Reklama

Reklama

Film o živote a smrti Jerzyho Popieluszka, ktorý bol nazývaný aj kňazom Solidarity. V roku 1984 bol zavraždený tromi zamestnancami Ministerstva vnútra. Páchatelia vraždy boli krátko nato odsúdení na vysoké tresty odňatia slobody, no Popieluszkova smrť sa stala významným impulzom v boji Solidarity za zmenu režimu v Poľsku. Jeho blahorečenie sa konalo v roku 2010 vo Varšave. (RTVS)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Pouze rok po bestiální vraždě Popiełuszka, tehdy stále ještě v socialistickém Polsku, došlo překvapivě k soudnímu procesu s jeho vrahy. V soudním procesu v Toruni byli odsouzeni tři úředníci ministerstva vnitra a zástupce ředitele odboru IV. ministerstva vnitra. Vedoucí oddělení IV. Grzegorz Piotrowski byl odsouzen na 25 let vězení za únos, mučení a vraždu kněze. Ředitel 4. oddělení ministerstva vnitra, plk. Adam Pietruszka – 15 let vězení za účast na únosu, mučení a vraždě, Fr. Poručík Leszek Pękala dostal 15 let vězení. Poručík Waldemar Chmielewski byl následně odsouzen na 14 let vězení. V letech 1986 a 1987 byly v důsledku zásahu generála Kiszczaka sníženy zásadně tresty pachatelů. (sator)
  • Kardinál Józef Glemp tu hraje sám seba. Údajne vzal úlohu vo filme preto, aby odčinil svoju spoluprácu s poľským komunistickým režimom, ktorý dal Popieluszka zavražidť a následne zakázal jeho beatifikáciu (blahorečenie). Dokonca sa snažil v roku 1987 zabrániť Jánovi Pavlovi II., aby sa modlil u Popieluszkovho hrobu. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama