám koukám a najednou si začínám říkat, že to dává smysl, že to takhle vlastně klidně mohlo být. Jeden z hrstky filmů o vánocích, které jsou při troše víry uvěřitelné. Film ukazuje lidské postavy(obzvláště lisakkiho jsem si ihned oblíbil), realné problémy a racionální uvažování nad jejich řešením. Jsem rád, že se tvůrci oprostili(Až na poslední scénu, která se do filmu opravdu nehodila) od jakéhokoliv nadpřirozena a poskytli nám střízlivý pohled na tento svátek. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Tolik objetí, polibků a uslzených oček, že finský Santa by měl seknout s výrobou dřevěných hraček z kvalitní borovice, založit si papírnu, a pustit se do výroby papírových kapesníčků. Prostě laskavostí nad míru toho, co je Kajda ochoten přijmout. Marko Leino dostál svému jménu a vytvořil skvostné Vánoční lejno. V maskérně nejspíše Finská tekla proudem, jinak si ty obludné výtvory nedovedu představit. Hrůza a děs, Vánoční atmosféru, aby člověk pohledal a to jsem na to koukal v předvečer Šťědrého dne. Příště radší oslavím Vánoce s chobotnicema (zeleným a modrým). Achjo... nemůžu se dočkat dne, až se na zdejší databázi přestanou nadhodnocovat severské braky. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama