Přestupný rok
Komedie / Romantický
USA / Irsko, 2010, 99 min
Anand TuckerHudba:
Randy EdelmanPlakáty
Anna chtěla 29. února požádat svého přítele o ruku. Ten kluk, co stojí vedle ní, není její přítel.
V Irsku mají pěknou tradici. Na přestupný rok může právě 29. února požádat holka kluka o ruku (Normálně to jde jen naopak.). V romantické komedii Ananda Tuckera zjistíte, co všechno je moderní mladá žena ochotná podstoupit, aby si tenhle obyčej mohla vyzkoušet na vlastní kůži. Anna Brady (Amy Adams) je pohledná a úspěšná bytová návrhářka z Bostonu. Má všechno, na co si vzpomene, tedy kromě zásadního vyjádření svého přítele, nadějného kardiologa Jeremyho (Adam Scott). Ten se totiž k tomu, aby před ní poklekl a nabídnul jí prsten, stále nějak nemá. A tak když Jeremy odletí do Dublinu na lékařský kongres a navíc se blíží magický 29. únor, rozhodne se Anna chytit šanci za pačesy. Plán je jednoduchý. Odletí za Jeremym a požádá o ruku ona jeho, přesně v souladu s tradicí. Jenže buď osud nebo rozmary počasí s ní mají jiné plány. Letadlo musí nouzově přistát ve Walesu a Anně začíná zoufalý závod s časem. Když už se jí podaří přeplavit z jednoho ostrova na druhý, zjistí, že má za sebou tu snazší část cesty. Kde najít v tom nejzapadlejším koutě Britských ostrovů taxík, nebo aspoň někoho, kdo by ji hodil do irské metropole? Naštěstí se nad ní slituje Declan (Matthew Goode), pohodářský majitel těžce prodělečné hospůdky, jenž jí nabídne nejprve střechu nad hlavou a posléze i svezení do Dublinu. V tu chvíli si Anna řekla, že má to nejhorší za sebou, a to rozhodně neměla dělat. Nemá smysl zacházet do detailů, nicméně letmý výčet pohrom, zahrnující nesnesitelně drzého Declana za volantem, stádo krav na cestě, auto ve škarpě, bahenní koupel a ztrátu luxusního kufru, který má vlastní jméno, úplně stačí k tomu, abyste si udělali představu, že ne všechno běželo podle plánu. A ještě jedna věc se vymkla kontrole – narůstající vzájemné sympatie, kvůli kterým začne Anna vážně přemýšlet o tom, jestli má smysl dojet až do cíle. (oficiální text distributora) -
Je přestupný rok a 29. února se blíží irská tradice, při které muž musí říct ano, pokud je požádán o sňatek. Anna se tedy po čtyřech letech vztahu rozhodne jet do Dublinu a tam bez předchozí domluvy požádat svého přítele Jeremyho o ruku. Ovšem počasí jí nepřeje, a tak je její plán v ohrožení. (JackONeill) -
Irská tradice, že na přestupný rok dne 29. února může žena požádat o ruku muže, přivede po zasnoubení toužící Annu na nápad letět za svým přítelem do Dublinu a vyslovit se. Cestou je však nucena využít pomoci Declana. I jeho zásluhou celá pouť k zásnubám přivádí Annu k otázce, jestli je ten, za kým jede, ten pravý, za koho se chce vdát. (zuzi.d)
POMO
Ďalšia romantická šablóna bez jediného nápadu, navyše s príliš light chémiou medzi ústrednou dvojicou. Amy Adams je možno roztomilá, ale to nestačí. Pekné írske exteriéry a jedna jediná scéna (odchod autobusu), ktorá mnou pohla.(26.3.2010)
Gemini
