Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poprvé v dějinách kinematografie přichází série, která vypráví pravdivý příběh Stalinova spojenectví nejprve s nacisty, poté s Churchillem a Rooseveltem, jeho značný dopad na průběh 2. světové války a později na osud celé poválečné Evropy. Strhující kombinace vysoké politiky a dramatických životních údělů jednotlivých protagonistů! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Na dokument docela výpravné a dobrými herci obsazené rekonstrukce. Zaměření na intrikaření, lhaní a vochcávky mezi spojenci jsem uvítal. Kromě nevyvážené glorifikace hrdého, ale všemi zrazovaného Polska, polského odboje, polských vojáků ve službách spojenců, víceméně nestranné a snad i objektivní. Hold polský dokument. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ unikátny dokument požívajúci aj zákulisné archívne diskusie. Výborný pohľad na Stalina, jeho postoj k vojne a v podstate porovnanie s Hitlerom, ktorý bol vo vykonaných zverstvách zhruba na jeho úrovni. Herec, ktorý zahral Stalina nebol 100%, tie rysy neboli celkom vhodne vybrané. V každom prípade je to vynikajúco spracovaný dokument obohatený o priame svedectvá účastníkov. Najhodnotnejšie sú debaty veľkej trojky Churchilla, Roosevelta a Stalina s odkrytím aj skrytých pohnútok a potom zobrazenie osudu Poľska, to boli pasáže, ktoré divákmi aj pohnú. Na tom si spoluautori- Poliaci- dali záležať. Označiť dokument za propagandu môže len zaslepený militantný komunista, ktorý sa proste narodil v nesprávnej dobe. Prirodzene sa v tomto seriáli sústredia na sovietske zverstvá a nie nacistické, pretože je to dokument o Stalinovi a ZSSR. Užívateľ Crejdl by si preto mal pozrieť aj desiatky iných dokumentov, kde analyzujú nacizmus a o Stalinovi tam často nie je ani zmienka. Spájaš nespojiteľné. Predsa nebudem kritizovať napríklad film Statočné srdce, pretože tam neukázali Marca Pola, ktorý bol v tom čase v Číne... ()

Reklama

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Geniální dokumentární rekonstrukce. Zjistil jsem spoustu nových faktů. Velká část filmu se navíc zabývá Katyní, což je vzhledem k opomíjenosti této tragédie velký přínos. Jedinou věc, kterou bych si dovolil vytknout, je (především v posledním díle) neustálé opakování a znovupřipomínání již ukázaných událostí, což dokument velmi brzdí. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Takříkajíc syrově polský pohled na válku. Ani slovo o polském paktu o neútočení s již nacistickým Německem ze třicátých let, o incidentech typu obsazení Těšínska nebo o tom, že předválečné Polsko rozhodně nebyla žádná lidumilná demokracie (třeba např. antisemitismus a celkový profil předválečného polského důstojnictva by mohl být samostatnou a velmi výživnou kapitolou). Zároveň velké rádoby odhalení Stalina jako mýtického bubáka a satana. Žádné slovo o Mnichovu a o tom, že tzv. západní demokraté nechali zlikvidovat jedinou tehdejší výspu skutečné demokracie ve střední Evropě a žádné vyhlášení války se nekonalo a ještě se vychloubali udržením míru. Humorné mytí rukou, když v každém díle zhruba jednou(!) zopakují počty sovětských obětí, aby pak mohli po zbytek času vykládat naopak o krutostech a násilnostech sovětských vojáku a ostatních složek. O znásilňování francouzských a jiných žen americkými vojáky opět ani slovo. Ani slovo o tom, co to byla metoda spálené země, jak probíhal ústup nacistických vojsk z východní fronty, respektive co za sebou zanechávali (jediná zmínka proběhne ústy Stalina, což je samozřejmě okamžitě samo o sobě devalvováno). A o důsledcích, které měly vliv na podobné události, jako např. proč velkou část osvobozujících vojsk tvořily vojáci ze vzdálených částí svazu (Sibiře, Kazachstánu, apod.), z naprosto odlišných kultur a zemí. V jediném díle jenom jednou zazní, jak že se polští účastníci vlastně ohlížejí na Churchilla (je to přeci jen točené za britské peníze). A samozřejmě že ze západních spojenců je Roosevelt ten, kdo má víc másla na hlavě. Ještě že z toho postupně krásně vyplouvá, jak západní spojenci odkládáním otevření druhé fronty vlastně naservírovali Stalinovi východní Evropu jak na zlatém podnose. A mimochodem, polské povstání, Sověti versus nacisti (apod.), stačí prostá aritmetika (ano, jak praví klasik, smrt jedince je tragédie, smrt mnoha je bohužel v prvé řadě statistika). Desetitisíce obětí (likvidace skutečných či domnělých nepřátel) versus 6 milionů (a hrozba naprostého vyhlazení Untermensch, což pro nacisty znamenalo nejen židy, ale také veškeré slovanské obyvatelstvo - vyjma malého procenta, které by prošlo selekcí - a o tom opět padne max. letmá zmínka asi v jednom díle). Kdo žije, má stále možnost volby. Mrtvý nemá už nic. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Brilantní dokument nahlédne a objasní nové skutečnosti z druhé světové války, dále pak ukáže divákovi křehké Stalinové spojenectví nejprve s nacisty po té s Churchillem a Rooseveltem.. a další pravdivé události, které poukáží na zastřenou pravdu nejvyšší politiky a Stalinových zvěrstev.. Závěr = 100% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama