Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (2 076)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Polovinu tohohle filmu dělá už jen to perfektní prostředí ghetta v Johannesburgu. Blomkamp se nebojí extrémů a skvěle ho využívá takže docela důležitou složkou děje jsou nelegální obchody lidských uprchlíků s ufony či mezidruhová prostituce atd. Samotná mateřská loď je skvělá a akční scény jsou výtečné a je hrozná zábava sledovat účinky ufonských zbraní (u mě vede elektrorozsračkovávač). Hlavní herec je vybranej dobře a i postavy jsou príma, že fakt jedou na sebe a až ke konci dojde k přátelství člověka-mutanta s ufonem. Fakt dobrej film. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Odvážný a originální námět a excelentní realizace, District 9 v akčně dokumentárním stylu rozprostírá před divákem kompletní nový svět v jeho vlastním světě a jako sociologická sonda se spouští do povrchního nitra společnosti, na němž naprosto uvěřitelně demonstruje naši krutost a nespolečenskost, co se týče přístupu k jiným rasám/národům/živočišným druhům a nebo i komukoliv, kdo nápadně vyčnívá z řady (viz přerod hlavního hrdiny). District 9 však zde nekončí, ladně přechází z dokumentu na emocionálně prožité, úzkostné (avšak o poznání "jednodušší") drama o boji o lidství a neustále zrychluje, až vrcholí v klasickou sci-fi akci, která sice intelektuálnímu prožitku lehce podráží nohy díky několika klišé, menším bugům v logice a zkrátka přesunu z originality do klasické akce, ovšem i tak je fajn, že se film neustále mění a vyvíjí. Divácky prožitek se nestačí stabilizovat, stále vidíme nové nápady, v hektickém tempu není čas si ani vydechout a právě v tom spatřuji filmařsky opojnou práci s publikem. 9/10 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Blomkamp rozhodně je frajer. Ale že by redefinoval žánr nebo natočil nejlepší sci-fi posledních desetiletí, to teda promiňte, ale ne. Ano, chtělo to něco syrového, a zároveň dostatečně neuvěřitelného, a díky hereckému výkonu Sharlta Copleyho, práci s kamerou a nevím čemu ještě, se daří diváka strhnout, a místy si můžete říkat, že jo, sakra, takhle by to klidně mohlo být, a je to i pěkně znepokojivé. A jako obvykle, co není okoukané, to nám přijde lepší;) Má to šťávu, má to tempo, má to emoce. Ale taky to má trochu moc slzopudný přerod z povýšeného hubitele kreveťáků na jejich přítele (a následně přímo na jednoho z nich), divoké přestřelky, dalšího ikonického jihoafrického hajzložoldáka, a tak vůbec. Ano, chci hrozně moc, aby tenhle chlápek zfilmoval HALO, ale i tak dám "jenom" 80%. A nemůžu se zbavit dojmu, že z hlediska nastavení zrcadla rasismu a xenofobii to líp fungovalo v pilotním kraťasu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, je jasny, ze mame co delat s vyjimecnym sci-fi, ale ze bych si z toho sed na prdel, tak to urcite ne. Problem je, ze kazda slozka filmu je perfektni, ale vzdy ji jeste neco malo k dokonalosti chybi. Pribeh. Na jednu stranu opravdu genialni myslenka na uteceneckej tabor mimozemstanu, ale jinak celej pribeh si jede vicemene v predvidatelnym a nijak zvlast originalnim duchu. Prvni pulku je to navic dost stereotypni az nudny, coz ale bohate vynahradi druha masakralni pulka. Taky je skoda, ze mimozemstani nemaj nejakou propracovanou mytologii, takle o nich clovek vi tak maximalne to, ze zerou kocici konzervy. No a konec je sice solidni, hlavne po ty akcni strance, ale dost otevrenej a rozhodne by si film zaslouzil pokracovani. Dale styl natoceni. To je hlavni vec, cim se tohle sci-fi odlisuje od jinejch, cely to pusobi realisticky, syrove, ale misty i bohuzel lehounce lacine a neustaly prostrihy na nejaky rozhovory zacnou po case otravovat. Triky. Tady neni co resit, ty jsou perfektni, az bohuzel na tu hlavni zalezitost - mimozemstany, ty bohuzel vypadaj spis jak nejaky srandovni panacci, coz ale neni uplne vina triku, ale spis designu postav. Hudba. Sice hezky podkresluje dej, ale je taky zaroven dost nevyrazna. No a herci, zadna znama drzka, ale typek v hlavni roli hraje paradne, akorat by mel zapracovat na artikulaci, obcas dost mrmlal. Takze jak uz jsem psal na zacatku, jeste trochu doladit jednotlivy slozky a meli bysme co delat s revolucni sci-fi zalezitosti, takle se pouze jedna o vysoce originalni, maximalne zajimavy, v druhy pulce perfektne akcni a masakralni (rozstrikovani pomoci zbrani mimozemstanu je dokonaly) sci-fi, na kterym je ale videt, ze Blomkamp mel omezenej rozpocet a nedostatek zkusenosti, i kdyz to vyvazuje obrovskym talentem. Takze jenom lepsi 4*. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V Hollywoodu se našla skulinka a do áčkového manistreamu vklouznul chlapík, pro kterého je slovíčko ‚kompromis‘ neznámý pojem. Jsem rád za to, že Peter Jackson dal Neillu Blomkampovi šanci, aby za směšných třicet mega natočil neskutečně strhující a podmanivé sci-fi, které námět ždíme do poslední kapky, o trikových sekvencích nemluvě. Pocit, že ‚takhle nějak by to možná…‘ tluče diváka po hlavě v každé scéně a přitom se nezakuckává v tempu. Objektivně bych otázek ‚proč a jak?‘ mohl naklást hned několik, ale subjektivně jsem z toho byl celou dobu u vytržení. Jestli Blomkamp opravdu zfilmuje Halo, chci od něj vidět i Hal-Life, ten chlap na to má! Přeju mu to. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (36)

  • Všichni „kreveťáci“ byli vytvořeni pomocí počítače, kromě jedné vyjímky, té na operačním stole v lékařské laboratoři. (TomikZlesa)
  • Filmaři natočili celkem 6 různých závěrů. (don corleone)
  • Aby bylo dosaženo drsně vyhlížejícího města, natáčelo se v zimních, suchých měsících. Letní Johannesburg je poměrně zelený. (Olík)

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama