Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 161 po Kristu a císaři Antoniovi už začínají „docházet“ Křesťané, které nechává během slavnostních her v Koloseu pro pobavení publika předhazovat lvům. Vojáci proto rabují provincie, aby ani jediný křesťanský pes neunikl. Zavítají i do Syrakus, kde žije laskavý krejčí Androcles (Alan Young) se svou zlou ženou Megaerou (odtud je to jen kousek k české megera). Ušlechtilý muž je dalek hanebných praktik, jakými jsou skrývání se, zapírání či dokonce útěk před vojáky, Megaera jej však vyžene do lesa, kde se Androcles střetne s rozzuřeným lvem. Setkání nicméně nemá očekávaný průběh a Androcles místo cesty trávicím traktem putuje do Říma jako zajatec. Mezi zatčenými je kromě respektovaného siláka (a pacifisty) Ferrovia (Robert Newton) i nebojácná kráska Lavinia, do níž se náboženským zvyklostem navzdory zamiluje římanský kapitán (Victor Mature). (dopitak)

(více)

Recenze (6)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Docela zábavná fraška ač plytká, které ale musíte odpustit hodně okaté a průhledné " lví triky" - živý lev na provázku, plyšový lev... Jediná scéna Androclése se lvem se skládá s několika záběrů, které k sobě hodně viditelně nepasují. Jste-li milovníky sandálového Hollywoodu, tohle by vám nemělo uniknout, v opačném případě se ale filmu klidně vyhněte. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příjemná a zábavná komedie ze starého Říma. Scéná, kde Androcles tancuje s plyšovým lvem v koloseu a prostě geniální :-) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rimsky Cisar Antonius Pius vladol v Imperiu Romanu v rokoch 138 - 166 po kristovi. Sam neznasal krestanov /Rimania ich povazovali za sektu a to echt nebezpecnu sektu - krestania odmietali sluzit v adminisrative, armade ...../ no taxa ich cisar rozhodol obetovat levom v Koloseu. No a perfektna Jean Simmons /Egyptan Sinuhet, Spartacus 1960/, Cez Maurice Evansa suvisi tento film s Planetou Opic 1968 - tusim tam hral Cornelia alebo tak nejak. Kazdopadne u mna najlepsi Chester Erskine, vyborne dialogy, nadherne kulisy Starovekeho Rima ...... skoda ze ten lev bol evidentne plysovy, trochu to skazilo celkovy dojem ...... kazdopadne namakany film . 90 % ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

G. B. Shaw je tradičně silný v dialozích. Příběh a satirické prvky jsou však tentokrát až na druhém místě, což při jednoduchosti zápletky i myšlenky znamená zbytečnou zdlouhavost. Přesto pro fanoušky G. B. Shawa jde o zajímavý film. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zábavná či úsměvná komedie o křesťanu-prosťáčkovi, který vyndal lvovi trn z tlapy a tak si jej ochočil. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Zábavná satira o starobylom Ríme nemôže byť stlmená hlúpou produkciou pri prerozprávaní príbehu o kresťanovi, ktorý sa spriatelí s levom. Film bol natočený podľa hry George Bernarda Shawa. Po Shawovej smrti Gabriel Pascal, ktorý produkoval Shawove adaptácie v Anglicku so značným úspechom, ale skrachoval vďaka honosnému „Caesar And Cleopatra“, keď produkoval posledné Shawove dielo v Hollywoode pre RKO. Najal Jeana Simmonsa, ktorý mal malú rolu v „Caesar And Cleopatra“ a Roberta Newtona, ktorý zaujal v „Major Barbara“ a Maurice Evansa, Elsu Manchester, Alana Mowbraya, Reginalda Gardinera a Johna Hoyta. Časť filmu bola pridelená americkému komediantovi Alanovi Youngovi, ale keďže Victor Mature dostal úlohu rímskeho kapitána, oproti Jeanovi Simmonsovi a jeho rola zosilnela, aby sa vyrovnala jeho postave, Androcles stratil na dôležitosti. Shawova komédia o starobylom Ríme sa zrazu podobala na holylwoodské rímske spektákle z raných 50-ych rokov. Ale aj keď film nie je ani jedno, ani druhé, nie je ani úplnou paródiou, je proste zábavný. Na Simmonsa je rozkoš pozerať, či počúvať ho a niektoré časti majú Shawovu samopašnosť a šarm. ()

Reklama

Reklama