Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

Zik2 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se děti učí dívat se na historii objektivně bez národoveckých sentimentů. Dějiny udatného českého národa, mohu-li soudit, celkem objektivní jsou. V ničem nechci žít méně, než ve společnosti, kde bude státní vlajka nejvyšší fetiš a kdo cekne něco špatného o Benešovi nebo něco pochvalného o habsburské monarchii, dostane přes hubu. Animace je nádherně odfláknutá a tři minuty děti neunudí. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Neberu to vážně, celý je to směšný - názvem seriálu počínaje, nulovým historickým obsahem konče. Tvůrci asi nabyli dojmu, že dělat z dětí debily a probouzet v nich nacionalismus je ten nejlepší výchovný krok. Já nevím, ale některý momenty jsou i na mě moc!! Doporučuji díl sv. Václav :D :D .. aneb jak se za tři minuty dá napáchat škody dost... ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že jednoho dne uvidím něco zajímavějšího a zábavnějšího než je můj oblíbený Asterix. A je to tu... samozřejmě až na asterixovskou poetiku, která tomuto dílu chybí. Největší rozdíl vidím hlavně v tom, že si zde autoři nedělají srandu jen z historie ostatních národů (jak je tomu u Asterixe a vlastně i u všeho francouzského), ale také (či především) svého vlastního. A to ještě ke všemu velmi hezkým způsobem. Hodnotit informační stránku mi připadá zvrhlé, takže to dělat nebudu. Vždyť jde o seriál pro přiblížení krás historie nejmenším a pro pobavení velkých, ne o historický dokument... Kritika ohledně nedostatku informací mi tedy připadá poněkud... "neinformovaná". Naopak jediné, co bych seriálu vytkl, je interpretace některých historických událostí a osobností na základě ne zcela objektivních národních mýtů (což je asi nejmarkantněji patrné v případě Zikmunda Lucemburského nebo "Slavníkovců"). ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Ano, je pravda, že dějiny českého národa jsou v tomto podání trochu zkreslené, nepřesné a tendenční, ale jako otec jsem rád, když mé dítě díky tomuto seriálu zajímá historie a základní přehled, který si zpřesňuje prostřednictvím encyklopedií a kámošce Wiki, tam prostě je, to nemůžete popřít. Není to pecka ve stylu Byl jednou jeden život, ale svůj účel tato sada stojedenácti tříminutovek splní. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zkusmo díly 1,6,7,9. Jako aplikace Cimrmanovy učební metody separace průtokových poznatků to ujde. ("Jeho nástupce Svatopluk říši rozšířil a proslavil. Načež zanikla.") Dosti vadí principiální rezignace na jakýkoli vhled do probírané kapitoly, nemluvě o tom, že na Moravu dle seriálu přišlel s Metodějem Cyril (sic). Obrázky jsou pěkné, místy je to vtipné ("A praotče, kdy už tam budem?"), ale celek postrádá jakýkoli smysl a výraz (ať už jako učivo nebo prostě jako krátký film). Překvapivě nudný Lábusův hlas svědčí vypravěči "českému lvovi", který působí dojmem vysloužilého hokejového maskota. Prostě hnus. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama