Reklama

Reklama

Film o živote a smrti Jerzyho Popieluszka, ktorý bol nazývaný aj kňazom Solidarity. V roku 1984 bol zavraždený tromi zamestnancami Ministerstva vnútra. Páchatelia vraždy boli krátko nato odsúdení na vysoké tresty odňatia slobody, no Popieluszkova smrť sa stala významným impulzom v boji Solidarity za zmenu režimu v Poľsku. Jeho blahorečenie sa konalo v roku 2010 vo Varšave. (RTVS)

(více)

Recenze (22)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Syrovostí a nepřehledným dějem se snímek blíží Krvavé neděli, na rozdíl od ní však obsahuje nadbytečné retrospektivní pasáže a hluchá místa, přesto v historicko-dokumentární rovině funguje velmi pěkně. V ideologické rovině mě ovšem nechával zcela netečným vyjma zobrazení toho, jací byli komunisté svině. Boj za moderní lidská práva není mým bojem. Dělaní demonstrací a užitečných idiotů není mým bojem. Pěkně je tu zobrazeno, že nová „mše“ byla jako vytvořena pro využití v politické agitaci. – Každý si přednese svou přímluvu před shromážděním a je šťastný. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Popiełuszko - mimoriadna duchovná postava. Film je takmer dokumentárne spracovaný. Zobrazuje boj človeka so zlom v dvoch rovinách - jednak ako všeobecný boj Poliakov voči neslobode a útlaku a jednak osobný boj kňaza, ktorý nie je ochotný pripustiť, že zlo bude konečným víťazom. A to až do takej miery, že sám seba obetuje a stavia sa zoči - voči nepriateľovi. Niektoré mená z tejto histórie si pamätám, keď som ako dieťa počúvala môjho otca a dedka, ako si šepkajú o "veciach", čo sa v Poľsku dejú - o Solidarite, občianskych nepokojoch, Jaruzelskom, ale i o prázdnych obchodoch (v Poľsku mali problém so zásobovaním základnými potravinami). A tak si divák má / mal by uvedomiť, aká je sloboda jednotlivca dôležitá, že je o ňu jednoduché prísť a že kvôli nej predošlé generácie naozaj trpeli. A dospeli sme do stavu, že si slobodu mýlime s všelijakými úchylkami, anarchiou a ľahkým prijímaním lží do našich životov. ()

Reklama

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Řemeslně velmi dobře zvládnutý film, tak jak to Poláci v poslední době umí. Tohle jim skutečně můžeme jenom závidět. To platí i o tematice polských filmů, které dokazují, že polské společnosti se (i díky odlišnému vývoji v období před rokem '89) s komunistickou minulostí daří vypořádávat mnohem lépe než Česku. Příběh kněze Jerzyho Popiełuszka, který působil v kostele svatého Stanislava Kostky ve Varšavě, u nás sice není příliš známý, ale o to větší legendou je v Polsku a jako takový si určitě zaslouží pozornost. O jeho významu ostatně svědčí i sám fakt beatifikace v roce 2010. Sám film je veskrze polský a vzhledem k tematice může být pro českého diváka, který nezná samotný příběh hlavního hrdiny filmu, ani není příliš zvyklý na náboženskou tematiku a neorientuje se v ní, těžce stravitelný. Čistě technicky je film zvládnutý velmi slušně, nicméně i tak ani zdaleka nedosahuje úrovně jiných nedávných do značné míry podobných životopisných polských filmů (Wałęsa: Człowiek z nadziei o Lechu Wałęsovi nebo Jack Strong o Ryszardu Kuklińském). Asi největším problémem filmu je jeho délka, která ubíjí jeho velmi dobré pasáže (mimo jiné první a poslední zhruba půlhodina) nepříliš zajímavou vatou. Dalším zásadním (byť zde čistě mým subjektivním) problémem čistě technického charakteru je zobrazení dobových reálií. Polsko a Varšava vypadají tak jako ve filmu dnes, ale rozhodně ne v 80. letech. Podívat se na film nicméně určitě stojí za to a věřím že se mnoha lidem bude líbit. Pro mě je to ale i ve světle mnoha skvělých nedávných polských filmů tentokrát "pouze" (kéž by se u nás točily alespoň takové filmy) lepší průměr. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivé a vkusné. Něco na pomezí dokumentu a drama, ovšem se skvělým hereckým obsazením. Film navíc dává našinci nahlédnout do událostí v Polsku v osmdesátých letech, kdy u nás zuřila tvrdá normalizace. Poláci nám mají za zlé, že jsme se tehdy k jejich boji nepřipojili, což jsme skutečně neudělali, ovšem zejména proto, že jsme se o něm díky komunistické cenzuře ani nedověděli. ()

sator

všechny recenze uživatele

Pouze rok po bestiální vraždě  Popiełuszka, tedy stále ještě v socialistickém Polsku došlo překvapivě k soudnímu procesu s jeho vrahy. V soudním procesu v Toruni byli odsouzeni tři úředníci ministerstva vnitra a zástupce ředitele odboru IV ministerstva vnitra.   Vedoucí oddělení IV. Grzegorz Piotrowski byl odsouzen na 25 let vězení za únos, mučení a vraždu kněze. Ředitel 4. oddělení ministerstva vnitra, plk. Adam Pietruszka- 15 let vězení za účast na únosu, mučení a vraždě, Fr. Poručík Leszek Pękala dostal- 15 let vězení. Poručík Waldemar Chmielewski byl následně odsouzen za 14 let vězení. V letech 1986 a 1987 byly v důsledku zásahu generála Kiszczaka sníženy zásadně tresty pachatelů. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (3)

  • Pouze rok po bestiální vraždě Popiełuszka, tehdy stále ještě v socialistickém Polsku, došlo překvapivě k soudnímu procesu s jeho vrahy. V soudním procesu v Toruni byli odsouzeni tři úředníci ministerstva vnitra a zástupce ředitele odboru IV. ministerstva vnitra. Vedoucí oddělení IV. Grzegorz Piotrowski byl odsouzen na 25 let vězení za únos, mučení a vraždu kněze. Ředitel 4. oddělení ministerstva vnitra, plk. Adam Pietruszka – 15 let vězení za účast na únosu, mučení a vraždě, Fr. Poručík Leszek Pękala dostal 15 let vězení. Poručík Waldemar Chmielewski byl následně odsouzen na 14 let vězení. V letech 1986 a 1987 byly v důsledku zásahu generála Kiszczaka sníženy zásadně tresty pachatelů. (sator)
  • Kardinál Józef Glemp tu hraje sám seba. Údajne vzal úlohu vo filme preto, aby odčinil svoju spoluprácu s poľským komunistickým režimom, ktorý dal Popieluszka zavražidť a následne zakázal jeho beatifikáciu (blahorečenie). Dokonca sa snažil v roku 1987 zabrániť Jánovi Pavlovi II., aby sa modlil u Popieluszkovho hrobu. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama