Reklama

Reklama

Čtyřicet dva atentátů na Hitlera

(TV film)
  • Česko 42 způsobů, jak zabít Hitlera (více)
USA, 2008, 51 min

Režie:

John Taylor

Kamera:

Kit Tyler

Hudba:

Gregory Hinde

Hrají:

Erik Thompson (vypravěč)

Obsahy(1)

Od doby, kdy v lednu 1933 získal v Německu moc, po tristní vyvrcholení své kariéry v dubnu 1945, se Vůdce a Říšského kancléře pokoušeli odstranit násilnou cestou nejméně dvaačtyřicetkráte jednotlivci, různé německé skupiny i zvláštní služby cizích států. "Prozřetelnost", na kterou se Adolf Hitler opakovaně odvolával, jakoby v jeho případě nad ním opravdu držela ochrannou ruku, a tak patrně nejnenáviděnější státník 20. století zemřel až na konci 2. světové války vlastní rukou. Pokud by se jeden z oněch čtyřiceti dvou atentátů vydařil, mohly dějiny vypadat patrně jinak...
Američtí dokumentaristé se rozhodli rekonstruovat některé z méně známých pokusů i dva historicky nejvýznamnější spojované se jmény von Tresckow a von Stauffenberg. Angažovali proto skupinu odborníků z různých oblastí kriminalistiky a ti se pokusili analyzovat průběh akcí samotných a šance atentátníků na úspěch. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Největším problémem těchto konstruktivních dokumentů je podle mě spekulativnost a neshodnost se všemi ostatními - v každém podobném konstruktivním dokumentu se údaje nebo spíše pokusy o bližší osvětlení a přímou ukázku výbuchu apod. liší.. A to mě tedy dostatečně mate. Hitler měl z pekla štěstí to teda jo, ale možná měl trochu prozíravosti na to aby si dokázal spočítat co a jak se mu může při všech veřejných shledáních a porad apod. stát - hloupý rozhodně nebyl konec konců to byl schopný voják podle všeho... To, že byl vyšinutý žádným způsobem nevyvrací jeho schopnosti předvídat. Samozřejmě ho nehájím a hlavně kdybych byla na místě kdekoliv kde by se on nacházel asi bych jednala podobně jako někteří spiklenci a atentátníci - škoda, že se to Stauffenbergovi nepodařilo i když těžko říct, jestli by to vůbec mělo nějaký vliv na už tak rozběhlou válku. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hodně povrchní blábolení, kdy se rozebírají snad jen tři atentáty, z toho nejvíce času dostává Stauffenberg z veřejně asi nejprofláklejší Valkýry. Ostatní dva pokusy jsou zajímavým infem, ale dost krátkým. O zbytku z těch 42 pokusů se řekne jen jedna věta a to ještě mnohdy ani to ne, protože hned ze začátku se přeskočí takový 18 pokusů bez jediného slova k nim. Historický dokument? To tak. ()

Reklama

Shetland 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jen dokazuje, že při Hitlerovi musel stát snad samotný ďábel. Všechny atentáty až na předposlední nevyšly a staly se naprostým fiaskem a ani ten předposlední nezpůsobil vážné zdravotní komplikace. Veřejnost si i dnes stále myslí, že šlo udělat více a defacto ani žádný odboj v Německu neexistoval,ale opak je pravdou a pokud by se skutečně atentát na Hitlera podařil, tak by možná na jeho místo nastoupil někdo ještě horší. Dokument se zabývá těmi nejdůležitějšími a zlomovými atentáty, které vešly do dějin a tak se během těch 50 minut mísí dobové nahrávky s hranými rekonstruovanými scénami a mezitím výkladem historiků. Doporučuji shlédnout film Valkýra (2008). ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Tento dokument obsahuje opravdu 42 atentátů, ale pár je jich ze začátku jen započítáno a nevěnuje se jim žádná pozornost, dále jsou ke konci spočítány střelby a bombové útoky bez bližších informací. Jen některé jsou zpracovány rekonstrukcí a některé obsáhlým vyprávěním, ale i tak si dokument drží "poznatkovou hodnotu" (prostě, že to k něčemu bylo). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kvintesence blábolů a povrchnosti >šmejd< in U.S.A., sešitá horkou jehlou s hranými vložkami a jakože bádáním, fakty, mýty i spekulacemi, ryzí fastfood popisující jisté evropské historické události formou nastavenou tak, aby to požral nejspíš i ten poslední vypasený matafaka negr se základkou s pivem a brambůrkami u kradenýho teleaparátu kdesi v Inglewoodu... D.m.s.n. by pracanti z NG měli zůstat u osvědčených zviřátek a malebností přírody... °-/ . . . Víc už nemá cenu nad tím trávit čas. - - - P.S. Sranda číst tu ty >zasvěcené< bláboly, jak vidno i dle hodnocení, matérie padla i v tušašsku na úrodnou půdu... - - - - - (Poprvé protrpěno bez prozřetelnosti 19.9.2011 na >nezřetelném prostoru< , hodnocení 66., komentář zde jako osmý - H! - 19.9.2011) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama