foto

Rhys Ifans

  • nar. 22.7.1967 (49 let)
    Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie


„Hraní mi zachránilo život. Fakt!“

Tento poněkud kontroverzní herec s rodným příjmením Evans vyrůstal v malém venkovském městečku Ruthin v Severním Walesu. I přes povolání svých rodičů (otec učitel na základní škole, matka učitelka v mateřské školce) se dokázal vyhnout kariéře pedagoga. Již ve třinácti letech si v okresním divadle oťukával prkna, která znamenají svět. Tato zkušenost se pro jeho budoucí život ukázala být rozhodující. V osmnácti totiž opustil krajinu svého dětství a začal studovat herectví v Londýně.

Zde na počátku devadesátých let, již s příjmením Ifans, získal stipendium na londýnské herecké škole „Guildhall School of Music & Drama“. V roce 1997 zde pak úspěšně odpromoval a již ten samý rok na sebe poprvé výrazně upozornil na plátnech kin v černočerné komedii TWIN TOWN, kde si zahrál společně se svým mladším bratrem Llyrem Evansem. Před tímto filmem se objevoval v mnoha walesky mluvených televizních pořadech a diváci jej mohli znát z jeho účinkování v prestižním londýnském Národním divadle.

Jeho opravdu prvním velkým filmovým úspěchem se však stala až role pološíleného spolubydlícího Hugha Granta v romantické komedii NOTTING HILL z roku 1999. S touto vedlejší, ale o to více komičtější postavou se Rhys natolik sžil, že se přestal mýt, holit a česat. Jak tehdy sám prohlašoval: „Moje hlava si vybudovala vlastní ekosystém.“

Po NOTTING HILLu už se telefonáty se zajímavými nabídkami začaly rozezvánět daleko častěji. Díky tomu měl Ifans možnost zahrát si po boku Keanu Reevese v americké sportovní komedii NÁHRADNÍCI nebo s Kevinem Spaceym v dramatu OSTROVNÍ ZPRÁVY. Další zajímavou spoluprací se ukázala být role ve filmu SLEZ ZE STROMU, kolem kterého poletovalo mnoho zajímavých jmen filmové branže (Tim Robbins, Patricia Arquette, Michel Gondry a Charlie Kaufman). Objevil se také v kritikou nepříliš opěvované, ale v britských kinech úspěšné fekální komedii KLUB SRÁČŮ a v roce 2007 si zahrál ve filmech KRÁLOVNA ALŽBĚTA: ZLATÝ VĚK a HANNIBAL - ZROZENÍ.

Rhys Ifans jednu dobu koketoval i s hudební branží. Zpíval v kapele Super Furry Animals. Ale než kapela dosáhla výraznějšího úspěchu, on z ní odešel. Účinkoval také ve videoklipech hudebních skupin Oasis, Catatonia a Stereophonics. Za ztvárnění komika Petera Cooka v televizním filmu NOT ONLY BUT ALWAYS získal v roce 2005 prestižní cenu BAFTA a byl nominován na cenu Emmy. Kromě tohoto ocenění obdržel čestné členství na vysoké škole „Bangor University“ v Severním Walesu za své služby filmovému průmyslu.

Roku 2002 získala jeho postava v ostrovních mediích značnou kontroverzi, neboť se o něm psalo pro jeho údajnou podporu waleské nacionalistické militantní kapely Meibion Glyndwr. Tato kontroverze nabrala na síle o pět let později, když Ifansova ústa na jednom koncertě znechutila návštěvníky vyřknutím této věty: „Proč je pedofilie tak populární? Protože děti jsou tak zatraceně sexy.“ Ostatně jeho dvě vysněné role jsou prý Král Lear a transsexuální Ježíš. Tak doufejme, že jestli se tato přání talentovanému Walesanovi splní, my u toho budeme jako diváci náležitě spokojeni.

Matěj "decouble" Šonka

Herecká filmografie

2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Berlin Station (TV seriál)
Snowden
2015 Dominion
Len and Company
The Marriage of Reason & Squalor
Under Milk Wood
2014 Happyish (TV seriál)
Je prostě báječná
Paní Bovaryová
Serena
2013 Another Me
Playhouse uvádí (TV seriál)
Zvláštní dar (S02E09)
2012 Amazing Spider-Man
Corrections, The (TV film)
Zásnuby na dobu neurčitou
2011 Anonym
Počátek Země Nezemě (TV film)
2010 Greenberg
Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Kouzelná chůva a Velký třesk
Krev na křídlech
Mr. Nice
2009 Jen číslo (TV film)
Pan Nikdo
Piráti na vlnách
2008 Informátoři
2007 Hannibal - Zrození
Královna Alžběta: Zlatý věk
Poslední píseň
2005 Chromofobie
2004 Jarmark marnosti
Nezničitelná láska
Not Only But Always (TV film)
2003 Spadl z oblaků
2002 Tenkrát v Midlands
2001 Formula 51
Hotel
Ostrovní zprávy
Slez ze stromu
Vánoční koleda
2000 Klub sráčů
Love, Honour and Obey
Malý Nicky - Satan Junior
Náhradníci
Život na úvěr
1999 Janice Beard: 45 Words Per Minute
Notting Hill
Sob Robbie a Velké sobí závody (TV film)
Srdce
You're Dead...
1998 Tanec na konci léta
1997 Sin Eater, The (TV film)
Trial & Retribution (TV seriál)
Twin Town
1996 August
Shakespeare Shorts (TV seriál)
1995 Streetlife
1990 Spatz (TV seriál)

Dokumentární

2012 Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn
2010 Banksy: Exit Through the Gift Shop
2004 Dal: Yma/Nawr
Essential Poems for Christmas (TV film)
2001 Adam Sandler Goes to Hell
Against the Dying of the Light

TV pořady

2010 Daybreak (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Oasis - The Importance Of Being Idle (hudební videoklip)
1996 Super Furry Animals - God! Show Me Magic (hudební videoklip)
Super Furry Animals - Hometown Unicorn (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace