Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Troufám si poznamenat, že nejmenší diváky osloví zřejmě jen animace a vhodně zvolený průvodce - lev namluvený Jiřím Lábusem. Ale po té historické zkratce by to chtělo přednášku, protože třeba díl o Kosmovi připomíná řadu osobností, jednotlivé éry česko-slovenských dějin a to těžko nejmenší vstřebají. Modernizace (Kosmas u počítače, seniorát vysvětlený pohybem panovníků na pohyblivém pásu) přiměřená a účelná. Pro zasvěceného diváka celkem zajímavý "dějepis v kostce". ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Seriál, díky kterému jsem si den před státnicemi rychle zopakovala dějiny a u něhož jsem se odreagovala. A to není málo! Faktograficky jsou tam bohužel nesmysly (např. díl mladočeši vs. staročeši) a nepřesnosti, leč Lábus to dabuje zábavně a animace má styl, i když někdy zesměšňuje seriózní figury z dějin zemí českých a dalších. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě klasika, která nikdy neomrzí. Veliká sranda, ta se opravdu musí ocenit a navíc ještě parádní zpracování. Někdy tam jsou sice dost hámotiny, ale vem to čert. A navíc je Lábus jako Český lev naprosto perfektní. Holt to skvěle funguje a dost často je to lepší, než jakákoliv učebnice, film či dokument, takže za mě rozhodně 85%. Skvělé zpestření dějepisných hodin. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak, bratře, máme pokřtěnost 99,8 %." Nemám nic proti ironii a tohle je celkem hezky nakresleno, zábavně rozpohybováno, historickými údaji povrchně protnuto a dětmi bez obtíží stráveno. Jen ta udatnost mi tam nesedí, protože my jsme Češi a ti bez odporu odevzdávají své území každému, kdo se k nám vetře. ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Ano, je pravda, že dějiny českého národa jsou v tomto podání trochu zkreslené, nepřesné a tendenční, ale jako otec jsem rád, když mé dítě díky tomuto seriálu zajímá historie a základní přehled, který si zpřesňuje prostřednictvím encyklopedií a kámošce Wiki, tam prostě je, to nemůžete popřít. Není to pecka ve stylu Byl jednou jeden život, ale svůj účel tato sada stojedenácti tříminutovek splní. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama