foto

Tony Curtis

  • nar. 3.6.1925
    Bronx, New York City, New York, USA
  • zem. 29.9.2010 (85 let)
    Henderson, Las Vegas, Nevada, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nikdy nezískal Oscara. Zato se mu dostalo té cti být vyobrazen na slavném obalu desky Beatles, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a stal se francouzským rytířem umění a literatury.

Tony Curtis se narodil v Bronxu jako Bernard Schwartz. Rodiče byli maďarští židé, kteří odešli do Států za lepším životem. Dětství mladého Bernarda mělo ale k "lepšímu" hodně daleko. Se svými rodiči a sourozenci žili namačkáni v jedné místnosti za otcovým krejčovstvím. Matka se chovala k dětem velice krutě, později u ní byla diagnostikována schizofrenie, stejně jako u Bernardova bratra Roberta. Druhý bratr, Julius, zemřel pod koly nákladního auta. Během druhé světové války slouži Bernard u námořnictva a byl svědkem kapitulace Japonců v Tokijském zálivu.

Po návratu z armády studoval herectví (mezi jeho spolužáky patřil například i Walter Matthau). V třiadvaceti letech přišel k Universal Pictures a změnil si jméno na Tony Curtis. Jeho filmografie je velice obsáhlá, hrál ve více než sto filmech. Upozornil na sebe rolí tanečníka v CRISS CROSS. Spolu s Burtem Lancasterem intrikařili v SLADKÉ VŮNI ÚSPĚCHU, v ÚTĚKU V ŘETĚZECH byl jeho partnerem Sidney Poitier (jediná Curtisova nominace na Oscara). Curtisovou doménou se staly komedie. Zahrál si ve SBOHEM CHARLIE a vedle Jacka Lemmona ve VELKÝCH ZÁVODECH a v nezapomenutelném NĚKDO TO RÁD HORKÉ.

Curtis se objevil i ve vážnějších polohách. Jeho hlas uslyšíme v ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO, zahrál si v adaptaci románu Agaty Christie ROZBITÉ ZRCADLO. Rozsáhlá je i jeho televizní tvorba. Spolu s Rogerem Moorem se objevil v seriálu PERSUADERS a na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let hrál v šestnácti epizodách seriálu VEGAS.

Tony Curtis byl veliký milovník žen. Ženatý byl šestkrát. Se svou první ženou Janet Leigh (Psycho) má dceru Jamie-Lee, známou herečku. V otcových stopách jdou i dcery Kelly a Allegra. Syn Nicholas zemřel v roce 1994 na předávkování drogami. Jeho poslední manželkou se stala, o čtyřicetpět let mladší, Jill. Stal se úspěšným malířem, jeden z jeho obrazů visí v Metropolitním muzeu na Manhattanu. Spolu s Ernestem Borginem (Tucet špinavců) veřejně vystupoval proti uvedení filmu Zkrocená hora. Curtisbyl veliký fanoušek seriálu Red Dwarf, v roce 1994 osobně předal cenu Emmy Robertu Llewellynovi za roli Krytena.

Tony Curtis zemřel ve spánku v září roku 2010, ve svém nevadském domě na zástavu srdce.

bibi "forsberg" spunk

Herecká filmografie

Filmy

2018 Morella
2010 Star Is Born: Special Features, A - a.z.
2008 David & Fatima
2007 Blacksmith and the Carpenter, The
2006 Where's Marty?
2003 Untitled Star Wars Mockumentary, The
2002 Reflections of Evil
2001 Memories from the Sweet Sue's - a.z.
1999 Boxeři
1998 Louis & Frank
Stargames
1997 Alien X Factor
Brittle Glory
Elvis Meets Nixon (TV film)
Profesionální lovec 2
1995 Nesmrtelní
1994 Bandit: Beauty and the Bandit (TV film)
Perry Mason: Případ mrtvého guvernéra (TV film)
1993 Mumie žije
Nahý v New Yorku
1992 Derrick contre Superman (TV film)
Uprostřed pavučiny
Vánoce v Connecticutu (TV film)
1991 První na ráně
1990 Thanksgiving Day (TV film)
1989 Charlie (TV film)
Lobster Man from Mars
Midnight
Tarzan na Manhattanu (TV film)
Walter & Carlo i Amerika
1988 Passagier - Welcome to Germany, Der
1987 Sparkyho kouzelné piano
1986 Balboa
Banter
Club Life
Mafiánská princezna (TV film)
Vražda o třech dějstvích (TV film)
1985 Bezvýznamnost
1984 Where Is Parsifal?
1983 Zděděný strach ze smrti
1982 Othello, el comando negro
Portrait of a Showgirl (TV film)
1981 Inmates: A Love Story (TV film)
Tvář za milión dolarů (TV film)
1980 It Rained All Night the Day I Left
Londýnské spiknutí
Panenka pro štěstí
Rozbité zrcadlo
Scarlett O'Hara War, The (TV film)
1979 Title Shot
1978 Bad News Bears Go to Japan, The
Sextette
The Manitou
Users, The (TV film)
Vega$ (TV film)
1977 Casanova & Co.
1976 Poslední magnát
Sporting Chance
1975 Big Rip-Off, The (TV film)
Double Take (TV film)
Hrabě Monte Cristo (TV film)
Lepke
1974 Mission: Monte Carlo
1973 The Third Girl from the Left (TV film)
1970 Vojna není kojná
You Can't Win 'Em All
1969 Na řvoucích strojích do Monte Carla
1968 Bostonský případ
Rosemary má děťátko
1967 La cintura di castità
Nedělejte zmatek
1966 Drop Dead Darling
Chamber of Horrors
S mojí ženou ne!
1965 Láska na třetí
Velké závody
1964 Paříž v letním parnu
Sbohem, Charlie
Sex and the Single Girl
Wild and Wonderful
1963 Captain Newman, M.D.
Seznam Adriana Messengera
1962 Taras Bulba
40 Pounds of Trouble
1961 The Great Impostor
The Outsider
1960 Pepe
Spartakus
The Rat Race
Who Was That Lady?
Young Juggler, The (TV film)
1959 Někdo to rád horké
Operace Spodnička
1958 Králové jsou vpředu
The Perfect Furlough
Útěk v řetězech
Vikingové
1957 Mister Cory
Sladká vůně úspěchu
The Midnight Story
1956 Trapéza
1955 Six Bridges to Cross
So This Is Paris
Square Jungle, The
The Purple Mask
The Rawhide Years
1954 Johnny Dark
Předmostí
The Black Shield of Falworth
1953 Forbidden
Houdini
The All American
1952 Flesh and Fury
No Room for the Groom
Son of Ali Baba
1951 Meet Danny Wilson
The Prince Who Was a Thief
1950 Francis
I Was a Shoplifter
Kansas Raiders
Sierra
Winchester '73
Woman in Hiding
1949 City Across the River
How to Smuggle a Hernia Across the Border
Johnny Stool Pigeon
Křížem krážem
The Lady Gambles

TV seriály

2003 Hope & Faith (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1996 Správná Susan (TV seriál)
1993 Superman (TV seriál)
1988 Roseanne (TV seriál)
1981 The Fall Guy (TV seriál)
1978 Vega$ (TV seriál)
1975 McCoy (TV seriál)
1973 Shaft (TV seriál)
1971 Persuaders!, The (TV seriál)
1969 Bracken's World (TV seriál)
1960 Flintstoneovi (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1950 The Jack Benny Program (TV seriál)

Dokumentární

2017 Hollywood Renegade
The Fabulous Allan Carr - a.z.
2013 Marilyn: Birth of an Icon
The March (TV film) - a.z.
2011 Cesta ke slávě Tonyho Curtise
Unlawful Killing
2010 Let It Begin! A Filmmaker's Journey
Marilyn Monroe - Ich möchte geliebt werden
Marilyn Monroe - Tod einer Ikone
Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger - a.z.
Tony Curtis erzählt...
2009 Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel
Secrets of Life
50 años de (TV seriál)
2008 Byl jednou jeden film: Někdo to rád horké (TV film)
Jill & Tony Curtis Story, The
2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project - a.z.
2006 Jerry Lewis - König der Komödianten (TV film)
Making of 'Some Like It Hot', The
Morning After: Remembering the Persuaders!, The
The 50 Greatest Comedy Films (TV film)
2004 Hollywoodské legendy (TV film)
Marilyn's Man - a.z.
Playboy: 50 Years of Playmates
2003 Il était une fois... (TV seriál)
One Less Tear
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 Rescued from the Closet
Tony Curtis on 'Some Like It Hot'
War Stories with Oliver North (TV seriál)
2000 Backstory (TV seriál)
Playboy: The Party Continues (TV film)
1999 Hollywood: Wild in the Streets
Rat Pack, The (TV seriál)
1998 Hugh Hefner: American Playboy Revisited (TV film)
1997 50,000,000 Joe Franklin Fans Can't Be Wrong - a.z.
1996 Intimate Portrait: Marilyn Monroe (TV film)
Lights, Camera, Action! A Century of the Cinema: A Star Is Born (TV film)
1995 Roger Moore: A Matter of Class (TV film)
Vampira - a.z.
4% filmová tajemství
50 Years of Funny Females (TV film)
1994 A Century of Cinema
1993 Celebrity Guide to Entertaining, The
1992 Hollywood Babylon (TV seriál)
Hollywood Babylon II
Hugh Hefner: Once Upon a Time
1991 Joseph Cornell: Worlds in a Box (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1985 Drôle de festival (TV film)
Fantasy Film Worlds of George Pal, The
1982 Běh času (TV seriál)
1978 Electric Light Orchestra: 'Out of the Blue' Tour Live at Wembley (koncert)
1977 The Hollywood Greats (TV seriál)
1971 Norman Jewison, Film Maker
1965 Behind the Scenes with Blake Edwards' 'The Great Race'
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1960 Menschen, Hoffnungen, Medaillen
1957 Private Little Party for a Few Chums, A (TV film)

TV pořady

2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 AFI's 100 Years, 100 Laughs: America's Funniest Movies (TV pořad)
1998 Vivement dimanche (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Caiga quien caiga (TV pořad)
Sunday Show, The (TV pořad)
1994 Cilla's World (TV pořad)
Vincent à l'heure (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1987 Matin Bonheur (TV pořad)
Nulle part ailleurs (TV pořad)
The Dame Edna Experience (TV pořad)
1986 American Film Institute Salute to Billy Wilder, The (TV pořad)
La nuit des 7 d'or (TV pořad)
1983 Circus of the Stars #8 (TV pořad)
1982 Magic with the Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1974 Annie and the Hoods (TV pořad)
1972 ABC Comedy Hour, The (TV pořad)
1971 The Sonny and Cher Comedy Hour (TV pořad)
1968 Song Is You, The (TV pořad)
The Dick Cavett Show (TV pořad)
1967 Rowan & Martin's Laugh-In (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
Here's Hollywood (TV pořad)
Special Gala to Support Kennedy Campaign (TV pořad)
1956 The Rosemary Clooney Show (TV pořad)
The Steve Allen Show (TV pořad)
1955 Allen in Movieland (TV pořad)
1954 Red Skelton Revue (TV pořad)
Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)
The George Gobel Show (TV pořad)
1953 Person to Person (TV pořad)
1952 I've Got a Secret (TV pořad)
This Is Your Life (TV pořad)
Today (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
What's My Line? (TV pořad)
1948 The Perry Como Show (TV pořad)
Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace