Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Letitá oáza inteligence, ke které se ráda vracím. Kdysi jsem měla osobní problém s projevem Vladimíra Kučery a hořce jsem litovala přerušení účasti paní profesorky Koldinské, v poslední době ale jako by se Vladimír Kučera srovnal s partikularitou své role v pořadu, lépe reaguje, méně vyčnívá a moderuje adekvátněji. Výběr hostů je vždy excelentní, občas se tu seznámím s pro mě dosud neznámým historikem, jehož práce ráda sleduji i dále. Preferuji spíše témata ze starší doby, historie 20. století mě tolik nezajímá, ale s povděkem přijímám i časově širší tematické průřezy. Někdy není faktický přínos až tak hutný, ale to je pochopitelně dáno tím, že my, diváci tohoto pořadu, se o historii zajímáme, osobně si v tomto příjemném provedení četné znalosti ráda připomenu, zopakuji i rozšířím. Sympaticky střídmá dramaturgie pořadu okatě stvrzuje nesmyslnost nadbytečných efektů, hraných pasáží a zdánlivě důmyslných prostřihů pro celkovou efektivitu pořadu, tyto prvky jinde otravují a prodlužují stopáž na úkor zajímavých informací. Tvůrcům i nám divákům přeji, aby tento pořad ve své skvělé formě ještě dlouho vydržel. ()

Reklama

Mtytjouda 

všechny recenze uživatele

Jeden z pořadů, které se v dnešní televizi dají sledovat a zároveň mi z nich není na blití. Zaručeně jsem neviděl všechny díly a ani to nemám v plánu, ale témata, které mě zajímají jsou velmi dobře diskutovaná, rozebraná do detailů a hosté, kteří do studia chodí jsou opravdoví odborníci. Jeden z pořadů, které se vyplatí sledovat, pokud má člověk rád historická fakta a ne jen fámy nebo publicistické sračkoidní časopisy typu Epocha nebo History. 100% ()

Tuttovka 

všechny recenze uživatele

Pořad je určitě spíše shrnutím základních faktů o daných historických událostech. Padesát minut mluveného slova nemůže určitě nahradit kvalitní odbornou literaturu. Myslím si, že je užitečný pro řadu lidí, kteří se chtějí rychle dozvědět o určitém tématu to nejdůležitější. Přesto je to asi to nejkvalitnější, co na našich obrazovkách máme. Mnohdy je obsah pořadu relevantnější než dokumenty nebo knihy z populárně - historické produkce. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Na našich televizních obrazovkách bych celkově uvítala více kvalitních diskusních pořadů na různá témata... s hosty, kteří umí (slušně!) diskutovat a jsou odborníky v dané problematice. Díky České televizi za tento pořad, který odpovídá výše uvedeným kritériím v oblasti české historie. Zajímavé komentáře: Aky, Gemini, LiVentura, Mariin, Karlos80, xxmartinxx. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama