Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (77)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 2/10 Prostředí 6/10/// +hodně drsné sociální prostředí, přesvědčivě ztvárněná hlavní dětská postava, uvěřitelné okolnosti příběhu -kromě hudby, která hraje na diskotéce tu téměř žádnou nenajdete, herci jsou pro mě v podstatě neznámí a postavy značně nesympatické, což byl samozřejmě účel/// Kdesi na Polsko-Německých hranicích v oblasti nikoho a ničeho se odehrává tento nehezký příběh, který zřejmě kopíruje skutečnost a je tak nemilým důkazem toho co se nejen v naší kultuře děje. Řekl bych, že každá země si natočí podobný sociálně kritický film, jde pak jen o to co nebo který film je vám bližší. Potažmo vzdálenější, protože dívat se na něco co osobně znáte je spíš šoková terapie než divácký zážitek. Já jsem naštěstí toto nezažil, tak si alespoň z filmu odnesu pocit jak se mi žije dobře./// Celkem 63%/// ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Šikovný a múdry chlapec sa nechá obalamutiť dievčinkou (a ani sa veľmi nemusela snažiť) a hneď začne zarábať a šetriť na jej nové fazety. To mi hlava neberie. Zase raz film, kde deti prežívajú strašné veci, ale zase raz im to nejako extra nevadí ... nebol to zlý film, určite sa niekde také niečo deje, ale celý film ma nechal chladnou ... a tú Martu by som zabila. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Chudoba cti netratí. Platí tohle úsloví i v dnešní moderní době? Tenhle film nám ukazuje, že u dnešních povrchních holek bez prostředků nemáte šanci. Alespoň tedy Tomek, který je zamilovaný do místní dívky Marty, toto poznává na vlastní kůži. A touha zalíbit se této slečně je u něj tak silná, že ho nakonec dovede až k přivýdělkům prostřednictvím prostituce. Tento smutný syrový film mi připomněl ty krásné doby, kdy jsem objevoval kouzlo nezávislých evropských filmů. Je to tak úžasně realistický a hrůzně smutný film, že mi z toho nebylo zrovna dvakrát dobře. Každopádně námět byl zvolen velmi atraktivní, mě osobně docela zajímá téma dětské homosexuální prostituce, bohužel normální člověk nemá zase tolik příležitostí dozvědět se o tom něco víc, k tomuto tématu jsem vlastně věděl jen tolik, co jsem slyšel v dnes už legendárním pořadu Tabu (vysílala ho v 90. letech TV Nova), který měl během své existence dva díly zaměřené na toto téma, kdy o dětské homosexuální prostituci vyprávěli kluci, kteří si tím prošli na vlastní kůži. Proto oceňuji tento film, který do tohoto tématu vlétl po hlavě a který nabídl zajímavý vhled do tohoto světa. Herecké výkony byly na vysoké úrovni, po dějové stránce uspokojivé, celkově film vnímám jako velice silný divácký zážitek, kterému uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem síla, zprvu sociální drama o vyprázdněnosti životů v postsocialistické společnosti (nejen) současného Polska se postupně zvrhne v ponurý thriller o těch nejtemnějších věcech týkajících se sexuální turistiky specializované na adolescentní chlapce, uff, tenhle film na člověka doslova padá a nedá se před ním moc uhnout, dětský představitel malého Tomka je opravdu skvělý dětský herec a z jeho hereckého projevu častokráte až zamrazí, zvláště při pohledu do jeho tváře a jeho zvláštního dětsky-nedětského výrazu a očí. Z celého příběhu pak plyne marnost a zmar, starší generace se ještě nestačila adaptovat na nový společenský řád (a otázkou je, stihne-li to někdy vůbec) a mladší se přizpůsobila nové době adaptujíc materialismus jako své primární náboženství. Zvlášť mladá děvčata byla ve filmu k nesnesení. Obdivuhodné pak je, že Němci vloží finanční prostředky do koprodukce, která je paušalizuje jen na národ sexuálních turistů a perverzáků. Příběh předčasně dospěvšího Tomka a jeho blízkého okolí skutečně bourá nejedno tabu... ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Sociální drama s tematem dětské prostituce aneb „Mandragora po polski“. Rozhodně lépe zpracované, lépe zahrané, civilnější, ne tak afektované a reálnější. Mandragora, oproti tomuto filmu zase více zachází k hraně nechutnosti a snesitelnosti, aneb zkoušíme, co divák v souvislosti dětské prostituce, beznaděje a násilí vydrží. Poláci na to šli jinak. Klasický model polské rodiny z běžných sociálních poměrů je výborně uvěřitelný. Matka si horko těžko drží práci, fotr bez práce se realizuje trénováním podřadné mládežnické ligy, aniž by ho příliš zajímalo, kde se děcka flákají po nocích, hlavně když si něco přivydělají. Nechtít vědět jak, je taky způsob, jak nemuset čelit faktu, že jako rodič stojím za hovno. Mladý kluk bez dozoru tedy brzy pochopí, že na tržnici prodejem chřestu si na nové kecky pro kámošku nevydělá. A Každý Polák od 4 do 90 let slyší jen na jediné slovo: pieniądze. Šmelina coby tradiční synonymum polské tradice kvetla už před šengenem, po šengenu se navíc hranice otevírají i německým pedo uchylům. Byznys frčí, protože pro běžného Poláka je evidentně jedno, s jakým zbožím se kšeftuje, hlavně když je poptávka. Takže typicky pšontkovsky vychrtlá děcka s očima štěněte bígla, co vypadají tak na 9, se zaučují po diskotékách, a protože všude po tržnicích se dá za eura pořídit tolik lákadel, nelení shánět si brigádičky kouřením čuráků. Vítejte v pekle, dětství vám právě skončilo. Celkově příjemné překvapení , dobré téma, výborně zahrané. Pouze za pár nesrovnalostí ubírám jednu hvězdu (mělo se to odehrávat v r.2000, ale lítala tam auta s mnohem novějším faceliftem, mastili smsky na nových placatých mobilech, ačkoli v té době ještě i v Polsku letěl maximálně Alcatel s anténou a trochu nesedělo časování na vstup Polska do šengenu) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Scénáristka filmu žila dvacet let v oblasti, kde se děj odehrává. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Režisér využil pro většinu rolí neherce, které sháněl po celém Polsku. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Námětem bylo skutečné dění v polsko-německém pohraničí na konci 20. století. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama