Reklama

Reklama

Vítejte v KLDR!

  • USA Welcome to North Korea!
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jedna z českých cestovních kanceláří nabízí ve svém katalogu „cestu do neznáma“ - poznávací zájezd do Severní Koreje. V roce 2008 to bylo podruhé od roku 1989, kdy do KLDR vstoupila obyčejná česká turistická skupina. Každý z turistů musel přistoupit na fakt, že bude po dobu zájezdu omezena jeho svoboda – nikdo ze skupiny například nemůže „neorganizovaně“ opustit hotel nebo dokonce oslovit nějakého „obyčejného“ Korejce. Kdo a proč se vydá na dovolenou do země, která je hrozbou pro bezpečnost celého světa? Turisté z České republiky, kteří se rozhodli utratit cca šedesát tisíc korun za šest dní dovolené v KLDR, odevzdají už v Pekingu mobilní telefony, do země je zakázáno vozit také přístroje GPS nebo „závadné“ tiskoviny. V průběhu cesty se turisté několikrát klání sochám Drahého vůdce, poslouchají výklady o americkém imperialistickém zlu a s notnou dávkou ironie se obdivují monumentální stalinistické architektuře. Místní vládní turistická kancelář nechá turisty nahlédnout na předem určená místa v hlavním městě Pchjongjangu, v přilehlých oblastech a doveze je dokonce na jednu z nejstřeženějších hranic světa mezi Severní a Jižní Koreou. Ačkoliv (anebo právě proto), že je o české turisty postaráno jako o vládní delegaci, někteří přijímají tyto „atrakce“ rozpačitě a s pochybnostmi o vlastní morální zodpovědnosti. Čeští turisté a spolu s nimi filmový štáb se stávají součástí propracovaného systému, který turisty potřebuje pro svou vlastní propagaci. Severokorejská současnost navíc nápadně připomíná českou minulost. Je pro české cestovatele tento zájezd vzpomínkou na mládí prožité v komunismu, adrenalinovým zážitkem nebo jen neobvyklým způsobem utrácení peněz? Jak se člověk z demokratické země vyrovná s nařízeními a restrikcemi totalitního systému? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Co to tam proboha jelo za debily? Jako kdyby to byl dokument o Chorvatsku tak bych se nedivil, že někdo z účastníků zájezdu co se tam jede co nejlevnějc válet k moři, netuší o zemi samotné ani hovno, ale dostat se do KLDR asi neni žádná prdel, tak bych čekal, že tam nepojede nějakem kokot, co když uvidí, že jejich oficiální průvodkyně má na sobě čisté šaty a netrpí hladomorem, tak ze sebe do kamery vysere monolog na téma "V tý KLDR se vlastně žije docela v pohodě, protože je přece blbost, aby se tahle měla dobře a jiní trpěli hladomorem." Debil. Nebo když se ti mentálci odmítnou poklonit před kamenným kimčongilem, protože jsou prostě děsně zásadoví, ale hlavně že se tam teda serou. aby měl chudák průvodce z toho průser. Ale dobře, ne všichni tam byli úplně vypatlaní. Jinak jim ale kurevsky závidím, moc rád bych to tam viděl (aspoň tu trošku co neni "zakázaná") na vlastní oči. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film o tom, jak těžké/lehké je natočit dokumentární film. Linda Jablonská svým (ne)odvážným počinem (ne)úmyslně více vypovídá o povaze zúčastněných Čechů, než o čemkoliv jiném. Bylo kvůli tomu třeba jezdit do Severní Koreje a pořizovat běžně dostupné záběry? Vítejte v KLDR! se jako dokument sám obhájit nedokáže. Měl by? 65% Zajímavé komentáře: pshimi, genetique, Fr, Dannysek4U, Arbiter, Brejlil, Mitopus ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Zpátky v čase s panem Broučkem. Podobnost se socialistickým Československem je náhodná, takhle jednobarevná móda tu nebyla snad nikdy. A tak vážní a smutní lidé snad taky ne. Dokument je rádoby amatérský a je to škoda. Ve srovnání s podobným projektem z cyklu Odjezdy, ale vítězí na celé čáře. Má jenom jednu chybu. Homolkovi zůstali doma. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Vítejte v KLDR! (ten vykřičník tam má svůj význam), je velmi poutavé nahlédnutí do komunistického "ráje", ke kterému i dnes zhlíží spousta duševně nemocných důchodců a bohužel, spousta mladých lidí. Začal bych asi rozebráním skupinky, která mě místo přímých pocitů z vychutnání zájezdu, spíše otravovala a rušila. Až na potetovaného, kudrnatého rockera a tlustého, šedivého chlápka, jeden pitomec vedle druhého. Nejvíce mě iritoval ten brýlatý kokot, který uvěřil nastrčené barmance, že netrpí hlady a z toho usoudil, že nikdo v KLDR netrpí hlady a že je tam vlastně krásně, protože dostal poměrně solidní hotelový pokoj. Nejvíce mě překvapil polský komunista, který narozdíl od ostatních blbů, dokázal rozeznat propagandu od skutečnosti a který viděl i za oponu. Zbytek skupiny neřeším, protože nedostali prostor. Všichni si tam naklusali, jak největší kingové ze svobodné země a přitom by se ve výsledku dali ovládat stejně lehce, jako ztýrané obyvatelstvo KLDR. Co mě na tomto dokumentu dostalo, byla totální bezmoc v očích korejců. Závěrečný pohled průvodkyně mluvil za vše. No snad ještě žije a nedostala kulku do hlavy. Pro příště, neberte tam proboha takové burany a rádoby inteligenty, předvádějící se před kamerou, rozdíl mezi nima a rolníkem na tamním poli, byl nulový. 80% 31.01. 2010 ()

dobytek

všechny recenze uživatele

Dokumentární film? Ani omylem. Je to pouhý domácí video z výletu po "krásách" KLDR. Turisti jsou vláčený po různejch Potěmkinovejch vesnicích, výstavách, muzeích a památníkách. Nikdo nesmí skupinu ospustit, bavit se s místníma lidma, atd... Vyhodit za takovej zájezd 70 litrů za 9 dní a navíc ještě trávit celou dobu společně s takovejma neskutečnejma buranama, který tady účinkovali, tak mi asi jebne. Hodnota tohoto "dokumentu" je naprosto nulová. Překvapilo mě akorát to, že se tam dá platit ojrama. Jinak se dozvíte, že v KLDR je na každym rohu socha Kim Ir-Sena nebo srp, kladivo a obří dildo, že po silnicích nejezděj skoro žádný auta (ale snad na každý křižovatce freneticky řídí dopravu korejská policajtka) a že to (zcela nečekaně) asi neni zrovna nejlepší místo pro život a můžeme bejt (zatim) rádi za život ve Svazu evropských socialistických republik. Tento výtvor ponechávám bez hodnocení, protože nevim, co bych tady měl hodnotit. Snad akorát fešácký kotlety toho troglodyta, kterej tam pořád všechno hrozně "chytře" komentoval jakousi čecho-klingolštinou, a dále naprosto ultimátní chrup jeho samice. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Účastník, který nemluví dobře česky a nejvíce se pobuřuje nad situací, je Francouz. (K.B.L.)
  • V čase 9:28 lze zahlédnou dvoudveřový vysokopodlažní autobus Karosa typ C 734vyráběný v 80. letech v tehdejším Československu. (Adrai)
  • Autorka filmu si chtěla zakoupit práva k hudbě zakoupené v KLDR, aby ji mohla použít v tomto dokumentu. Jediný email, který se jí podařil získat, byl korea@korea.com, na který samozřejmě nikdo neodpověděl. (K.B.L.)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama