Reklama

Reklama

VOD (1)

Růžová ponorka největší hrozbou Japonců... Ve válečné komedii Operace Spodnička (1959) ztělesnil Cary Grant kapitána rozhrkané ponorky, kterou se mu podaří zprovoznit jen s pomocí dryáčnických zásobovacích metod vynalézavého poručíka (Tony Curtis). Hrozící válečné operace v Tichomoří komplikuje nejen růžový nátěr, který ponorka neplánovaně dostala, ale také skupina pěti vojenských zdravotnic, o něž se posádka ve stísněných podmínkách malého plavidla musí postarat... Pozdější tvůrce mimořádně úspěšné série Růžových panterů Blake Edwards (1922–2010) měl v té době už značné zkušenosti v komediálním žánru a k dispozici kvalitní scénář, jehož čtyři autoři (Paul King, Maurice Richlin, Stanley Shapiro, Joseph Stone) byli oceněni nominací na Oscara. Zajímavá je Grantova spolupráce s Tonym Curtisem, který ve svém předchozím filmu, klasické komedii Někdo to rád horké, postavil svoji komickou charakterizaci milionáře na parodování Grantovy filmové osobnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Valecna komedie s Cary Grantem jako kapitanem ruzove ponorky, na jejiz palube jsou zeny? Oh la la. Nic moc jsem od toho necekal, ale obcas je to vazne vtipne a Cary vali jako vzdy. "It's like watching a strip tease. Don't ask how it's done, just enjoy what's coming off." 7/10 ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě : klasika. Tenhle humor však nesedí zrovna každému. Převážně jde o roztomilé sexuální narážky včetně závěrečného "prádelního poselství". Díky zvoleným mužským představitelům to však vypadá, jako by se film sám řadil spíše k britskému stylu. Mně takovýto styl vyhovoval, i když k vyloženému popukání to už zase nebylo. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ku mému údivu je Operace Spodnička velice vydařená a roztomilá komedie s nemalou dávkou nestárnoucího humoru. Sympatické a vtipné role Caryho Granta a Tonyho Curtise dodávají snímku opravdu hodně. Je zde navíc pořádná hromada dobrých hlášek a velmi vtipných momentů. Nečekal jsem, že se tak pěkně zasměju. Ani s tou dvouhodinovou délkou jsem neměl problém, a to v poslední době dlouhé stopáže vcelku nesnáším. Je to vydařená komedie jako dělaná pro zimní odpoledne. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Právě jsem dokoukala na ČT2 a ještě se směju. Divím se nízkému hodnocení, troufám si napsat, že tenhle film převyšuje naprostou většinu dnešních tzv. komedií převážně hollywoodské proveniece minimálně o dvě hvězdy, a to bez nechutných zvuků, sprostých slov a podobných přísad (i když třeba v Tropické bouři mi nevadí, ale nemusím vždy a všude). To ani nemluvím o komediích Czech šmejd, kdy se divím, že jim na to vůbec kdo dal peníze (Duše jako kaviár, Jak ukrást Dagmaru a mnoho mnoho dalších:-( ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem si dopřál další film pro pamětníky a v žádném případě toho nelituji. Američané se totiž naštěstí nepustili francouzskou cestou, která mě nebaví a leze mi na nervy, protože stojí jen na zesměšňování protivníka. Tvůrci tohoto snímku vsadili na mnohem inteligentnější humor, namísto dehonestace Japonců přišli spíše s kritikou zaměřenou do vlastních řad a ono to na mě výborně fungovalo. Kapitán Sherman vlastně neměl dost času na boj proti synům Nipponu, jelikož musel věnovat veškeré úsilí boji proti Vogonům a tomu, aby zabránil nadměrné výměně informací mezi stálou posádkou a jejími dočasnými posilami. No, a mně tak nic nebránilo v tom, abych se skvěle bavil s oběma důstojníky, protože se Cary Grant a Tony Curtis skvěle doplňovali, kapitánův deník mi pěkně hýbal s bránicí, a přestože to celé byla hrozná hovadina, já jsem si to užil. Navíc je nepochybné, že se růžový Mořský tygr zapsal i do dějin hudby, neboť se stal evidentní inspirací pro The Beatles, kteří jen změnili barvu podmořského člunu, aby to nebylo tak okaté. / "Ještě nikdy toho tak málo lidí neukradlo tolik tak mnohým." / "Když je dívce míň jak jedenadvacet, tak ji chrání zákon, když je jí víc jak pětašedesát, tak ji chrání příroda, a v době mezi tím je to lovná zvěř." A feministky, kterým nepraskla cévka v mozku, vzteky ohryzávají nábytek. / Poučení: Chodby v ponorkách a vlacích nejsou konstruovány pro ženy, které jsou nadměrně obdařeny v horní části těla. Poručík Crandale by to jistě potvrdila. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (9)

  • Postavu sestričky Barbary, ktorá bola milostným záujmom Nicka Holdena (Tony Curtis), v remaku filmu z roku 1977 stvárnila Jamie Lee Curtis, dcéra Tonyho Curtisa. (Michal74)
  • Cary Grant se k filmu dostal přes Tonyho Curtise, který si ho osobně vyžádal jako kolegu. Kvůli rozpočtu ale studio Universal doufalo, že se Curtisovi podaří herce rozmluvit. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama