Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

anais 

všechny recenze uživatele

Dokument zobrazuje dobře pouze jednu část příběhu - marný Kaplického boj s politiky, lásku k rodině a prvorepublikovým hodnotám atp. Pomíjením mnoha souvislostí týkajících se regulérnosti soutěže, podivnostmi kolem Ježkových plánů s Klementinem, protestům některých českých architektů se chytře vyhýbá, a tím se stává dost manipulativním. Těžko tedy hodnotit, protože vše zobrazené je pravda, ale některé další pravdy tu prostě zachycené nejsou. Jako pomník je to hezké, ale skutečné dění kolem knihovny to (cíleně) nezachycuje. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že dokument měl končit například zahájením stavby a tomu, co se stalo po vyhlášení výsledků, se budoucí manželka a režisérka divily úplně stejně, jako většina soudného národa. Hodně emocí a tak 70%, adorace samozřejmě žádná, různé strany dostaly svůj prostor. Nicméně podstatě problému se nejvíc přiblížil Pavel Bém, tehdejší primátor Prahy: "My máme prostě jiný povinnosti, naše priority nejsou stavět knihovny, ale naše priority jsou stavět silnice a tunely, metra..." ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Bohužel Češi nedokázali svého rodáka ocenit a jeho světový věhlas se neodpouští. Když jsem prvně viděla návrh pražské Národní knihovny a hlavně její komfortní multifunkčnost, byla jsem absolutně nadšená a můj knihomolský mozek už to úplně viděl a jen se na to tetelil, jak si to tam půjde užít, a design blobu futuristická nádhera, kterou hned tak někde nemají. Tetelení mi bohužel zcela vynuceně přešlo, neboť vytelení Čechů je převálcovalo. Politické, pokrytecké špičky vše zničily a nic jiného se ani od nich čekat nedalo. Odnesly to krásné knihy. Pan Kaplický byl architekt s obrovským viděním a nepopiratelným charisma, jehož stavby se mi vždy líbily. Tímto se mu omlouvám za malost a ubohost jeho vlasti. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mi to přípomnělo Český mír. Malost opět zvítězila. Bez ohledu na názor na knihovnu se diskuze rozmělnila do typické národní bezobsažné břečky. Klausův pohunek Knížák je hrozná postavička, ale za své věrné služby dostal státní vyznamenání :( ! Kaplický podcenil českou bažinu, Dá se říct, že ho v jistém smyslu utopila. 66%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jan Kaplický byl zajímavý člověk a jako architekt byl v České republice nedoceněn. V dokumentu je na něm strašně moc vidět, že by chtěl zanechat v České republice, ve své domovině, stopu, ale politikaření a možná i ona korupce, mu to prostě nedovolí. A ani sedm let po jeho smrti se neví, jestli některá z nádherných staveb bude u nás stát... ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama