Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 2
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (137)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tie výpovede sú veľmi cenné. Taktiež spracovanie do dnešných farieb filmu dalo možnosť ľuďom sa do toho vžiť. Oproti klasickým dokumentom, ktoré rozoberajú fakty z mnohých bojíšť, toto bolo skôr orientované na život bežného britského vojaka na konkrétnom fronte. Brutalita z bojísk v Srbsku alebo v Halíči tu nie je ani len spomenutá. Nedozviete sa ani nič o vojnových pilotoch, vojne na mori, genodíce Arménov a dáva si to dlhý čas, kým to vhupne do farby, ale za to je to veľmi cenné pre vžitie sa do situácie mnohých vtedajších mužov, ktorí boli len číslom a tak sa s nimi narábalo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Váleční geekové zbystřete - Peter Jackson k výročí sta let od konce "velké války" všelijak zrestauroval, kolorizoval, obohatil o staré komentáře veteránů a vůbec, dosud nevídaně skvěle oživil archivní záběry ze Západní fronty onoho konfliktu. Film volí čistě pohled řadového britského vojáka - od vyhlídek dobrodružství ve srovnání se svou nudnou prací, příchod do vyhlazené krajiny, nelidské podmínky zákopů, konfrontaci s němci, až po prázdný pocit z vyhlášení příměří a mnohdy pozitivní vnímání při vzpomínce. Jak tehdejší starosvětská, romantická představa o válce vzala hezky rychle za své... Je to bez debat jeden z klíčových titulů na téma WW1 a to právě proto, jak výborně vás vtáhne zpět. Nějakých pár spřízněných dokumentů už jsem viděl/ slyšel (včetně cyklu Apokalyps) a tady je to zákopové peklo na zemi, včetně drsných obrazů mrtvol, přiblíženo nevybíravě a možná zatím ze všech nejlíp. / Aneb bravo za počin hodný památky střetu, který dnes stojí spíše ve stínu následující světové, byť je ve srovnání neméně (ne-li ještě o kus víc) fascinující. [Febiofest 2019] ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson se pustil do úctyhodné práce. Restauroval záběry z První světové války včetně dobových komentářů. Války, na kterou se tak trošku zapomíná, a normálně bych tento dokument z fleku pouštěl ve školách. Kvalitní restaurační práce a zajímavý formát dělají z They Shall Never Grow Old atraktivní podívanou. Další slova jsou zbytečná. Prostě se na to podívejte. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

I když jsem byl zpočátku mírně zaskočen, že nevidím tu slibovanou „barvu“ (přijde na ni až ve 25. minutě), rychle mě to přestalo mrzet. Dokument je totiž vystavěn opravdu chytře. Už úvodní promluvy na pozadí všech těch propagandistických plakátů a černobílých dobových záběrů mě dokázaly snadno vtáhnout. A poté co se divák spolu s mladíky dostane přes prvotní nadšení, touhu po dobrodružství a následný tvrdý výcvik, přichází nástup na frontu a s ním i barva. A že se na ni koukalo moc pěkně, zvlášť na záběry dělostřelectva (např. scéna s padajícími střešními taškami při odpalu). Paradoxně však byla nejpoutavější pasáž s německými kulomety, ačkoliv divák jen slyšel pamětníky, zvuk bitvy a viděl u toho statické obrázky. A pak to vystřízlivění na konci…velmi působivý dokument, který si zaslouží solidní 4*. „Když jsem se vrátil, moje matka ani otec vůbec nechtěli vědět, co se dělo, neměli ani ponětí, jaké to bylo. A nebyl žádný důvod, proč by měl být někdo z nás oslavován a opěvován za tu trochu bláta a ztrátu dobrých způsobů.“ ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý dokument od 15. do cca 75. minuty, to je ta část, kdy staví na těch kolorovaných záběrech a má v té chvíli dobře vybudovanou tu vyprávěcí dějovou linku plnou krutých detailů. Je to super, ale nenaplnilo to očekávání kvůli přílišnému užívání kreseb. Kdybych ale téma otevřel poprvé v životě, dávám pět hvězd bez mrknutí oka. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pre potreby filmu bolo spracovaných a zozbieraných viac ako 600 hodín rôznych rozhovorov a výpovedí od viac než 200 veteránov. Z celkových 600 hodín tvorcovia vybrali 100 hodín a až po ich posúdení začal film vznikať. (MikaelSVK)
  • V dokumentu se kromě jiných událostí objeví záznamy prvního nasazení tanků v bitvě na řece Sommě z 15. září 1916. (ArthasKarfa)
  • Peter Jackson pro film nashromáždil komentáře 120 válečných veteránů 1. světové války, jejichž nahrávky byly pořízeny v roce 1964. [Zdroj: kinobox.cz] (Duoscop)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama