Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Fr 

všechny recenze uživatele

Japonské TAIJI – největší dodavatel delfínů do všech středisek na světě .... Fakta, která ohromí, záběry jenž šokují ! Ric O'Barry – nejslavnější krotitel delfínů se snaží dát do pořádku to co způsobil. Samozřejmě ne sám. Má tým, protože v Taiji jsou místa, kam nikdo nesmí. A právě tam je třeba dát kamery, které světu ukáží POBŘEŽÍ DELFÍNÍ HRŮZY, ale hlavně KRVAVOU ZÁTOKU. Často nedokážu dost dobře posoudit, jestli všichni ti aktivisti bojují za správné věci. Ric a jeho parta však potvrzují pravdu, že ŽÁDNÁ ZMĚNA NENÍ DOSAŽENA DÍKY VLÁDÁM A ORGANIZACÍM, ALE DÍKY NADŠENÝM JEDINCŮM. (A stejně, jako je největším klamem přírody delfíní úsměv, lidstvo si může dál věřit v pomoc třeba od OSN.) CHTĚLI natočit dokument, ve kterém je vidět umírat delfíny. Chtěli natočit něco, co s lidmi ,,pohne“. Občas to opravdu není pro slabé povahy. A když vidím plavat o život delfína, říkám si, že je to horší než když umírá člověk, protože v tu chvíli LIDI NENÁVIDÍM. Silný dokument, který řekne vše co je třeba těm, kteří potřebují ,,osvětu“ ze světa kytovců a rybolovu. MASAKRY DELFÍNŮ V TAIJI ZAČÍNAJÍ KAŽDÉ ZÁŘÍ. POKUD TO NEZASTAVÍME!!!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci slyšet historky, kterak delfín zachránil lidský život. 2.) Nevím, jak umřel můj hrdina Flipper. 3.) Nikdy jsem neslyšel o ,,chorobě z Minamata“. 4.) Jsem Kytovec a přemýšlím o japonském pobřeží. 5.) Nějak jsem z komentáře nepochopil, kdy mám jet do Japonska demonstrovat. PŘÍBĚH ***** NAPĚTÍ ** P.S.: Nezapomeňte vydržet do konce titulků !! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto dokonalý, jak tématem, tak ukázkami, tak argumenty i protiargumenty, akční, lidský, krásný. 80% diváků tento dokument dojme, nebo v nich alespoň zanechá pocit hnusu a opovržení. Problém je v tom, že druhý den stejně všichni půjdou do práce a všem to bude dál u prdele. Krásně tomu odpovídá první epizoda South Parku, kde přistáli mimozemšťané a po dlouhém bádání zjistili, že na zemi je nejinteligentnější tvor, --- kráva. 90% 14.08. 2010 ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Ano, jednostranne az sa vam chce kricat, ale verte, ze slzy smutku a stratena viera v ludskost prekonaju vsetky vase ostatne pocity ohladom tohto dokumentu. V tomto pripade vsak existuje iba jedna jedina pravda, ziadnu dvojstranost nepotrebujem a nikdy potrebovat nebudem. SKvela hudba a ten zaver... Uf. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument bere dech, tomu by člověk ani nevěřil, že toto se děje v dnešní moderní, civilizované společnosti. To finální odhalení bylo opravdu drsné, měl jsem co dělat abych se udržel a dodíval se. Těm zodpovědným lidem za tyto zvěrstva přeji pomalou a bolestivou smrt a doufám, že na každého dojde. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hodnotím výhradně dokument jako takový, nikoli skutečnost, které se věnuje. Je to dokument, který ve mně vyvolal rozporuplné pocity. Nadchnul mě k obdivu k inteligentní kráse delfínů a rozesmutnil svým přispěním dalšího střípku k mému obrazu dnešního světa, ve kterém žijeme. "The Cove" osobně interpretuji jako projev kulturní bariéry mezi americkou a japonskou kulturou. O delfíny zde jde až v druhém plánu. Udělení Oscara, bytostně amerického symbolu euroamerické kultury, budiž názorným dokladem toho, jak v dnešním globalizovaném světě paradoxně chybí porozumění pro jinakost. Chceme-li totiž kritizovat třísku v oku bratra svého, je nejprve fér vyndat břevno z vlastního oka. Žel, "The Cove" má k tomu daleko. Žijeme v kultuře, ve které je denní samozřejmostí ostrý protiklad mezi hýčkanými domácími mazlíčky a zvířecím infernem velkochovů hospodářských zvířat. Je-li poselstvím tohoto dokumentu apel na jediný správný přístup k němým tvářím v podobě "let it be", pak by bylo logickým a nutným komplementárním přístupem i vzdání se všech domestikovaných zvířat a jejich propuštění do volné přírody (kde by však většina domestikantů brzy zahynula, natolik jsou již vázání na lidskou civilizaci). "The Cove" je dokument s několika silnými momenty, který mě však po většinu své stopáže nudil až iritoval. Do TOP 300 na ČSFD nepatří, protože od tohoto žebříčku - bohužel asi zcela naivně - očekávám nekompromisní seznam 300 nejlepších filmů světové kinematografie, jaké byly kdy natočeny. Obávám se, že na tento citově vyděračský a bytostně americký dokument však bude již brzy zapomenuto, až se podaří zastavit masakry delfínů, kterým to upřímně přeju. Fascinující zvířata, a dokument, který nemá v TOP 300 co dělat, toť můj názor. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno