Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

"Kupujte železo, zahoďte bronz, bronz patří do starého železa."... "Tak co kolego, stále pohan, stále pohan ? To jste ale zaspal dobu!" ... "Svatý Vojtěch moc rád cestoval, mimo tim se mu mimochodem podařilo vyhnout se vyvraždění Slavnikovců, teda i sebe..." - a podobné perly ducha. Ako prvé zoznámenie s českými dejinami pre deti výborné, ale na niektorých dieloch s výbornými zobrazovacími nápadmi sa perfektne zabaví aj dospelý. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Nápad určitě zajímavý, ale je velmi těžké vměstnat tolik informací do třech minut, takže se to neobejde bez zjednodušování, ba až trivializování velmi nejednoznačných událostí a problémů, což může místy vyústit v manipulaci. Když se pokusím vžít do představitele cílové skupiny, spoustu věcí bych z tohoto seriálu vůbec nepochopil, jak by mi chyběla znalost fungování některých jevů, souvislostí... nebo i třeba významu slov, např. díl o krizi ve 30. letech - věděli jste v osmi letech, co je to inflace nebo devalvace měny? Jako malému by mi zůstalo v hlavě nejspíš jen něco podobného jako v sešitě dějepisu na základní škole - nějaká data a k ním přiřazené události, maximálně obohacená o kreslené postavičky, ale zároveň nepochopení. S ironickou formou problém nemám, jen bych řekl, že řadu narážek by asi dětský divák nepochopil, ale kdoví. Každopádně oceňuji snahu o rozšiřování historického povědomí. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

DĚJINY jsou znamenitým úvodem do dějepisného poznávání naší národní i státní historie pro děti ve věku od 5/6 do 7/9 let (záleží na vyzrálosti, inteligenci a rodinném i školském prostředí). Komiksově pojatý seriál Lucie Sifertové tu koná skutečně průkopnickou práci a byl poprávu oceněn. Zvolené metodě i jejímu praktickému provedení není skutečně co vytknout. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě klasika, která nikdy neomrzí. Veliká sranda, ta se opravdu musí ocenit a navíc ještě parádní zpracování. Někdy tam jsou sice dost hámotiny, ale vem to čert. A navíc je Lábus jako Český lev naprosto perfektní. Holt to skvěle funguje a dost často je to lepší, než jakákoliv učebnice, film či dokument, takže za mě rozhodně 85%. Skvělé zpestření dějepisných hodin. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Klidně by těch epizod mohlo být víc. Dějiny udatného českého národa se velice hezky sledují, dokáží pobavit, neznalé něčemu přiučit, znalým v příjemném hávu leccos připomenout a melodie, které vyprávění provází, budou ještě dlouho hrát v hlavách asi všem divákům. Jako doplněk výuky dějepisu je, myslím, tento pořad ideálním materiálem. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama