Plakáty
Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. [Zdroj: HBO] (oficiální text distributora) -
Ric O'Barry je známý trenér delfínů, kteří účinkovali ve známém americkém seriálu FLIPPER. Jenže poté, co spáchal jeden z delfínů sebevraždu přímo před jeho očima, se rozhodl tyto tvory chránit. Vytvoří tým, který se pokusí proniknout do přísně střežené zátoky v japonském Taiji, kde probíhají jatka těchto inteligentních tvorů a je jich ročně zabito přes 20 000. Zároveň odhalí vážnou hrozbu pro lidské zdraví. Díky tomuto odvážnému týmu má nyní možnost vidět celý svět, co se odehrává v Taiji a odkud pochází delfíni držení v zábavních akvaparcích. (Kryšpín)
Houdini
Oscar 1 : Dokument(20.2.2010)
Isherwood
Mám k těmhle ‚mějme rádi zvířata‘ dokumentům lehkou averzi, ale The Cove funguje přesně tak, jak fungovat má. Nejde zde o dva rozdílné pohledy, které by správně nezaujatý dokument měl mít. Jde tu čistě a jen o pokání člověka, který si uvědomil, co odstartoval a teď se snaží nastalou situaci řešit aktivním bojem, čímž je mi Ric O’Barry notně sympatický. V momentě, kdy divákovi dojde, že nejde ‚ani‘ o ty peníze, musí se mu zákonitě udělat šoufl. Škoda, že aby si volání tvůrců někdo všiml, museli by svůj počin halasně avizovat rok předem a pak je naservírovat ve 3D. PS: Stejně nehezky skoná ročně x živočišných druhů (toho lidského nevyjímaje) a nikdo se jej nezastane. Ale nad zvířátky se pláče lépe…(5.4.2010)
Djkoma
Drsný dokument, který se nebojí ukázat tvrdé praktiky japonských "vybíječů delfínů". Smutná ukázka stinné stránky jedné produktivní společnosti, kterou už nelituji za dvě bomby za druhé světové války. Stále věřím, že kdyby lidé v Japonsku znali pravdu, nedovolili by tyto zvěrstva. Smutný pohled není jen na zátoku plnou krve nebo "malou marketingovou akci" pár hvězdiček filmu, ale na celý postoj "jediné organizace, která to může změnit". Svět se stal byrokracií a korupcí přeplněným místem, kde zdraví rozum a láska k přírodě nemají místo. Dejte tomu Oscara a třeba se něco změní... Dokument, který ať je sebevíc drsný, musí být viděn. Jinak se nic nezmění. PS: proč mi nešla poslat sms na 44144?:((5.2.2010)
Renton
Scénář: Mark Monroe .. Excelentní dokumentární práce. ___ Mějme rádi zvířata; nejen k jídlu.(1.1.2010)
Malarkey
Dlouho mě za srdce nechytnul dokument jako v tomto případě Zátoka. A ano, chápu, že takové věci se dějí po celé světě, ale jelikož jsem byl doma v křesle tohoto problému součástí, nemůžu to jen tak hodit za hlavu a nepřemýšlet nad tím. Nicméně dokument byl naprosto perfektně udělaný. Divákovi představil o jaký problém se jedná a stejně tak představil lidi, kteří se s problémem snaží bojovat. Vrcholem všeho pak byly dvě naprosto úžasný partizánský akce lidí, kteří se ten problém snaží řešit. Tím mi vlastně tvůrci dokázali, že bojovat proti podobným problémům má smysl, jen člověk musí skutečně chtít. Také právě proto mě tenhle dokument zaujal ze všech nejvíc a po shlédnutí, problém v zátoce v Taiji budu mít v hlavě nadosmrti s tím, že Japonci jsou pro mě momentálně národem na jednom z nejnižším stupni národů, které bych rád poznal, včetně jejich země.(19.6.2011)
larelay
Ano, jednostranne az sa vam chce kricat, ale verte, ze slzy smutku a stratena viera v ludskost prekonaju vsetky vase ostatne pocity ohladom tohto dokumentu. V tomto pripade vsak existuje iba jedna jedina pravda, ziadnu dvojstranost nepotrebujem a nikdy potrebovat nebudem. SKvela hudba a ten zaver... Uf.(29.11.2009)
AngelAngie
Od nejútlejšího věku jsem delfíny milovala... milovala jsem celý podvodní svět a snila, že až budu velká, budu mít povolání, které bude s tímhle světem spojeno. Nikdo to nedokázal pochopit a okolí mě bulíkovalo tím, že jsou delfinária a tam delfínky můžu vidět. Kecy. Nikdy jsem do žádného nechtěla ať jsem byla kdekoli a měla je jakkoli blízko. Toužila jsem s nimi být v otevřeném prostoru. Tenhle dokument není obyčejný vyděrač, který chce v diváku vzbudit emoce, vytřískat z něj slzy a pyšnit se titulem Krále slz. On je "pouze" nástrojem k zastavení zla. Zbytečného zla. Denně se zabíjí vše, co dýchá. Denně se vězní, co dýchá. Proč? Vždycky to bude pro potěšení člověka. A to je více než smutné. Chtěla bych vidět, jak by se tvářili všichni ti rybáři, hlídači, policisté, co ty delfíny věznili, zabíjeli, nebo všichni ti, co se navzájem kryli, kdyby jim někdo takhle věznil třeba děti a řekl jim na to, že je to pro zábavu a velké peníze a ti co by se pro zábavu nehodili, by se naporcovali, však co, na štítek platíčka by se napsalo, že je to vepřové...(8.1.2010)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $869,730║Tržby Celosvetovo $1,264,619▐ sila, fakt sila čo človek dokáže, neskutočné, pôsobivé a hlavne smutné, Flipper (((14.1.2012)
J*A*S*M
Pět hvězd dávám jenom hraným filmům, tak proto toto hodnocení. The Cove v člověku vzbudí něco mezi smutkem a vztekem. Šmejdi jedni japonští...(17.5.2010)
DaViD´82
Být v tom Mulder se Scullyovou, tak jde o nejlepší konspirační epizodu Akt X. Takto je to v každém případě "alespoň" veskrze zajímavý dokument, u kterého do očí bíjící jednostranost není vůbec na škodu. PS: Být to třeba o podobně inteligentních, ale neroztomilých krysách, tak to s nikým nehne, ale ve jménu delfínků cokoli, že? Zajímalo by mě kolik z těch opravdu naštvaných a pohnutých diváků se bude namáhat navštívit tu stránku a zasponzorovat.(28.11.2009)
Flipper
V prvom rade rozmýšľam o zmene nicku, ktorý síce nevznikol ako narážka na seriál, alebo tohto delfína. Ľudia si kvôli nemu myslia, že delfín je len ako atrakcia a je stále šťastný. Opak je pravdou. V tomto dokumente zistíme, že delfín je oveľa inteligentnejší než sa zdá, potrebuje voľnosť a nie zajatie. Hlavnou témou je však nehumánne zaobchádzanie a kruté zabíjanie delfínov v neveľkom japonskom mestečku. Poviete si, že o nič veľké nejde, ale takto sa zabije 23,000 deflínov ročne v Japonsku a samostatný japonci ani len netušia, že v ich suši je vlastne delfín. Pritom netušia, že sa vlastne otravujú, keďže defín je plávajúca zásobáreň vysoko toxickej ortuti. Poviete si, veď mi zabíjame prasatá, oni delfíny. Lenže ide o to, že tu sa o tom vie, že to je bravčové mäso a tam sa o tom iba máločo tuší. (vďaka politike). To je ako keby vám klamali, že jete prasa a pritom to je mačka...Veľmi dobre a ľudsky natočený dokument, ktorý vám vyrazí dych.(29.11.2009)
Pumiiix
Excelentní dokument, který dokáže lidi donutit k zamyšlení. Ric O'Barry si zaslouží velké uznání. To co se děje v japonské zátoce Taiji, je nehorázný humus!(28.3.2010)
Dadel
Je dost pokrytecké vyčítat Japoncům, že zabíjejí kytovce, když my si každý den pochutnáváme na jiných zvířatech, která cítí bolest úplně stejně, ale protože nejsou tak roztomilá, tak jejich masakrování nikoho nedojímá, co? Zajímalo by mě, kolik z vás, co se tady "stydíte, že jste člověk" a chtěli byste shazovat na Japonsko další atomovky, je vegetariánů? I tak je dobře, že tento film vznikl, a musím mu dát plný počet. V některých otázkách uhodil hřebíček na hlavičku, třeba v tom, jak (ne)funguje Mezinárodní velrybářská komise, upozornil na problém s kontaminovaným masem a zesměšnil pár zkorumpovaných úředníků. A především partyzánská "Akce zátoka" si zaslouží respect!(6.3.2010)
Djoker
Tento dokument bych doporučil všem příznivcům Japonska a jeho ušlechtilé kultury. Sledovat ty vymaštěnce v zátoce bylo něco příšernýho. Nejdříve se snaží zamezit natáčení, za chvíli tam kuchají delfíny a ještě se u toho tlemí. Záběry z konference mě jen utvrdily v tom, že je to banda ignorantů. Také jsem si vzpomněl na návštěvu aquaparku, kde měli cvičené delfíny a ještě před vystoupením jste se za 20 euro mohli s jedním vyfotit. Ano, nechutná záležitost. Jenže pak pustí pěknou hudbu, delfíni začnou skákat, cvičitelé tleskat a dál už to znáte.(9.11.2010)
brit84
Někteří otrlejší (možná spíše bezcitnější) z vás, by si možná po shlédnutí mohli říct: "Jiný kraj, jiný mrav". Mně se v hlavě honí jiné myšlenky. Ptám se, proč člověk musí zabíjet a žrát úplně všechno, co na Zemi žije? Ano také jím maso a tím, že to přiznám, nahrávám do karet těm, co řeknou, že zabíjet krávy, prasata, kuřata je také neetické. To co se však děje tady, je ekvivalentem lidské genocidy... Navíc na druhu, u kterého je prokázáno, že patří mezi nejinteligentnější živočichy ne Zemi. Je na tom Japonsko opravdu tak špatně, že nemůže obstarat dostatek masa získaného humánnějším způsobem? Je mi z toho na blití. Opravdu mě nakonec potěšila zpráva, že někteří z těch, kteří tento způsob rybolovu obhajují, jsou kontaminováni rtutí.(4.12.2010)
Kryšpín
Nemám slov a tak řeknu jen jedno: "Koukněte se na to sami a udělejte si svůj vlastní názor."(3.1.2010)
Dever
Kurevský rešpekt....(18.2.2012)
genetique
Odpozerané so slzami v očiach. :( Za podobné činy sa skutočne hanbím za ľudskú rasu. 85%.(12.3.2010)
Zeck
Dokument naprosto dokonalý, jak tématem, tak ukázkami, tak argumenty i protiargumenty, akční, lidský, krásný. 80% diváků tento dokument dojme, nebo v nich alespoň zanechá pocit hnusu a opovržení. Problém je v tom, že druhý den stejně všichni půjdou do práce a všem to bude dál u prdele. Krásně tomu odpovídá první epizoda South Parku, kde přistáli mimozemšťané a po dlouhém bádání zjistili, že na zemi je nejinteligentnější tvor, --- kráva. 90% 14.08. 2010(14.8.2010)
berg.12
Kdo má v rukou zodpovědnost, ti zlí a bezcitní Japonci nebo rodinka co si koupí lístek do aquaparku? Rybářské velkokoncerny nebo ten, kdo si právě otevřel plechovku s tuňákem? Nejhorší na tomhle skvělém dokumentu nejsou emoce které vzbuzuje, skutečnost kterou odkrývá, ale pokrytectví které po něm následuje. I tady si po přečtení některých komentářů připadám jak mezi vegetariány, co přece jedí jenom ty ryby.(25.3.2010)
Podobné
- Fall from Freedom, A (2011)
- Blood Dolphins (TV seriál) (2010)
- Lolita: Slave to Entertainment (video film) (2003)