Anand Tucker možná je multižánrový režisér, ale tady se pořádně seknul - pokud tedy neměl v úmyslu natočit jaksi civilní cestopis o neokázalých krásách irského venkova, kde opravdu nežijí jenom usměvaví sympatičtí lidičkové. Obvykle vyfešákovaný Matthew Goode tu nemá být ani trochu za gaye ani hezouna z první stránky módních žurnálů, ale má být více chlapský - to se ovšem projevuje jen tím, že v jedné scéně jí "hamburger" a přitom vyloudí hlasitého krkavce (veskrze průměrného;)). Amy Adams je vždycky za roztomilou fešandu, takovou přátelštější a o špetičku sošnější verzi Nicole Kidman, takže tady je alespoň lehce upjatá, sucharská a přesvědčená o důležitosti svého mrzkého života, aby se jakože mělo co obrušovat, než se dostaneme k závěru, o kterém snad nikdo soudný nemůže pochybovat. Bohužel právě ta cesta (doslova), která vyplňuje asi devadesát minut filmu, má zásadní problém v tom, že jsem neviděl ani necítil vůbec žádnou chemii - a to je u romantické komedie narozdíl od kuchyňských zážitků zásadně na závadu. Sem tam se sice objevila špetička "toho něčeho", ale bohužel vzápětí zmizela v rámci převracení niter hlavních hrdinů naruby (podruhé doslova) a vystavování komických staříků nebo vilných italských manželských párů v letech. Zkrátka a dobře ano, dalo se na to dívat, ne neurazilo to, a ne, není důvod se na to dívat podruhé, pokud nemáte fetiš na někoho z ústřední dvojice. A upřímně řečeno ani napoprvé se nemusíte obtěžovat, protože šance, že v rámci žánru natrefíte na něco lepšího, je díky výběru poměrně slušná. A dokonce se může velmi lehce stát, že se to bude taky odehrávat v Irsku:) Přestupný Rok je sice příjemně neokázalý a neuřvaný, ale nefunguje tak jak by měl a mohl, a postrádá originalitu nebo cokoliv jiného, čím by v řadě obdobných filmů vynikl. 50% a absolutně nechápu, jak by hlavní postava dokázala přešmajdat půlku Irska (do třetice doslova) na těch podpatcích co měla - to je ovšem vzhledem k tomu, co už jsem stihl napsat, ten nejmenší problém;)(19.2.2012)
║Rozpočet $19miliónov║Tržby USA $25,918,920║Tržby Celosvetovo $32,607,316▐ Tržby za predaj DVD v USA $10,883,919 //počet predaných kusov 646,235║(16.1.2011)
Nathalie
Přestupný rok je z rodu oněch sadistických turistických romantik, ve kterých se na ploše 99 minut odehraje intelektuální genocida všech postav, několika národů (zde irské násosky z mokré čtvrti a američtí suchaři) a drtivé části diváků. Odstup, přestupný Satane. 30%(4.3.2010)
KarelR
Za zoufale nevtipnou a nudnou první polovinu bych vraždil. Ta druhá totiž na humor kašle a hraje na emoce, v čemž je kupodivu docela fajn. Rozpačitý dojem z filmu to už ale nezachrání a zbyde jen pocit, že kdyby se Amy s Matthewem ocitli v něčem lepším, nemuseli svůj párový potenciál takhle propálit.(22.4.2010)
novoten
Všechno se zdá být v naprostém pořádku. Irsko je prototyp krajiny snů, Matthew Goode dává na odiv samotářské charisma a Amy Adams...je Amy Adams. Ale ve chvíli, kdy se spustí titulky, přichází neodvratná pravda. Leap Year není ničím jiným než naplněnou škatulkou. Sice naplněnou přesně do puntíku, ale se zoufale předvídatelným vzorcem, kde je jasné všechno, včetně plánovaných dějových překvapení. Proto musí být předem jasné i konečné hodnocení.(17.8.2011)
Viktooorka
Matthew nepatří mezi mé oblíbence, ale ta irská krev mu strašně seděla a jeho role "hrubiána" byla sexy. Přála bych si být na místě Amy, která mimo jiné hrála perfektně jak to nazvat, prdlou? ženskou a spolu jim to pořádně ladilo. Bavila jsem se od začátku do konce a to od podobných romantických komedií ani nevyžaduji. Každopádně příjemná oddychovka, při které jsem nepotřebovala ani jednou kouknout po hodnikách a necítila se trapně, že se mi to líbí :o) Jo, kdyby byli ty Irové takový všichni, jedu se tam podívat, ale já je všechny vidím jako malé, zrzavé skřítky. Mimo jiné to je už další "Ir", který se mi dostal pod kůži. Kdo uhádne, kdo byl první?(16.10.2011)
Shit
Já se u toho náhodou slušne pobavil, prostě jsme od toho nečekal nic zázračnýho, jen jsem si chtěl odpočinout a kouknout na něco nenáročnýho, co nabídne trochu dobrodružství a zábavu a to mi Leap Year dopřál.(8.5.2010)
charlosina
Takový ten typ filmu, u kterého od začátku víte, jak skončí. // Nathalie to vystihla přesně.(5.6.2010)
Hal_Moore
Ničím nevybočující z řady. Romance tu moc nehledejte, mezi ústřední dvojicí to vůbec nejiskří, Amy Adams je strašně prkenná (Matthew Goode se taky moc nepředvedl) a navíc je jen v jedné scéně ve spodním prádle. Samotná premisa už je sama o sobě dost přitažená za vlasy, nezbývá tak nic jiného, než koukat na nádhernou irskou krajnu (sem tam zpestřenou nevkusnými vizuálními doplňky (digitální hrad). Sice tam pořád prší, pořád je zataženo a vlastně se tam toho moc neděje, ale přesně takové počasí já rád a tak bych neváhal a do Irska na dovolenou odletěl. Stejně jako Přestupný rok okamžitě po zhlédnutí odletěl, ale do koše.(11.8.2010)
Psema
2Bobule po Irsku... neboli další americký pokus dělat si legraci z cizí kultury, aniž by měl kdokoliv páru, o čem mluví, píše, točí... a vlastně i hraje. Nízkotučný příběh by nevadil, pokud by dával trochu smysl a neobsahoval nulový (nada, nic!) počet vtipných situací a měl alespoň trochu tempo. Přestupný rok je nuda k zbláznění, v jejíž polovině jsem si představoval, že se za jednou z chaloupek vyloupne Jay a Tichej Bob a všechny (kromě ústředního páru) během půlminutového slow-motionu vystřílí. Jediným záchranným lanem je fakt, že se Přestupný rok na rozdíl od českého folklórního sequelo-shitu může spolehnout na obří kukadla nejroztomilejší herečky Hollywoodu a nečekaně zmužnělého Watchmena. Jinak by to bylo na kinedryl. 3/10(3.3.2010)
Pethushka
Moje obrovská slabost pro filmy z Irska se opět prohloubila. A pak to může být třeba to největší klišé, ale padaj stromy a nebe se usmívá, ikdyž prší. V mých očích láska jako trám. Minimálně tři scény, kdy mi slzely oči a minimálně dvě scény, kdy jsem se nemohla přestat chechtat. Znám jen málo romantických filmů, kdy nastane taková atmosféra.(31.5.2011)
gilmore_girl
Tak jo, tohle vsechno uz jsme tu meli, ale trocha te prekombinovane romantiky nikdy neuskodi. Neandrtalec Declan je docela zajimavy typek a navic jsem se dost nasmala. Zvlast Louis Vuitton nemel chybu :).(6.5.2010)
HoneyBunny
Přestupný rok je lepší, než čsfd hodnocení napovídá. Minimálně ústřední dvojka Amy Adams - Matthew Goode stojí za to: jiskří to mezi nimi, oba jsou sympaťáci a co chvíli se vytasí s dobrým vtípkem nebo průpovídkou. A pak tu samozřejmě máme krásné irské exteriéry. Scénář žádná překvapení nenachystal, ale ani neškobrtne (ach ano, ten konec na sluncem ozářených útesech je jak z filmů podle Rosamunde Pilcher). Navzdory absenci originality mě tenhle film poměrně bavil a bez problému si ho dám na televizní obrazovce znovu.(9.8.2010)
Payushka
Dalsi schematicky scenar, dalsi sablonovite postavy, dalsi sladarna. Prestupny rok nenabizi nic, co byste nevideli uz nekde jinde. Muz a zena. Nenavidí se. Postupne se sblizuji. Zamiluji se. To vse by se dalo shrnout do peti minut, zde kvuli sve drahe polovicce budou muset panove vytrpet hodinu a tri ctvrte. Tahle romanticka komedie ale ma to stesti, ze se odehrava v Irsku. Priroda a zabery po okoli jsou nadherne a potesi nejedno divacke oko. Zaroven maji oba herci mozna priserne role (predevsim chudinka Amy Adams – ja mela celou dobu chut omlatit ji podpatky o hlavu), zato jsou ale pohledni a celkem zabavni. Matthew Goode si po svem utilitaristickem Ozymandiovi z Watchmenu strihl drsneho Ira se sexy strnistem. Nejaka ta chemie mezi postavami funguje, bohuzel ke konci zacne dej opakovat na stribrnem platne uz stokrat vyrcene a ta muznejsi cast publika usina. Skoda.(3.3.2010)
predators
Přestupný rok neurazí, ale k nějaké romantické nebo vtipné uspokojenosti má daleko. Nic nového pod sluncem, ale i tak se najde moment, kdy srdéčko zaplesá, a to hlavně díky milé ústřední dvojici a Irsku. :-) 45%(24.4.2010)
mil@n.fanatik
Mě se tahhle r. komedie líbila.. I když je děj jednoduchý tak já se nenudil a jsem spokojený... 4*(16.6.2011)
Eawy
Ja som sa bavila, je to jedna z tých starých dobrých romantických komédií. Ona a on, hádky, hádky, hádky, bozk, hádky, hádky, hádky, láska. Mne sa takéto páči. Je to otrepané, ale medzi tými novými romanťákmi, ktoré smerujú ku všetkému možnému len nie k romantike to vyniká. Ak by som si mala vybrať tak je to určite jedna z tých komédií, ktré stojí za to pozrieť. pre mňa 75%(30.11.2010)
Flego
Možno je to tým, že príbeh je väčšinu zasadený do írskeho vidieka a je to práve príroda, ktorá dotvára romantický kolorit. Chémia medzi neokukanými hlavnými predstaviteľmi funguje tak akurát, humor je skôr roztomilý a príjemne hladí po srdci. Pochopiteľne, že v podobnom žánri je problémom vymyslieť niečo úplne nové, preto som vďačný za zopár scén, ktoré vybočujú zo série tých presladených. Hoci útrapy, ktoré Anna ( rozkošná Amy Adams ) musí prežívať na svojej ceste do Dublinu, sú nekorektne prehnané a zrejme mal scenárista ťažké srdce na ženy, práve tieto peripetie robia tento film tým, čím je. Ja som sa pobavil a určite sa s Priestupným rokom ešte stretnem. Nielen v kalendári.(9.5.2010)
moviesfan
"LY" je tak neuvěřitelně jednotvárná romantická komedie, která nevybočí do žádného směru. Jen si udržuje svou cestu, někdy vcelku dobře a zábavně, jindy jí to nevychází. Nezaznamenal jsem ani jeden moment, který by byl něčím extra a vynikl by. Amy je však sympaťanda i zde.(27.7.2010)
Nevhodný mládeži do 12 let
| V kinech ČR od: | 25.03.2010 Bontonfilm |