Reklama

Reklama

Roger Greenberg je ztělesněním „pana zbytečného", inteligentního čtyřicátníka, který žije ve snech zpackaného života a věčného nicnedělání. Kdysi opustil slibně se rozjíždějící rockovou kapelu a odjel do New Yorku za „kariérou" pokrývače a současným psychickým zhroucením. Po letech se vrací do L.A., aby pohlídal dům úspěšného bratra, a v setkání s bratrovou osobní asistentkou Florence se možná skrývá i sebekritické prozření. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Krosmen 

všechny recenze uživatele

Komedii nečekejte v žádném případě, o drama tam nějaké pokusy jsou. Ve skutečnosti je to, ale film o člověku, který se snaží nic nedělat a i když by se tohle téma dalo zpracovat mnohem poutavěji, tohle zpracování je doslova a do písmene o ničem. Se Stillerem už jsem viděl leccos, ale tohle bylo suveréně to nejhorší. Jedna hvězda za z rámce filmu poněkud vybočující závěr, ale to je vše. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Hurt people hurt people.“ Greenberg je příjemný jako osina v zadku (tedy jako většina Baumbachových hrdinů). Sebestředný, posedlý kontrolou, netrpělivý, nespolečenský, s občasnými výbuchy vzteku. Teprve postupně zjišťujeme důvody a začínáme jej chápat, snad s ním dokonce empatizovat. Stejně jako vůči okolnímu světu mnohem otevřenější Florence, která se zdá být v pohodě, jenže není. Skoro nikdo není. Ani pes jménem Mahler, díky kterému se ústřední dvojice seznámí a vůči kterému jsou ve filmu všichni vnímavější a soucitnější než vůči libovolnému člověku. Prostě žádná feel good romantická komedie o chybujícím hrdinovi, který pochopí a prozře, ale ironický, nikoho neomlouvající portrét nešťastného člověka, který teskní za promarněným mládím a hledá náplň existence a spřízněnou duši, s níž by si rozuměl alespoň tak jako se svým kamarádem Ivanem (Rhys Ifans v jedné z mála normálních rolí). Komunikace je kamenem úrazu. Postavy se navzájem neposlouchají, každý myslí jen na sebe a říká si své (film končí nadějně v okamžiku, kdy se jedna z postav chystá vyslechnout jinou, byť jen ze záznamníku). Nedokážou sladit své rytmy. Na Baumbachovi oceňuji hlavně odstup, který si dokáže zachovat od protagonistů svých příběhů (zde tomu možná pomohla skutečnost, že příběh spolu s ním napsala Jennifer Jason Leigh). Netlačí nás do toho, abychom je měli rádi, nebojí se ambivalence a trapnosti. Dialogům s chytrým nenuceným humorem a mnoha mimoděk pronesenými výroky, na které myslíte ještě dlouho po zhlédnutí („nobody cares if I get up in the morning“), je podřízena režie s přesně načasovanými střihy, kompozicemi vypovídajícími o vztazích mezi hrdiny a tempem vyprávění sladěným s životním tempem postav. Noah Baumbach je výborný režisér i scenárista, jenom to v Greenbergovi – oproti víc „hip“ Frances Ha – nemá potřebu dávat okatě najevo, což je mi sympatické. 75% ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nejspíše moc nepotěší fanoušky Bena Stillera – komika, neboť jeho komediální talent je zde využit velmi sporadicky. Greenberg je především dramatem točícím se kolem jedné psychicky nestabilní persóny, která má problémy jednat v souladu s běžnými společenskými předpoklady. Filmu chybí výraznější a ucelenější dějová linie a celé vyprávění prakticky funguje na principu nahodilosti a epizodičnosti. Jednotlivé epizodky pak stmeluje romantická dějová linie mezi titulním Greenbergem a zaměstnankyní jeho bratra, kterému se má starat o dům a o psa. Vedle precizního výkonu Bena Stillera (nejedná se o jeho první dramatickou roli) a Rhyse Ifanse mě na celém filmu zaujal poněkud agresivní přístup k filmovému střihu, kdy jsou jednotlivé scény ukončovány dříve, než by divák čekal, následkem čehož zůstávají některé akce nedořečené, avšak jejich výsledek pak bývá nepřímo objasněn prostřednictvím scény následující. Tomuto filmu není prakticky co vytknout, technicky je dobře zvládnutý, civilní herecké výkony v některých momentech doslova nadchnou, scénář je dobře vykonstruovaný, tematizuje všednost a oplývá dobrými dialogy, avšak díky velmi pomalému tempu a absenci sekundární dějové linie, která by vyplňovala hlušší místa, Greenberg míst sklouzává k nudě a v rámci indie tvorby vlastně nepřináší nic nového. Pokud bych se měl znovu podívat na nějaký film, ve kterém člen komediálního uskupení Frat Pack (Ben Stiller, Owen Wilson, Luke Wilson, Steve Carell, Vince Vaughn, Jack Black, Will Ferrell) koketuje s dramatickou tvorbou, napodruhé bych se raději vrátil ke snímku Dan in Real Life se Stevem Carell, který je přeci jen zábavnější. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nervózní neurotik, citlivý cholerik, těkavě chvějná postava s fobií na "mumraj" kolem své duše, těla. Psychicky „zatížený,“ existenciálně neuspořádaný Ben Stiller bez komických výstupů podává stížnost na život. Zalekl se, neví, jak pokračovat, jak začít, co si s novým zázemím počít…A co city? Dva světy v jeden spojit? Navzdory reálnému brouzdání vyprahlostí, emocionální zmrtvýchvstání? ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

" Môže bazén pretiecť ? Uži si dovolenku ! Fuck You ! " Krásne ! Greenbergova postava sa mi páčila veľmi , pretože nechcel robiť nič a nič ne - robenie ( teraz si dajte ukazováčik a palec do tvaru " o " a ľahko napriamte a oddeľte asi tak na centimeter od seba ) je takto blízko k osvieteniu . Ale je to taký divný filmík pre mňa , lebo Ben Stiller hral postavičku , ktorá sa mi páčila a môj obľúbenec Rhys Ifans hral týpka , ktorý sa mal akoby každú chvíľu pred ním posrať , alebo akoby prinajmenšom chodil po klincoch ! Som presvedčený , že veľa ľudˇom toto nesekne . Pre mňa to však bol určitým spôsobom taký mini balzám na dušu . Už len kôli Florence . Rozhodne taká malá bombička príjemná na daždˇom urevanú nedeľu na ostrovoch Spojeného Kráľovstva ! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (2)

  • Představitelka Beth (Jennifer Jason Leigh) se spolu s režisérem podílela na psaní příběhu, podle kterého byl později připraven scénář. (ČSFD)
  • V 51. minúte, keď sa Roger (Ben Stiller) prechádza po ulici, je v pozadí možné vidieť vo výklade dva vzácne nemecké automobily Gumpert Apollo. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama