Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto dokonalý, jak tématem, tak ukázkami, tak argumenty i protiargumenty, akční, lidský, krásný. 80% diváků tento dokument dojme, nebo v nich alespoň zanechá pocit hnusu a opovržení. Problém je v tom, že druhý den stejně všichni půjdou do práce a všem to bude dál u prdele. Krásně tomu odpovídá první epizoda South Parku, kde přistáli mimozemšťané a po dlouhém bádání zjistili, že na zemi je nejinteligentnější tvor, --- kráva. 90% 14.08. 2010 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být v tom Mulder se Scullyovou, tak jde o nejlepší konspirační epizodu Akt X. Takto je to v každém případě "alespoň" veskrze zajímavý dokument, u kterého do očí bíjící jednostranost není vůbec na škodu. PS: Být to třeba o podobně inteligentních, ale neroztomilých krysách, tak to s nikým nehne, ale ve jménu delfínků cokoli, že? Zajímalo by mě kolik z těch opravdu naštvaných a pohnutých diváků se bude namáhat navštívit tu stránku a zasponzorovat. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Výše se uvádí "krimi", ... nechápu důvod. Jako dokument s prvky napětí je to opravdu skvělé a jako veřejná obžaloba lidstva dokonce výborné a smysluplné. Jíst musíme, to je nepopíratelné, ale hromadně vybíjet kvůli svým nenasytným peněžním účtům zrovna nejinteligentnější mírumilovné tvory podmořského světa je odporné a naprosto neospravedlnitelné. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle počin je vážně síla, dramatičtější dokument asi neexistuje. Odpůrci namítají - v Japonsku delfíni, u nás krávy či prasata - ale opravdu je možné to takhle porovnávat? Z našeho pohledu těžko říct, nicméně před tím, co tvůrci v tomto dokumentu podstoupili, je třeba smeknout. V neposlední řadě má dokument také ohromnou výpovědní hodnotu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci dokument, ktory sa nehra na to, ako vytriskat z divakov co najviac slz, ale snazi sa svojim zverejnenim zastavit zbytocne tajne zabijanie delfinov v Japonsku. Ze vsak my zabijame kravy alebo prasce, tak oni zabijaju delfiny a vinia z toho este uspesny serial o delfinovi Flipper, vdaka ktoremu ludia este viac zboznuju delfinov? No my aspon o tom vieme, co jeme (pokial nas neklamu), ale Japonci to robili tajne a jedna z vyhovoriek preco ich zabijaju je aj ta, ze delfiny zozeru obrovske mnozstvo ryb. Nad tym sa zastavuje rozum, pretoze neviem ako vy, ale ja mam delfiny taktiez rad. Normalne by som dal tomuto dokumentu 4*, avsak zamer preco bol natoceny, ma presvedcil dat mu i tu 5* a Rick O´Berry si ziskal moj obdiv. _______Hudba: J. Ralph ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama