Reklama

Reklama

Vražda - Série 2

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2009, 9 h 30 min (Minutáž: 57 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Nicolas Bro, Charlotte Guldberg, Preben Kristensen, Ken Vedsegaard, Stine Prætorius, Flemming Enevold, Morten Suurballe, Mikael Birkkjær (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Komisařka Sarah Lund (Sofie Gråbøl) z kodaňského oddělení vražd je z disciplinárních důvodů přeložena na venkov. Po čase je rehabilitována a je jí nabídnuta spolupráce na vyšetřování série vražd. Všechny oběti měly vztah k armádě a jejím zahraničním jednotkám v Afghánistánu.Stejně jako v první řadě seriálu se i zde prolínají různá prostředí. Soukromý život komisařky, vysoká politika, armáda, psychiatrická léčebna. Lund se musí zorientovat v pavučině lží, intrik a slepých uliček. V tom jí pomáhá její instinkt a cílevědomost. (wero1000)

(více)

Recenze (57)

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sarah Lund je zpátky a vrací se ve velkém stylu. Druhá, tentokrát desetidílná série se poučila z nedostatků té první a je mnohem kompaktnější a plynulejší. Z prostředí kodaňské radnice jsme vystoupali o patro výš a do děje se zapletli rovnou dva ministři spravedlnosti. Vyšetřování neskáče od podezřelého k podezřelému, ale celou dobu postupně odkrývá pohřebné tajemství, kvůli němuž umírají vojáci Dánské královské armády. Atmosféra je pořádně temná a od lehce pomalejšího začátku se napínavost dramaticky zvedá, ale příběhu schází údernost první série. Chyběla mi vyhrocená předvolební atmosféra, chyběl mi sympatický Troels Hartmann a dokonce i mstící se Theis Birk Larsen. Vedle civilnější a emocemi nabité jedničky, působí dvojka profesionálněji a odtažitěji a není tolik vyčerpávající, ani pohlcující. Slabších pět hvězdiček. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V druhej sérii sa aj Dáni poučili a skrátili vyšetrovanie o desať častí čo si myslím, že seriálu veľmi pomohlo. Ale možno to je aj tým, že sa tu vyšetrujú viaceré vraždy, každopádne zápletka je zaujímavá a má spád. Politická línia je v tomto prípade veľmi zaujímavá a skutočne "poučná" a bohužiaľ napriek tomu, ako to tam celé dopadlo, vidím stále desivý a priepastný rozdiel medzi politikmi "západu" a tými našimi. Celému seriálu kraľuje Nicolas Bro, ktorý tu podáva svoj štandardne nadpriemerný výkon. Sarah Lundová konečne zmenila repertoár pulóvrov, čo je ďalším bezvýznamným plusom. Škoda, že dejová línia, ktorá preťala jej osobný život skončila neslávne. Napriek jej chladu a neprístupnosti som si ju obľúbila a som zvedavá čo jej prinesie tretia séria. ()

Reklama

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série mi připadá slabší než první. Brix z vyšetřování vražd nejdřív prosí Lund, aby pomohla a za pár hodin jí připomíná její chyby z 1. série (podle mě teda nic zlého neudělala) a chce ji z vyšetřování vyloučit, i když je opět jen ona z celé policie schopná jakýchkoliv konstruktivních úsudků. Přehnaně se vytváří o Lund dojem, že je vyvrhel policie a má špatné postupy, když je přitom asi jediná, kdo tam má mozek a musí všechno vždy vymyslet za všechny. Série je o polovinu kratší, protože se děj koncentruje už jen na vyšetřování a byl úplně vypuštěn velmi detailní pohled do světa obětí a jejich rodiny apod. To se mi na první série velmi líbilo, psychologie obětí. Tak podrobně jsem to zatím v žádné detektivce neviděla. Musím ale uznat, že od 7. nebo 8. dílu to nabírá zajímavějších a méně odhadnutelných obrátek a konec je teda docela haluz. ()

Terter 

všechny recenze uživatele

Oproti první sérii je zde znát citelný posun co se tempa vyprávění týká. Menší počet epizod dělá druhou sérii intenzivnější, na druhou stranu však působí místy trochu zmatečně (zejména dějová linka s novým ministrem je mírně nepřehledná). Celkově však druhá série působí lepším dojmem než její předchůdce, jehož chybám (roztahanost děje apod.) se důrazně vyhýbá. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osud tomu chtěl, že jsem dvojku viděla bezprostředně po bezkonkurenční trojce, takže mám trochu problém obejktivního hodnocení. Nicméně tahle série byla podle mě ze všech tří sérií nejslabší scénářem, takova dost nechutna islamisticka agitka, ale pořád ještě to bylo koukatelné. Sarah/Sofie je stále vynikající a sympatická a ačkoli jsem tomu ze začátku nevěřila, tak Nicolas Bro si mě získal prakticky okamžitě. Možná to bylo i vynikajícím dabingem. Nějak mi uniklo, proč se nemůžou zakázat extrémistický spolky jenom proto, že nějakej zdivočelej dán udělal v afghánu přešlap. Plus pár dalších drobností mi nesedělo, ale dostala jsem, co jsem chtěla a díky za to. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno